Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας
21/09/201912:00

Έρχεται νέα e-πλατφόρμα για τον έλεγχο των εκκρεμών υποθέσεων του ν…

[ad_1]

Της Νένας Μαλλιάρα

Τρεις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, που ανέρχεται σε 240 δισ. ευρώ, θα έχουν στη διάθεσή τους τράπεζες και λοιποί πιστωτές μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Την 1η Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διεργασίες για τη λειτουργία μιας νέας πλατφόρμας μέσω της οποίας θα ελέγχονται όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη. Πρόκειται για περίπου 100.000 υποθέσεις δανειοληπτών, οι οποίοι έχουν προσφύγει στον νόμο 3869/2010 και έχουν λάβει “ασυλία” με προστασία της πρώτης κατοικίας τους εν αναμονή της δικασίμου της αίτησής τους.

Με τη λειτουργία της πλατφόρμας για τον έλεγχο των εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη, που θα είναι έτοιμη στα τέλη Οκτωβρίου, οι τράπεζες και ο κάθε πιστωτής θα μπορεί να μπει στην πλατφόρμα, εισάγοντας τον ΑΦΜ του δανειολήπτη και τα στοιχεία που αντλεί θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στο δικαστήριο. Μέχρι σήμερα, αν και οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να αναζητήσουν τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη προκειμένου να αποδείξουν ότι αυτός δεν δικαιούται την προστασία του νόμου Κατσέλη, στην πράξη είναι δύσκολο να το κάνουν. Και αυτό διότι πρέπει να αντλούν την πληροφόρηση αυτή είτε πηγαίνοντας στις ΔΟΥ είτε σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες.

Πλέον, με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα “σκανάρει” τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη που έχει λάβει καθεστώς προστασίας και αυτό δεν έχει κριθεί ακόμη δικαστικά, οι τράπεζες θα μπορούν να “ξεσκεπάσουν” άμεσα όσους οφειλέτες δρουν καταχρώμενοι την προστασία του νόμου και να προσφύγουν στο δικαστήριο ακυρώνοντάς την.

Η νέα πλατφόρμα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στην πλατφόρμα του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία πλέον έχει πάρει το πράσινο φως από την DGComp και για το σκέλος της κρατικής επιδότησης. Η Κομισιόν έδωσε προχθές την έγκρισή της στο αίτημα του Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα για την κρατική επιδότηση των δανείων που θα κριθούν επιλέξιμα προς ρύθμιση από την πλατφόρμα. Η επιδότηση ανέρχεται μέχρι 50% για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και 30% για τα επιχειρηματικά δάνεια, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης 200.000 ευρώ στην τριετία.

Προκειμένου να αξιοποιήσουν τη μοναδική ευκαιρία που προσφέρει ο νόμος 4605 στους δανειολήπτες για ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών τους (με “κούρεμα” και με κρατική επιδότηση), οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει “εκστρατεία” προσέγγισης των δανειοληπτών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη και δεν έχουν ακόμη στα χέρια τους οριστική απόφαση.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, από τα περίπου 17 δισ. ευρώ δάνεια που έχουν υπαχθεί στον νόμο 3869/2010 (Κατσέλη), περίπου το 40% αυτών έχει πάρει οριστική απόφαση. Δάνεια περίπου 9-10 δισ. ευρώ βρίσκονται σε διαδικασία απόφασης (είτε π.χ. γιατί εκκρεμεί έφεση στην πρωτόδικη απόφαση, είτε γιατί ο δανειολήπτης έχει πάρει αναβολή αλλά δεν έχει οριστεί νέα δικάσιμος είτε η υπόθεση έχει εκδικαστεί αλλά δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση). Στη δεξαμενή των δανείων αυτών και ειδικότερα στους δανειολήπτες που οι τράπεζες έχουν αξιολογήσει ως ειλικρινείς, θα απευθυνθούν οι τελευταίες. Στόχος, να τους προσφέρουν γενναιόδωρες προτάσεις ρύθμισης του συνολικού τους χρέους, προκειμένου έτσι να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια προς όφελος της ταχύτερης επίλυσης υποθέσεων του ν. Κατσέλη. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, οι τράπεζες έχουν αποφασίσει πέραν των στεγαστικών δανείων που θα ρυθμίζονται μέσω πλατφόρμας, να προσφέρουν και ενιαίο “κούρεμα” 80% σε οφειλές από καταναλωτικά δάνεια μέχρι 50.000 ευρώ.

Η τρίτη, τέλος, πλατφόρμα για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους είναι αυτή του εξωδικαστικού μηχανισμού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, τους τελευταίους 2-3 μήνες η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού έχει “νεκρώσει”, καθώς οι χρεωμένες επιχειρήσεις στρέφονται στις 120 δόσεις. Σημειώνεται ότι στα τρία χρόνια λειτουργίας της, μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού, οι επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία είναι μόλις 350 συν 1.800 ατομικές επιχειρήσεις. Από τις 350 επιχειρήσεις, οι 50 έχουν τζίρο άνω των 125.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες έχουν χαμηλότερους τζίρους και θεωρούνται οικογενειακές.

Για να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά ο εξωδικαστικός μηχανισμός, η κυβέρνηση θα προτείνει στους Θεσμούς βελτιωτικές κινήσεις στην πλατφόρμα, με τη διαμόρφωση ενός αυτοματοποιημένου συστήματος για τον υπολογισμό του “κουρέματος” των οφειλών, έτσι ώστε αυτό να μην εξαρτάται από την απόφαση και υπογραφή του υπαλλήλου της τράπεζας ή του Δημοσίου.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα