11/07/201919:16

Γραφειοκρατικά παράλογα στους υδρογονάνθρακες- Η περίπτωση στο Κατάκολο

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πρόσφατα η διοίκηση του κρατικής διαχειριστικής αρχής των υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ με δηλώσεις της έριξε το γάντι στις εταιρείες που διαχειρίζονται τις παραχωρήσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις.

Την ίδια στιγμή βεβαίως, οι εταιρείες καλούνται να ξεπεράσουν τους ανυπέρβλητους σκόπελους της ελληνικής γραφειοκρατίας, που κάθε φορά βρίσκει τρόπο να ξεπερνά τον εαυτό της.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει η περίπτωση της παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση στο Κατάκολο, το οποίο αναδεικνύεται σε case study για τα προβλήματα γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές του κλάδου στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύμβαση για το ερευνητικό σκέλος του project, όπως πληροφορείται το Capital.gr, κινδυνεύει να λήξει …πριν καν κυρωθεί.

Τι ακριβώς έχει συμβεί με την εν λόγω παραχώρηση; 

– Τον Αύγουστο του 2016, η ανάδοχος (Energean) είχε δηλώσει εκμεταλλευσιμότητα για το κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου και από τη συγκεκριμένη ημερομηνία “μετρά” η 25ετής άδεια εκμετάλλευσης που έχει δοθεί στην εταιρεία

– Έναν μήνα αργότερα η εταιρεία γνωστοποίησε στο υπουργείο Ενέργειας την πρόθεσή της να συνεχίσει τις έρευνες στη δεύτερη φάση του βασικού σταδίου ερευνών και για την υπόλοιπη περιοχή, πλην της περιοχής που θα καθοριζόταν ως περιοχή εκμετάλλευσης αλλά και της περιοχής που θα επιστρεφόταν στο ελληνικό δημόσιο μετά τις 3/10/2016 όταν ξεκινούσε η δεύτερη φάση.

– Η πρώτη τροποποιητική σύμβαση  υπογράφηκε μόλις …20 μήνες μετά και στη συνέχεια εστάλη από την ΕΔΕΥ στον υπουργό για υπογραφή.
– Χρειάστηκαν ακόμη 8,5 μήνες για να μπει η υπουργική υπογραφή και ακόμη 3 μήνες για να σταλεί από την ΕΔΕΥ η υπογεγραμμένη σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
– Τέλη Ιουνίου το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε διευκρινίσεις για να προχωρήσει στην έγκριση. Από την έκδοση της απόφασης του Ελεγκτικού, εξαρτάται το πότε θα κυρωθεί από την βουλή όπως προβλέπεται η συγκεκριμένη σύμβαση.

Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι η δεύτερη φάση του Βασικού Σταδίου Ερευνών εκπνέει, βάσει της σύμβασης, τον Οκτώβριο του  2019. Δηλαδή η Σύμβαση μπορεί να έχει εκπνεύσει πριν ακόμη τεθεί καν σε ισχύ.

Αλλά και στο σκέλος της Σύμβασης που αφορά το ήδη διαπιστωμένο κοίτασμα, παρατηρούνται  προσκόμματα:

Τον Οκτώβριο του 2014 η εταιρεία που έχει αναλάβει την παραχώρηση έχει επιλέξει συγκεκριμένο οικόπεδο για να κάνει την οριζόντια γεώτρηση δίπλα στο βιολογικό καθαρισμό του Κατακόλου. 4 μήνες μετά εκδόθηκε από το δασαρχείο η πράξη χαρακτηρισμού και 3 μήνες αργότερα εκδόθηκε η πράξη τελεσιδικίας.

Ωστόσο η ανάρτηση των νέων δασικών χαρτών για όλη την Ελλάδα στις αρχές του 2017 πρόσθεσε νέα προσκόμματα καθώς το Ελληνικό Δημόσιο εμφανιζόταν να θέτει σε αμφισβήτηση την Πράξη Τελεσιδικίας την οποία το ίδιο είχε δώσει.

Το παράδοξο αυτό δεν εμπόδισε το ελληνικό δημόσιο να εγκρίνει λίγο αργότερα τον Αύγουστο του 2017 το σχέδιο ανάπτυξης (Field Development Plan) που υπέβαλε η εταιρεία.

Τι ακριβώς συνέβη;
Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών κάτοικος της περιοχής κάτοικος της περιοχής υπέβαλε αντίρρηση – ένσταση πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας (Ιούνιος 2017). Η εκδίκαση των αντιρρήσεων ξεκίνησε δύο χρόνια μετά το Μάρτιο του 2019. Ένα μήνα μετά η αντίρρηση/ένσταση απορρίφθηκε και πλέον, η Energean αναμένει να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, χωρίς την έγκριση της οποίας, δεν είναι δυνατό να προχωρήσει η γεώτρηση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

capital.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα