ΕΒΕ Ηλείας: Απώλειες 50 εκατ. ευρώ για την Ηλεία από τη μειωμένη παραγωγή λαδιού! – Επιστολή Νικολούτσου σε Υπουργούς και Περιφερειάρχη

Επιστολή προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη και Οικονομίας και Ανάπτυξης Ιωάννη Δραγασάκη, καθώς και στον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα έστειλε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος για τη φετινή ελαιοκομική χρονιά στην Ηλεία.

Στην επιστολή του, που κοινοποίησε στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο και στους Βουλευτές του Νομού ο κ. Νικολούτσος επισημαίνει τα εξής:

Κύριοι,

Μεσούσης της ελαιοσυλλογής 2018, το Επιμελητήριο Ηλείας διαπιστώνει ότι τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς θα είναι ιδιαίτερα αρνητικά για την οικονομία του τόπου.
Αναλυτικότερα η συνολική ποσότητα του ελαιολάδου που θα παραχθεί θα είναι 13.000 τόνοι, που υπολείπεται σημαντικά απο την αναμενόμενη μέση ετήσια παραγωγή των 25.000 τόνων για την Ηλεία.

Επιπλέον τα έλαια έχουν πολύ χαμηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά (οξύτητα πάνω από 1) με αποτέλεσμα να κατατάσσονται στην κατηγορία ΄΄Λαμπάντε΄΄ (μειονεκτικά) με τιμές κάτω των 2,00 ευρώ ανά λίτρο.

Πέραν τούτο οι μικρές ποσότητες των θεωρούμενων ως εξαιρετικά παρθένων καίτοι έχουν χαμηλές οξύτητες δεν είναι αποδεκτά στα ‘’πάνελ τεστ’’ με συνέπεια να μην κατατάσσονται στα εξαιρετικά παρθένα .

Επισημαίνουμε ότι η εκτίμηση για 13.000 τόνους είναι αισιόδοξη γιατί οι πτώσεις των ελαιόκαρπων είναι καθημερινές με επιταχυνόμενους ρυθμούς, χωρίς να λάβουμε υπ όψιν μας την πιθανότητα κάποιας κακοκαιρίας, που θα προκαλέσει ολική καταστροφή της ανηρτημένης παραγωγής.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Επιμελητηρίου το ύψος της ζημιάς για την Ηλεία θα είναι της τάξης των 50.000.000 ευρώ.

Αντιλαμβάνεσθε τέτοιου ύψους ποσά θα λείψουν από την αγορά, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα, ισοδύναμο φυσικής καταστροφής σε μια τοπική οικονομία που στηρίζεται σημαντικά στην παραγωγή ελαιολάδου.

Επισημαίνουμε ότι οι δυσμενείς αυτές συνθήκες θα επηρεάσουν όλο το κύκλωμα παραγωγής (παραγωγούς , ελαιοτριβεία , εμπόρους) και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος απώλειας διεθνών αγορών όπου έχουμε τοποθετηθεί με μεγάλο κόπο.

Τέλος απαιτείται συνεργασία με επιστημονικούς φορείς (Μπενάκειο Ινστιτούτο) για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τον τρόπο καταπολέμησης ώστε να μην δημιουργηθούν τι επόμενες χρονιές ίδιες καταστροφές.

Σας παρακαλούμε να εξετάσετε το θέμα και να αποφασίσετε τρόπους αντιμετώπισης αλλά και στήριξης των παραγωγών και των επιχειρήσεων.

Με εκτίμηση,

Νικολούτσος Κωνσταντίνος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας

Αφήστε το σχολιό σας

Σχόλια