ΓΕΝ: Εκδηλώσεις μνήμης για τη βύθιση του Υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ
01/01/197002:00

ΓΕΝ: Εκδηλώσεις μνήμης για τη βύθιση του Υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ

[ad_1]

Σύμφωνα με το ΓΕΝ, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης της 76ης Επετείου από τη Βύθιση του Υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ.

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώθηκε ότι το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν στην Ελευσίνα, στη Σκιάθο και στην Σκόπελο εκδηλώσεις μνήμης της βύθισης του Υποβρυχίου (Υ/Β) ΚΑΤΣΩΝΗΣ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την επωνυμία ΛΑΣΚΕΙΑ 2019.

Στις εν λόγω εκδηλώσεις κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αντιπλοιάρχου Βασιλείου Λάσκου Κυβερνήτη του Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη ΠΝ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων κατέπλευσε στον λιμένα Ελευσίνας η Φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ.

Το Υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ
Το υποβρύχιο «Κατσώνης» ήταν το παλαιότερο από τα έξι υποβρύχια που διέθετε το Βασιλικό Ναυτικό τις παραμονές του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

Το 1940 συμπλήρωνε 14 χρόνια υπηρεσίας και, όπως και τα άλλα πέντε, θεωρείτο ήδη παρωχημένης τεχνολογίας για τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου πολέμου Παρ’ όλα αυτά σημείωσε αξιόλογες επιτυχίες, τόσο κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου όσο και μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς και τη συνέχιση του αγώνα του ελληνικού στόλου στο πλευρό των Συμμάχων.

Στις 04.00 της 14ης Σεπτεμβρίου το υποβρύχιο έλαβε εντολή να κινηθεί στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σάμου. Ο κυβερνήτης, που επιθυμούσε να χτυπήσει το γαλλικό πολεμικό πλοίο Simfra, ανέβαλε την αναχώρησή του για το βράδυ. Κατά το σούρουπο το πλήρωμα εντόπισε με το περισκόπιο του στήλη καπνού. Θεωρήθηκε ότι ήταν το γαλλικό πλοίο. Αμέσως διατάχθηκε «πολεμική έγερση». Όμως η μια μηχανή του υποβρυχίου σταμάτησε να λειτουργεί εν καταδύσει. Ο Έλληνας κυβερνήτης διέταξε ανάδυση. Από το πλοίο ζητήθηκε η ταυτότητα του υποβρυχίου. Δυστυχώς δεν επρόκειτο για το Simfra, αλλά για μια γερμανική κορβέττα (UJ -2101). Ο κυβερνήτης Λάσκος διάταξε ταχεία κατάδυση. Η κορβέττα όμως αύξησε ταχύτητα και εξαπέλυσε δέκα βόμβες βάθους. Το υποβρύχιο χτυπήθηκε καίρια. 32 ναύτες και ο Λάσκος ακολούθησαν τον Κατσώνη στον βυθό.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα