Για ποιες κατηγορίες NPLs ενδιαφέρονται τα διεθνή επενδυτικά funds
07/10/201920:00

Για ποιες κατηγορίες NPLs ενδιαφέρονται τα διεθνή επενδυτικά funds

[ad_1]

Της Νένας Μαλλιάρα

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ξενοδοχειακά δάνεια και δάνεια συνδεδεμένα με εμπορικά ακίνητα, βρίσκονται στην κορυφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος των επενδυτικών funds.

Στον αντίποδα, η προσφορά από τους πωλητές υπερισχύει σε καταναλωτικά δάνεια, οικιστικά ακίνητα, μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια του ναυτιλιακού τομέα.

Οι τάσεις που επικρατούν στην αγορά των κόκκινων δανείων και διαμορφώνουν την προσφορά και τη ζήτηση, παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο – θεσμό για τα NPLs που διοργάνωσε η Smith Novak στο Λονδίνο, στις 1 και 2 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στο ερώτημα – έρευνα προς τους πωλητές μη εξυπηρετούμενων δανείων και προς τα funds (ζητήθηκε η αξιολόγηση σε μία κλίμακα από 0% έως 50%) αναφορικά με το σε ποιες κατηγορίες ενεργητικού (ζητήθηκε η επιλογή δύο κατηγοριών) επιθυμούν να έχουν τις περισσότερες συναλλαγές, παρουσιάστηκαν τα εξής στοιχεία:

–   Για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, η προσφορά (πωλητές) ανέρχεται σε 44%, υπερβαίνοντας την ζήτηση (επενδυτές) που διαμορφώνεται στο 37%.

– Για τα δάνεια που συνδέονται με εμπορικά ακίνητα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτά ο ξενοδοχειακός τομέας, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Το ενδιαφέρον για συναλλαγές από πλευράς επενδυτών διαμορφώνεται στο 39%, με την προσφορά (ενδιαφέρον πωλητών) να υπολείπεται, στο 32%.

–   Μεγάλη είναι η ψαλίδα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για τα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Το ενδιαφέρον των funds για συναλλαγές ανέρχεται σε μόλις 18%, όταν το ενδιαφέρον των πωλητών ανέρχεται στο 32%.

–   Ακόμη μια κατηγορία όπου υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά από ζήτηση είναι αυτή των οικιστικών ακινήτων. Τα funds θα έκαναν συναλλαγές σε αυτή την κατηγορία ενεργητικού σε ποσοστό 18%, όταν το αντίστοιχο ενδιαφέρον των πωλητών διαμορφώνεται στο 28%.

–    Οι αναλογίες αντιστρέφονται για τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην κατηγορία αυτή, το ενδιαφέρον για συναλλαγές από πλευράς επενδυτών ανέρχεται στο 35%, ενώ το ενδιαφέρον των πωλητών για συναλλαγές κινείται στο 28%.

–    Η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά και για τα δάνεια μικρών επιχειρήσεων. Εκεί, τα funds θέλουν συναλλαγές σε ποσοστό 33% και οι πωλητές σε ποσοστό 24%.

–   Η ίδια τάση της μεγαλύτερης ζήτησης από προσφορά, σημειώνεται και στα δάνεια του ξενοδοχειακού τομέα, όπου τα funds θέλουν συναλλαγές σε ποσοστό 18% και οι πωλητές μόλις 8%.

–    Στα δάνεια του ναυτιλιακού τομέα, τέλος, οι πωλητές επιδιώκουν συναλλαγές σε ποσοστό 4%, ενώ τα funds εκδηλώνουν ζήτηση σε ποσοστό 2%.

Την περυσινή χρονιά, οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν σε κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα 250 δις. ευρώ και όπως εκτιμήθηκε από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο της Smith Novak, το ποσό αυτό θα ξεπεραστεί φέτος σημαντικά.

Όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, κατά την τελευταία διετία, μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, πρώτη χώρα προτίμησης των funds για συναλλαγές σε NPLs ήταν η Ιταλία, με επενδύσεις που ανήλθαν σε ποσοστό 43%. Ακολούθησαν η Ελλάδα με ποσοστό 39%, η Ισπανία με 33%, η Πορτογαλία με 18% και η Κύπρος με 16%.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα