26/10/201912:23

Ιερός Ναός Αγ. Σπυρίδωνος Πύργου: 27 Οκτωβρίου- Η Γιορτή της Ελληνικής Σημαίας

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΠΥΡΓΟΥ
27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ!!
«ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΠΟΥ
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΕΡΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ!! ».

Αγαπητοί μας Χριστιανοί, τις αξίες “Πίστη” καί “Πατρίδα” ο Έλληνας, για να τις φέρει πιο κοντά του και να τις νιώθει κάθε στιγμή, τις συμβόλισε με την Σημαία, το Σύμβολο του Έθνους!

Η Σημαία μας, περικλείει στις πτυχές της, τους αγώνες, τις θυσίες και τις μαρτυρίες της Ελληνικής ψυχής, εκφράζει την Εθνική μας ενότητα, την Θρησκευτική μας πίστη, ενσαρκώνει τα οράματα του λαού μας, για ελευθερία και δημοκρατία, εμπνέει και μεταμορφώνει τούς πολεμιστές σε Ήρωες και μας ωθεί μπροστά, μόνο σε νικηφόρες μάχες. Σήμερα βέβαια με τα διεθνιστικά κηρύγματα και τα συνθήματα της ισότητας δήθεν των λαών κατέπεσε σε πολλούς ο ενθουσιασμός  για τα ιδανικά της Πατρίδος αλλά και η τιμή προς το Σύμβολο του Έθνους μας!

Φθάσαμε δυστυχώς στο σημείο ορισμένοι ασφαλώς ξενοκίνητοι νέοι μας, να καίνε και τη Σημαία μας. Όσοι όμως είμαστε και νοιώθουμε Έλληνες, δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από το ρεύμα του διεθνισμού. Έχουμε μια Πατρίδα με την πιο ένδοξη ιστορία μέσα στον κόσμο. Δεν πρέπει να λησμονούμε ποτέ με πόση αυταπάρνηση αλλά και με τι Ιερό ενθουσιασμό έστησαν οι Πατέρες μας, την Σημαία μας!

Η Σημαία Αγαπητοί μας, δίνει υλική υπόσταση στην έννοια του Έθνους και σε αυτή οι Στρατευμένοι Ορκίζονται πίστη και αφοσίωση στην Πατρίδα. Είναι το σύμβολο εκείνο που κωδικοποιεί την Ιστορία και το “γίγνεσθαι” ενός λαού και σηματοδοτεί την παρουσία του στον ανθρώπινο πολιτισμό.

Γι’ αυτό αγαπητοί μας, από σήμερα ας αναρτήσουμε την Ελληνική Σημαία στα μπαλκόνια μας. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να πράξουμε για την θυσία εκείνων που αγωνίσθηκαν, για να αναστηθεί το Γένος και για να διασωθεί η τιμή της Πατρίδας μας! Την ημέρα αυτή η Ελλάδα πέταξε από πάνω της τον βαρύ ζυγό του Τούρκου κατακτητή και σήμαναν και πάλι οι καμπάνες της Ελευθερίας!

Ως ελάχιστο λοιπόν μνημόσυνο για όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για την Πατρίδα μας, στο Έπος του 40 είναι η ανάρτηση της Ελληνικής Σημαίας στους Ιερούς Ναούς μας, στις Δημόσιες Υπηρεσίες, στα μπαλκόνια μας, στα σπίτια μας, και στα καταστήματά μας. Μην ξεχάσει κανείς την Ελληνική Σημαία!

Ας πλημμυρίσει η Ενορία μας και η Πόλη μας, μέσα στην Γαλανόλευκη και έχοντας ψηλά την Σημαία στο μπαλκόνι μας, να κυματίζει περήφανη ας υψώσουμε και το γεναίο φρόνημά μας, αναβαπτιζόμενοι στις υψηλές αξίες και στα ζώπυρα ιδανικά της Πατρίδας μας!

(Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ)

Αγαπητοί μας Χριστιανοί, με την ευκαιρία της Εθνικής μας Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και επειδή πλέον δεν ακούγονται και δεν γράφονται πολλά για τα Εθνικά μας Σύμβολα, τους Πατριωτικούς Αγώνες και τους Ήρωες του Γένους μας, παραθέτουμε στην αγάπη σας, το παρόν κείμενο αφιερωμένο στο Εθνικό μας Σύμβολο την Ελληνική Σημαία μας, ως αντίδωρο τιμής και ευγνωμοσύνης για όσους έπεσαν με αυτό το Ιερό Σύμβολο στα πεδία των μαχών για να μπορούμε εμείς σήμερα να βιώνουμε το πιο πολύτιμο αγαθό των λαών που είναι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!!

Η Εθνική Σημαία της Ελλάδος, αποτελείται από εννέα (9) ίσου πλάτους οριζόντιες, παράλληλες γραμμές, πέντε (5) κυανές και τέσσερις (4) λευκές, σε διαδοχή, έτσι ώστε η πρώτη και η τελευταία να είναι κυανές. Στο πάνω αριστερό τμήμα σχηματίζεται ένα κυανό τετράγωνο που καταλαμβάνει τις πέντε πρώτες γραμμές, μέσα στο οποίο υπάρχει λευκός Σταυρός.

Ο λευκός Σταυρός συμβολίζει την Εκτίμηση αλλά και την Πίστη των Ελλήνων προς την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και υπογραμμίζει τον κύριο και καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Χριστιανισμός και η Ορθοδοξία στην δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.

Τα χρώματα της Σημαίας, γαλάζιο και λευκό, συμβολίζουν το γαλάζιο της Ελληνικής θάλασσας και το λευκό των αφρισμένων κυμάτων. Άλλη εκδοχή είναι ότι το κυανό συμβολίζει την δικαιοσύνη, την πίστη και την σοβαρότητα των αγωνιστών του (1821), ενώ το λευκό την αγνότητα και την ηθική τους καθαρότητα. Ο Ηρόδοτος επίσης έλεγε ότι το γαλάζιο και το λευκό είναι τα χρώματα των Ελλήνων, που συμβολίζουν το ομόγλωσσον, το ομόθρησκον, το ομότροπον και το όμαιμον (κοινό γαλάζιο αίμα) μας, και το ήξερε αυτό η Συνέλευση της Επιδαύρου όταν το (1822) όρισε τη Σημαία να συμβολίζει την «πάρεδρον του Θεού σοφίαν, την Ελευθερίαν και την Πατρίδα».

Οι οριζόντιες γραμμές είναι εννέα (9), όσες και οι συλλαβές του συνθήματος της Ελληνικής Επανάστασης, “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ”, που ήταν το σύνθημα των επαναστατημένων και αγωνιζομένων Ελλήνων κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821 εναντίον της Τουρκικής Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αυτή η φράση έδιδε δύναμη και αποφασιστικότητα στην ψυχή των αγωνιζομένων Ελλήνων και τους γέμιζε με θάρρος για να πολεμήσουν και κερδίσουν την πολυπόθητη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τους και κατάφεραν τελικά να αποτινάξουν τετρακοσίων (400) χρόνων σκλαβιά.

Μία άλλη άποψη λέει πως οι εννέα οριζόντιες γραμμές συμβολίζουν τον αριθμό των γραμμάτων της λέξης Ε-Λ-Ε-Υ-Θ-Ε-Ρ-Ι-Α που είναι βασική πηγή έμπνευσης και αγώνων του γένους των Ελλήνων και του Ελληνικού Έθνους. Τέλος μια ακόμη άποψη λέει πως οι εννέα οριζόντιες γραμμές της Ελληνικής Σημαίας συμβολίζουν τις εννέα μούσες της Ελληνικής Μυθολογίας. Την Καλλιόπη (Επική Ποίηση), την Κλειώ (Ιστορία), την Ερατώ (ερωτική ποίηση), την Ευτέρπη (Μουσική), την Μελπομένη (Τραγωδία), την Πολύμνια (Ιερή Ποίηση, γεωμετρία, μιμητική και γεωργία), την Τερψιχόρη (χορός), την Θάλεια (κωμωδία και ειδυλλιακή ποίηση) και την Ουρανία (αστρολογία). Οι 9 μούσες ενέπνευσαν ολόκληρο τον Ελληνικό πολιτισμό, από τον καιρό του Ομήρου μέχρι τον Παλαμά, τον Σεφέρη και τον Ελύτη ως και σήμερα.

Με τη σημερινή της μορφή, η πρώτη Ελληνική Σημαία, σχεδιάστηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε το (1807) στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας στην Σκιάθο. Σε αυτήν ο Νήφων όρκισε τους οπλαρχηγούς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Ανδρέα Μιαούλη και πολλούς άλλους, μετά από μεγάλη σύσκεψη που έκαναν στο Μοναστήρι για να καταστρώσουν το σχέδιο δράσης τους.

Επίσημα, η Ελληνική Σημαία θεσπίστηκε στην Πρώτη Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου τον Ιανουάριο του (1822), ανταποκρινόμενη στην ανάγκη υπαγωγής όλων των επαναστατικών σωμάτων σε μια ενιαία αρχή. Χρώματα αυτής το γαλάζιο φόντο και στην μέση ο λευκός Σταυρός. Με το Νόμο (851/1978), η κρατική Σημαία μας πλέον είναι αυτή με τις (9) λευκές οριζόντιες γραμμές και τον Σταυρό επάνω αριστερά. Η επίσημη κρατική Σημαία έχει γύρω-γύρω και κρόσια, που συμβολίζουν τις ψυχές των πεσόντων υπέρ της Πατρίδος.

Την 27η Οκτωβρίου, παραμονή της Εθνικής μας Επετείου του ΟΧΙ, εορτάζεται και τιμάται η Ελληνική μας Σημαία και αυτό έγινε το (1913) όταν η Κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, εισήγαγε σχετικό νομοσχέδιο, εις ανάμνηση της απελευθερώσεως της Θεσσαλονίκης από τον Ελληνικό Στρατό!!

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα