Γενικό Νοσοκομείο Πύργου: «Καμπανάκι» από το Σύλλογο εργαζομένων για τις δυσλειτουργίες στην Παθολογική Κλινική- Η απάντηση του Διοικητή Κώστα Διαμαντόπουλου

Τους τελευταίους τρείς (3) μήνες οι εργαζόμενοι και οι Ηλείοι πολίτες γινόμαστε μάρτυρες ενός τραγέλαφου που αφορά τη παθολογική κλινική της Ν.Μ. Πύργου του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας.

Το ανωτέρω διάστημα παρατηρείται σημαντική αύξηση της δυναμικότητας της παθολογικής κλινικής που υπερβαίνει τη συνήθη δύναμη των 42 κλινών.  Αντίστοιχα στη Ν.Μ. Αμαλιάδας ενώ εφημερεύει 8 μέρες το μήνα ο παθολογικός τομέας, δεν γίνονται εισαγωγές ασθενών στη κλινική και μεταφέρεται ο όγκος των ασθενών για νοσηλεία στη Ν.Μ. Πύργου.

ΡΩΤΑΜΕ ΕΥΘΕΩΣ κάθε αρμόδια αρχή : Υπάρχει απόφαση αναστολής λειτουργίας της παθολογικής κλινικής της Ν.Μ. Αμαλιάδας ;;;

Η Παθολογική κλινική της Ν.Μ. Αμαλιάδας δυναμικότητας 33 κλινών ουσιαστικά έχει παύσει να νοσηλεύει ασθενείς και λειτουργεί με δύναμη τριών ασθενών!!! Τυπικά και ουσιαστικά μιλάμε για de facto αναστολή της λειτουργίας της κλινικής. Υπάρχει πολιτική νομιμοποίηση αυτής της κατάστασης  ;;;;

Αποκορύφωμα των ανωτέρω, η 04η Μαρτίου που νοσηλεύονταν 70 παθολογικοί ασθενείς στο νοσοκομείο μας.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού (της συνεχώς αυξανόμενης ροής ασθενών) που εξελίσσεται το τελευταίο τρίμηνο, φιλοξενήθηκαν ασθενείς σε επικουρικές κλίνες που αναπτύχθηκαν εντός των θαλάμων της κλινικής (εξάκλινοι θάλαμοι !!!) , σε άλλες κλινικές (χειρουργική, ορθοπεδική , καρδιολογική) στη Βραχεία Νοσηλεία , ακόμη και εντός του ΤΕΠ πάνω σε εξεταστικά φορεία!!!

Συνέπεια των ανωτέρω ήταν η πολύωρη αναμονή για εξέταση παθολογικών ασθενών στο ΤΕΠ, η αναμονή για την εύρεση κενής διαθέσιμης κλίνης και η ταλαιπωρία των νοσηλευόμενων ασθενών που δεν νοσηλεύονται εκεί που θα έπρεπε αλλά στη διασπορά με ότι αυτό συνεπάγεται. Συνθήκες απαράδεκτες, στα όρια του κινδύνου.

Την 04η Μαρτίου ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας, αποφάσισε την λειτουργία δύο θαλάμων δυναμικότητας δέκα (10) κλινών, στο τρίτο όροφο του νοσοκομείου που χρησιμοποιούνται από το Οφθαλμολογικό Τμήμα, μετακινώντας εκεί νοσηλευτικό προσωπικό (αποδυναμώνοντας άλλα νοσηλευτικά τμήματα).

Συγκεκριμένα μετακινήθηκαν δύο άτομα από τα Τακτικά Ιατρεία , ένα άτομο από τη παιδιατρική κλινική , ένα άτομο από τη καρδιολογική κλινική και ένα άτομο από τη ψυχιατρική κλινική, προκειμένου να αναλάβουν την καθημερινή 24ωρη κάλυψη των δέκα νέων παθολογικών κλινών.

Ταυτόχρονα ενημέρωσε τη Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ότι όποια προϊσταμένη αρνηθεί να διαθέσει προσωπικό θα καρατομηθεί!!!.

ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ τις ανάγκες για νοσηλεία των Ηλείων πολιτών, ιδιαίτερα τη τρέχουσα περίοδο που υπάρχει αυξημένη επίπτωση του ιού της γρίπης και των λοιμώξεων αναπνευστικού συστήματος, όμως :

ΖΗΤΟΥΜΕ τη πλήρη λειτουργία όλων των όμορων δομών του συστήματος υγείας στο Νομό Ηλείας.  Συγκεκριμένα την επαναλειτουργία της παθολογικής κλινικής της Αμαλιάδας με τις 33 κλίνες για να δώσει ανάσες στο πολύπαθο σύστημα.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την απόφαση του Διοικητή του νοσοκομείου να λειτουργήσει δέκα επιπλέον παθολογικές κλίνες στο 3ο όροφο ως παράρτημα της παθολογικής κλινικής με το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου μας, το οποίο έχει ξεπεράσει τις βιολογικές του αντοχές και στο οποίο οφείλονται ρεπό και άδειες προηγούμενων ετών και προκαλώντας προβλήματα στην λειτουργία των νοσηλευτικών τμημάτων από το προσωπικό που μετακινήθηκε.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ προς πάσα κατεύθυνση ότι το νοσηλευτικό προσωπικό της Ν.Μ. Πύργου αδυνατεί να υποστηρίξει τον όγκο των παθολογικών περιστατικών του Νομού Ηλείας καθώς και τους επιπλέον δύο θαλάμους παθολογικής που ξεκίνησαν ήδη να λειτουργούν. Η συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης με τους στοιβαγμένους ασθενείς στην υπάρχουσα παθολογική κλινική, τις φιλοξενίες σε άλλες κλινικές και την ανάπτυξη δέκα κλινών στο τρίτο όροφο στο οφθαλμολογικό τμήμα , ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών , θέματα ασφαλείας , εφόσον λειτουργούμε στα όρια της επικινδυνότητας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τις απαράδεκτες , αυταρχικές και προκλητικές συμπεριφορές της Διοίκησης και καλούμε τους αρμόδιους φορείς , Διοικητικό Συμβούλιο, Διοίκηση 6ης Υ.ΠΕ. και Υπουργείο Υγείας να πάρουν θέση προς επίλυση των ζητημάτων που έχουν προκύψει.

Είμαστε αποφασισμένοι αν συνεχιστεί πέραν της 9ης Μαρτίου η  ίδια κατάσταση να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ της Ν.Μ. ΠΎΡΓΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ                                     ΧΑΡΑ ΚΟΛΛΙΑ

 

Η ανακοίνωση- απάντηση του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας Κώστα Διαμαντόπουλου

Μετά από ένα δύσκολο από πλευράς εισαγωγών Σαββατοκύριακο, τo πρωί της Δευτέρας, αποφασίσαμε την ανάπτυξη οκτώ (8) κλινών σε δύο θαλάμους στο κλειστό τμήμα του 3ου ορόφου. Πρόκειται για μία αναγκαία παρέμβαση προσωρινού χαρακτήρα με σκοπό την αποσυμφόρηση της Παθολογικής κλινικής, τη μείωση του χρόνου παραμονής των εισαγωγών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών  και στη Βραχεία Νοσηλεία και τη διασφάλιση ασφαλούς και ανθρώπινης νοσηλείας.

Το προσωπικό που μετακινήθηκε προσωρινά προέρχεται από τμήματα στα οποία υπήρχε δυνατότητα διάθεσής τους. Δεν μετακινήθηκε νοσηλευτικό προσωπικό από τη Χειρουργική κλινική, το Τμήμα επειγόντων Περιστατικών και τις Μονάδες.

Όσοι περίμεναν και δεν αναφέρομαι σε προσωπικό της ΝΜ Πύργου να φωτογραφίσουν «ράντζα» στους διαδρόμους απογοητεύτηκαν για μία ακόμα φορά.

Αναφορικά με τη λειτουργία των Παθολογικών κλινικών της ΝΜ Πύργου και Αμαλιάδας ουδέποτε τέθηκε και δεν πρόκειται να τεθεί θέμα  αναστολής της κλινικής της ΝΜ Αμαλιάδας.

Ήδη το Φεβρουάριο οι Παθολόγοι του Πύργου συνέδραμαν στην κάλυψη του εφημεριακού προγράμματος της Παθολογικής της ΝΜ Αμαλιάδας. Το ίδιο θα ισχύσει και το Μάρτιο.

Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι δύο Παθολογικές κλινικές του νομού υποστηρίζονται από πέντε ειδικευμένους ιατρούς και έναν που εκτελεί μόνο εφημερίες μετά τη συνταξιοδότηση του Συντονιστή Διευθυντή της Παθολογικής κλινικής  του Πύργου και την παραίτηση μίας  μόνιμης Παθολόγου από Αμαλιάδα.

Σε κάθε πάντως περίπτωση είναι υποχρέωση μας να διατηρήσουμε όρθιες και τις δυο κλινικές με σεβασμό στην ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού.

Αφήστε το σχολιό σας

Σχόλια