Συνεχείς συσκέψεις στο ΥΠΟΙΚ για φορολογικό, τράπεζες και "ραντεβού...
09/11/201913:00

Η “μάχη” για πρόσθετες ελαφρύνσεις 3 δισ. ευρώ ετησίως και ο άγνωστ…

[ad_1]

Της Δήμητρας Καδδά

Την πρόθεση της κυβέρνησης να διεκδικήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο έως 3 δισ. ευρώ ετησίως (1,5% του ΑΕΠ το 2021-2022, δηλαδή το ποσό προκύπτει από την αλλαγή του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ σε πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ), αλλά και την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει πρόσθετο περιθώριο για παροχές από φέτος, μετέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Ωστόσο, η ίδια συζήτηση ανέδειξε και μια άλλη παράμετρο: αυτή των αποφάσεων του ΣτΕ για αναδρομικά σε συνταξιούχους. Ο λόγος για τα αναδρομικά κύριων και επικουρικών συντάξεων, για τα οποία -όπως φαίνεται- υπάρχουν σκέψεις να αρχίσουν να καταβάλλονται από φέτος. Όσο για το κόστος τους, ακόμα δεν έχει υπολογιστεί οριστικά. Πιθανόν θα αποπληρωθεί σε βάθος ετών με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της οικονομίας…

Η κυβέρνηση, βεβαίως, μέσω του υπουργού Οικονομικών δεσμεύεται ότι θα υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα ελάφρυνσης των νοικοκυριών και του επιχειρηματικού κόσμου, που έχει εξαγγείλει, έως το τέλος της τετραετίας, αφήνοντας ανοιχτό το περιθώριο πέραν των μέτρων που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο και για πρόσθετες παρεμβάσεις μείωσης του ΕΝΦΙΑ το 2020.

Όμως, οι εν λόγω κινήσεις δεν εξαρτώνται μόνο από το ΣτΕ αλλά και από τη δυναμική της οικονομίας. Ένας από από τους ρυθμιστές είναι η ανάπτυξη. Η πεποίθηση της κυβέρνησης ότι μπορεί να πετύχει επιτάχυνση του ρυθμού κατά 0,4% (ανάπτυξη στο 2,8% δηλαδή το 2020) μέσω των μεταρρυθμίσεων και των παρεμβάσεων που προωθεί αποτελεί ένα ακόμη στοίχημα. Επίσης, όπως παραδέχτηκε σήμερα -εκ νέου- ο υπουργός Οικονομικών, μεγάλο ζήτημα είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ένας ακόμη παράγοντας είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων. Ο υπουργός προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις και κίνητρα για συλλογή αποδείξεων μέσω αλλαγών στη φορολοταρία, αλλά και παροχών σε είδος.

Οι αλλαγές στα πρωτογενή

Ο σημερινός στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι η διατήρησή τους στο 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και η σταδιακή μείωσή  τους στη συνέχεια στο 3% του ΑΕΠ το 2023, στο 2,5% του ΑΕΠ το 2024 και στο 2,2% του ΑΕΠ στη συνέχεια.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει στην αλλαγή του στόχου προς ένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ από το 2021 και μετά. Η μάχη αυτή για τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα θα ολοκληρωθεί το 2020.

Πιο πριν, η κυβέρνηση επιχειρεί να έχει αποτέλεσμα στην άλλη διεκδίκησή της. Πρόκειται για την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων 1,2 δισ. ευρώ, ούτως ώστε να τονώσουν την επενδυτική δραστηριότητα. Το πρώτο βήμα είναι μια επιτυχής ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, η οποία σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ αναμένεται ότι θα είναι εφικτή και το αποτέλεσμά της θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες με την ανακοίνωση της έκθεσης της Κομισιόν στις 20 Νοεμβρίου.

Ο λόγος για την έκθεση που θα περάσει από Euroworking Group στις 25 Νοεμβρίου, στο τερέν του οποίου θα γίνει η επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα