Η Κρήτη έβγαλε τον πέμπτο Πρωθυπουργό: Οι πέντε Πρωθυπουργοί της λεβεντογέννας Κρήτης
01/01/197002:00

Η Κρήτη έβγαλε τον πέμπτο Πρωθυπουργό: Οι πέντε Πρωθυπουργοί της λεβεντογέννας Κρήτης

[ad_1]

H Κρήτη  γεννά ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των αγώνων για ελευθερία. Η φήμη της καλά κρατεί γύρω από ήρωες, αγωνιστές, φωτισμένους ανθρώπους, όπου οι μύθοι και η πραγματικότητα δημιουργούν ένα σπάνιο συνδυασμό συνειρμών και όψης της Μεγαλονήσου.

Η Κρήτη, έχει ένα πλούσιο «πολιτικό βιογραφικό σημείωμα» έχοντας υπόψη τις μεγάλες πολιτικές οικογένειες που κατά καιρούς πέρασαν από την ιστορική της πορεία. Μέσα σε αυτούς και 4 πρωθυπουργοί Κρητικοί στην καταγωγή που σε διαφορετικές πολιτικές-χρονικές περιόδους υπηρέτησαν από την θέση του πρωθυπουργού την Ελλάδα, είτε σε καιρούς πολιτικής ανωμαλίας είτε ακόμα και εν καιρώ πολέμου. Ο εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ο Σοφοκλής Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήταν οι άνδρες που κατείχαν τον Πρωθυπουργό θώκο και ο καθένας ατομικά-ξεχωριστά άφησε ανεξίτηλη την προσωπική του πολιτική υπογραφή στην μετέπειτα ιστορία της χώρας. Από 7 Ιουλίου 2019 ο πέμπτος πια κρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να συνεχίσει την ιστορία της πρωθυπουργικής διαδρομής.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος γεννήθηκε στις Μουρνιές Χανίων στις 23 Αυγούστου 1864 και πέθανε στο Παρίσι στις 18 Μαρτίου 1936. Παντρεμένος με την Μαρία Κατελούζου (Ελευθερίου) και μετά τον θάνατο της με την Έλενα Σκολίτση. Απέκτησε δύο παιδιά, τον Κυριάκο και τον Σοφοκλή, μετέπειτα πρωθυπουργό. Πολιτικός, Δικηγόρος, Συγγραφέας ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε από τους σπουδαιότερους πολιτικούς της νεότερης Ελλάδας, με σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και των κοινωνικών-οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Διπλασίασε τα εδαφικά σύνορα της Ελλάδας, πρωταγωνίστησε στην αυτονομία της Κρητικής Πολιτείας και την οριστική ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, συνέβαλε στην απελευθέρωση του μεγαλύτερου μέρους της Μακεδονίας, της Ηπείρου και των νησιών του Αιγαίου. Διετέλεσε αρκετές φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας (1910-1933). Είναι σίγουρο ότι όσα και αν γράψει κανείς για τον Ε. Βενιζέλο ως προσωπικότητα (Πολιτικός, Δικηγόρος, Αγωνιστής) ή για το ποικιλόμορφο και καινοτόμο για την εποχή του έργο, θα θεωρηθούν λιγοστά. Η εκτίμηση, η αγάπη και ο σεβασμός του Ελληνικού λαού προς το πρόσωπο του Εθνάρχη Βενιζέλου -όπως του αποδίδεται- εξακολουθεί να υπάρχει και στις μέρες μας, όχι μόνο στην ιδιαίτερη του πατρίδα την Κρήτη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια. Δεν υπάρχει πόλη στην Ελλάδα που να μην έχει τον ανδριάντα του Ελ. Βενιζέλου ή πλατεία αφιερωμένη σε αυτόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν (περισσότερο από τις κρητικές οικογένειες) να βαπτίζουν τα αγόρια -εις ένδειξη σεβασμού- με το όνομα ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.

Ο Εμμανουήλ Τσουδερός γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1882 και πέθανε στην Ιταλία το 1956. Γόνος επιφανούς κρητικής οικογένειας σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οικονομικές επιστήμες στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Αρχικά διετέλεσε βουλευτής Ρεθύμνης στην Κρητική βουλή (1906-1912), ενώ με τα την ενσωμάτωση της Κρήτης με την Ελλάδα (1913) εκλέχτηκε στη βουλή των Ελλήνων και πάλι βουλευτής Ρεθύμνης με το κόμμα των φιλελευθέρων (1915,1920,1923). Ανέλαβε αρκετές φορές υπουργικά πόστα, ενώ το 1931 ανέλαβε τη διοίκηση της τράπεζας Ελλάδος, θέση που διατήρησε μέχρι το 1939 όταν παύτηκε από το καθεστώς Μεταξά για πολιτικούς λόγους. Στις 21 Απριλίου 1941 ο Εμ. Τσουδερός αποδέχτηκε την πρόταση του Βασιλιά Γεωργίου να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας και ένα μήνα αργότερα η λεγόμενη εξόριστη κυβέρνηση Τσουδερού με την Βασιλική οικογένεια κατέφυγαν στο Κάιρο της Αιγύπτου, στην έδρα της εκεί βρετανικής συμμαχίας, θέτοντας τις μονάδες του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού και αεροπορίας υπό την επιχειρησιακή διοίκηση της εκεί βρετανικής διοίκησης. Ο Εμ. Τσουδερός –ο πρωθυπουργός της Μάχης της Κρήτης- αποτελεί για την Κρήτη και για την ιδιαίτερη του πατρίδα το Ρέθυμνο, σημείο αναφοράς και παράδειγμα πολιτικού άνδρα, που υπηρέτησε την Ελλάδα εν καιρώ πολέμου με αυταπάρνηση και πατριωτισμό, αλλά και σε εποχές πολιτικής σταθερότητας με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Ο Σοφοκλής Ε. Βενιζέλος γεννήθηκε στα Χανιά στις 3 Νοεμβρίου 1894 και πέθανε (εν πλω) στις 7 Φεβρουαρίου 1964. Ήταν ο δευτερότοκος γιός του Ελευθέριου Βενιζέλου. Απόφοιτος της Στρατιωτικής σχολής Ευελπίδων διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας για τα τρία μικρά διαστήματα στα μέσα του 20ου αιώνα (13 Απριλίου 1944-26 Απριλίου 1944, 23 Μαρτίου 1950-15 Απριλίου1950, 21 Αυγούστου 1950-1 Νοεμβρίου 1951).

Με την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα, ακολούθησε την εξόριστη Ελληνική κυβέρνηση στην Αίγυπτο. Τον Μάιο του 1943 ανέλαβε το υπουργείο Ναυτικού στην εξόριστη κυβέρνηση Τσουδερού, ενώ στις 14 Απριλίου του 1944 ανέλαβε πρωθυπουργός μετά την παραίτηση Τσουδερού (κίνημα ναυτικού). Στην κυβέρνηση Πλαστήρα (1951-1952) ο Σοφοκλής Βενιζέλος διαπραγματεύτηκε την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, αποδέχτηκε την συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο της Κορέας και έδωσε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και στις γυναίκες. Ο Σοφοκλής Βενιζέλος πέθανε εν πλω στις 7 Φεβρουαρίου 1964 κατά την επιστροφή του από τα Χανιά για Πειραιά μετά από πολιτική ομιλία στα πλαίσια των εκλογών της 16ης Φεβρουαρίου 1964 από καρδιακή προσβολή και κηδεύτηκε στο Ακρωτήρι Χανίων ακριβώς δίπλα στον πατέρα του.

Γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1918 στη Χαλέπα Χανίων και ήταν ο δευτερότοκος γιός του βουλευτή Κυριάκου Μητσοτάκη. Καταγόμενος από οικογένεια με πολιτική παράδοση ασχολήθηκε από νωρίς με την πολιτική καταφέρνοντας να εκλεγεί βουλευτής Χανίων ήδη από τις βουλευτικές εκλογές του 1946. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Ενώσεως Κέντρου, λαμβάνοντας μέρος στον επονομαζόμενο Ανένδοτο αγώνα των ετών 1961-63. Διετέλεσε υπουργός (οικονομικών, συντονισμού, εξωτερικών) στις κυβερνήσεις Σοφοκλή Βενιζέλου, Γεωργίου Παπανδρέου, Κ. Καραμανλή, Στ. Στεφανόπουλου, Γεωργ. Αθανασιάδη-Νόβα και Γεωργ. Ράλλη.

Μεταπολιτευτικά εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία και την 1η Σεπτεμβρίου 1984 εξελέγη αρχηγός της μέχρι το 1993. Διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας από τις 11 Απριλίου 1990 έως τις 13 Οκτωβρίου 1993.

Σπούδασε νομικά, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες και ήταν παντρεμένος με την Μαρίκα Γιαννούκου όπου απέκτησαν 4 παιδιά, την Ντόρα (βουλευτής, πρώην υπουργός), την Αλεξάνδρα, την Αικατερίνη και τον Κυριάκο (βουλευτή). Ήταν ανιψιός του Ελευθέριου Βενιζέλου (αδερφός της γιαγιάς του). Εξελέγη για τελευταία φορά βουλευτής στις εκλογές του 2000-2004. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θεωρείται από τους μακροβιότερους πολιτικούς της Ελλάδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Όταν ήταν έξι μηνών ο πατέρας του διέφυγε στο εξωτερικό και η οικογένειά του τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό από την χούντα. Έναν χρόνο αργότερα δόθηκε διαβατήριο στη μητέρα του και αμέσως αναχώρησαν για το Παρίσι όπου βρισκόταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, από όπου αποφοίτησε με διάκριση (suma cum laude, απονέμεται στο κορυφαίο 5% των φοιτητών), ενώ βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο για τη διπλωματική εργασία που εκπόνησε με θέμα τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ. Έκανε μεταπτυχιακό επάνω στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση στο Στάνφορντ και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ (ΜΒΑ).

Έχει εργαστεί στις αγγλικές Chase Investment ( περίοδος Ιανουάριος – Μάρτιος 1992) και McKinsey ( πρακτική Απρίλιος – Μάϊος 1993, consultant 1995-1997) και σε θυγατρικές ελληνικών τραπεζών (Alpha, Εθνική) (πρόγραμμα 6μηνου voucher 1994). Ήταν ιδρυτής και CEO της NBG Venture Capital (1999-2003).

Το 2003 το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον συμπεριέλαβε στους «100 πλέον υποσχόμενους ηγέτες του αύριο».

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα