03/09/202022:50

Η Αττική η περιοχή με το μεγαλύτερο φορτίο κρουσμάτων κορωνοϊού

Τα μισά από τα σημερινά 241 κρούσματα εμφανίστηκαν στην περιφέρεια Αττικής –  «Πονοκέφαλος» οι κλειστές δομές και η διασπορά του ιού σε αυτές – Εστίες μετάδοσης και οι συναθροίσεις σε ανοικτούς χώρους μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων

Σε αναμενόμενα επίπεδα κινήθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σήμερα, καθώς αναφέρθηκαν 241, εκ των οποίων τα 210 εγχώρια και τα 31 εισαγόμενα. Χθες, Τετάρτη, είχαν αναφερθεί 233 με τα 207 να αφορούν μόνιμους κατοίκους Ελλάδας.

Σήμερα, η πλειοψηφία των κρουσμάτων, 118 εντοπίστηκαν στην περιφέρεια Αττικής και μόλις 12 στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ενώ χθες είχαν αναφερθεί 87 και 17 αντίστοιχα.

Τα σημερινά κρούσματα κυμαίνονται σε χαμηλότερα από αυτά της προηγούμενης Πέμπτης, που ήταν 259 (228 εγχώρια). Γενικότερα η μέχρι τώρα εξέλιξη της τρέχουσας εβδομάδας επιδημιολογικά εξελίσσεται πιο ομαλά αφού από τη Δευτέρα έως και σήμερα έχουν καταγραφεί έχουν καταγραφεί συνολικά 864 νέα κρούσματα, ενώ το αντίστοιχο τετραήμερο την περασμένη εβδομάδα είχαν αναφερθεί 890.

Μπορεί η αριθμητική διαφορά να είναι μικρή ωστόσο στις περιοχές που ισχύουν περιοριστικά μέτρα η επιδημία δείχνει σημάδια ύφεσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα την τρέχουσα εβδομάδα η Χαλκιδική που δίνει σταθερά κάτω από 2 κρούσματα την ημέρα, όπως επίσης οι Κυκλάδες και η Ζάκυνθος. Αντιθέτως, Ημαθία, Ηράκλειο, Πέλλα, Κοζάνη και Λέσβος εξακολουθούν να έχουν αξιόλογα επίπεδα ιικού φορτίου. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι χρονικά σε Ηράκλειο και Λέσβο τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν λιγότερο διάστημα άρα χρειάζεται χρόνο για να κριθεί αν απέδωσαν ή όχι.

Δυστυχώς, η Αττική προβληματίζει ιδιαιτέρως τους ειδικούς καθώς την τρέχουσα εβδομάδα εξακολουθεί να αναφέρει υψηλό αριθμό κρουσμάτων, από 80 και πάνω. Σήμερα για παράδειγμα τα 118 νέα κρούσματα είναι πάνω από τα μισά των 210 εγχώριων κρουσμάτων. Αυτό βέβαια είναι συνάρτηση του πληθυσμού του Λεκανοπεδίου που συγκεντρώνει περισσότερα από 4 εκατομμύρια ανθρώπων αλλά απ’ την άλλη «φωτογραφίζει» και τη δυσκολία ελέγχου της τήρησης των περιοριστικών μέτρων. Τα φαινόμενα συναθροίσεων σε ανοικτούς χώρους μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων είναι συχνό, ενώ τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα οι παραλίες της Αττικής κατακλύστηκαν από κόσμο, χωρίς να τηρούνται πάντα οι αποστάσεις.

Πυκνώνουν τα κρούσματα στις κλειστές δομές

Οι εστιασμένοι έλεγχοι των κινητών συνεργείων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αλλά και άλλων φορέων, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής, σε κλειστές δομές τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν αναδείξει νέες εστίες του κορωνοϊού.

Μετά τον οίκο ευγηρίας «Η Μεγαλόχαρη» στο Μοσχάτο, όπου έχει τεθεί σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό μιας νοσηλεύτριας θετικής στον νέο κορωνοϊό, χθες 18 κρούσματα εντοπίστηκαν στον οίκο ευγηρίας Cantaurea, ενώ σήμερα σήμανε συναγερμός σε δομή φιλοξενίας αστέγων του Δήμου Αθηναίων όπου εντοπίστηκε ένα θετικό κρούσματα.

Τέλος λίγο νωρίτερα απόψε έγινε γνωστό ότι η δομή φιλοξενίας μεταναστών στα Οινόφυτα ετέθη σε καραντίνα λόγω 2 θετικών κρουσμάτων. Να σημειωθεί ότι σε καραντίνα είναι και η δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στον Βύρωνα, όπου έχουν εντοπιστεί 30 θετικά κρούσματα (σε 22 φιλοξενούμενους και 8 εργαζομένους), ενώ εκτεταμένοι έλεγχοι γίνονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, μετά τον εντοπισμό ενός θετικού κρούσματος.

Ευρεία διασπορά του ιού στην κοινότητα

Οι κλειστές δομές, που στην πρώτη φάση της επιδημίας είχαν μείνει σχετικά αλώβητες (κρούσματα είχαν αναφερθεί στην Κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι όπου έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα και στον οίκο ευγηρίας «Ευ ζην» στη Νέα Μάκρη), τώρα αποδεικνύονται πραγματικός πονοκέφαλος για τους επιστήμονες.

Αυτό αντικατοπτρίζει τη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα και αυτό που έχουν τονίσει κατ’ επανάληψη όλα τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό ότι τα άτομα νεαρής ηλικίας, κατά κανόνα ασυμπτωματικά, διασπείρουν τον ιό εν αγνοία τους στην κοινότητα.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι ένας μικρός αριθμός φορέων του ιού μπορεί να τον μεταδώσει σε πολλά άτομα, όταν βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Και η επιδημία στην ηλικιακή ομάδα των νέων δεν είναι «κλειστή». Από τη συχνότητα των κρουσμάτων φαίνεται ότι μπορεί να δώσει ανά πάσα στιγμή μεταδόσεις στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες με δραματικές συνέπειες.

Πράγματι, η πλειοψηφία των ασθενών που έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες από επιπλοκές της νόσου COVID-19 είναι ηλικιωμένοι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, φιλοξενούμενοι τόσο σε οίκους ευγηρίας όσο και άτομα που διαβιούσαν στην κοινότητα.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα