Το αναπτυξιακό σχέδιο θα επιτρέψει την μείωση των πρ...
14/09/201908:00

Η ανάπτυξη θα οδηγήσει στη μείωση των πλεονασμάτων – Από Δευτέρα το…

[ad_1]

Της Δήμητρας Καδδά

Οι παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης σε επίπεδα υψηλότερα από τους στόχους που έχουν θέσει οι δανειστές, αλλά και η διασφάλιση της ομαλής επιστροφής της χώρας στις αγορές με χαμηλό κόστος δανεισμού είναι το “κλειδί” για να ξεκινήσει το “debate” αναφορικά με την αλλαγή των στόχων περί πρωτογενών πλεονασμάτων.  Η εν λόγω δήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ μετά το χθεσινό Eurogroup, μαζί με τα εύσημα προς την κυβέρνηση για την αναπτυξιακή “σφραγίδα” της ασκούμενης πολιτικής ήταν το κέρδος από το χθεσινό Eurogroup.

Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΥΠΟΙΚ (σ.σ. ο οποίος θα συνεχίσει και σήμερα τις επαφές στη Φινλανδία καθώς έχει ραντεβού με τον αναβαθμισμένο πλέον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και υπεύθυνο για το θέμα των πλεονασμάτων Β. Ντομπρόβσκις) θέτει ως άμεσο στόχο την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ακριβού δανείου του ΔΝΤ.

Το αίτημα προς το ΔΝΤ

Το σχετικό αίτημα προς τον ESM αναμένεται να υποβληθεί ακόμη και τη Δευτέρα, για να ξεκινήσει η διαδικασία η οποία είναι μεν καλοδεχούμενη από όλους τους θεσμούς (και το ΔΝΤ) αλλά θα διαρκέσει περίπου 2 μήνες (απαιτεί νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους από τον ESM μαζί με θετική εισήγηση προς το Eurogroup, πολιτική απόφαση από τη Σύνοδο, ψήφο των κρατών-μελών ότι παραιτούνται του δικού τους δικαιώματος και μετά επίσημο αίτημα προς το ΔΝΤ).

Το πρώτο ουσιαστικό βήμα βεβαίως είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία όπως ανακοινώθηκε χθες στο Eurogroup αναμένεται να γίνει τον Δεκέμβριο. Η κάθοδος των θεσμών ξεκινά από τη Δευτέρα στην Αθήνα και θα πρέπει να συμφωνηθεί όχι μόνο η “επαρκής” κάλυψη των εκκρεμοτήτων στα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, αλλά και ο νέος προϋπολογισμός του 2020 και το φορολογικό νομοσχέδιο.

Η ελληνική πλευρά διατηρεί την πρόθεσή της να προχωρήσει σε μία πρώτη – έμμεση – κίνηση στο πεδίο των πλεονασμάτων. Στην ενεργοποίηση της συμφωνίας του Eurogroup του 2018 αναφορικά με τη χρήση των κερδών ομολόγων για την τόνωση της ανάπτυξης (δηλαδή για τη στήριξη των επενδύσεων ή για την κάλυψη του κόστους των φοροελεφρύνσεων προς τον επιχειρηματικό κόσμο).

Στο χθεσινό Eurogroup, που έλαβε χώρα στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, παρουσιάστηκε η κυβερνητική πολιτική από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Προηγήθηκαν κατ’ ιδίαν επαφές του ΥΠΟΙΚ με κορυφαίους εκπροσώπους των Θεσμών.

Το Eurogroup καλωσόρισε το ελληνικό αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ακριβού δανείου με το ΔΝΤ. Έγινε επίσης αναφορά για πολύ καλή συνεργασία με τον Πρωθυπουργό και με τον υπουργό Οικονομικών.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι για το 2019 και για το 2020 ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ θα διατηρηθεί. Επεσήμανε για το ελληνικό αίτημα περί αλλαγής στόχου ότι “ο μόνος τρόπος” για να γίνει είναι “αν η ανάπτυξη είναι υψηλότερη από αυτή που υπολογίσαμε στην προηγούμενη έκθεση βιωσιμότητας χρέους και αν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού είναι χαμηλότερα”. Μίλησε για ένα “debate” που μπορεί να γίνει μόνο αργότερα, τον επόμενο χρόνο, όταν “θα έχουμε τον προϋπολογισμό του 2020 και μια καθαρή εικόνα τού τι γίνεται”.

Επεσήμανε ακόμη ότι η νέα κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως για το 2019, και όταν συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2020, ο στόχος του 3,5% θα τηρηθεί.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα