Επιστολή-παρέμβαση Ανδρ. Μπενέτση προς το ΔΣ Αρχ. Ολυμπίας: «Αδικαιολόγητη μείωση τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα από τις γαλακτοβιομηχανίες»

Αίτημα για άμεση παρέμβαση της Πολιτείας στην αδικαιολόγητη μείωση τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα από τις γαλακτοβιομηχανίες απευθύνει με επιστολή-παρέμβασή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχ. Ολυμπίας ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ανδρέας Μπενέτσης.

Ειδικότερα ο κ. Μπενέτσης, επισημαίνει τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε ,κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Το τελευταίο διάστημα υπήρξε επιστολή γαλακτοβιομηχανίας  προς τους προμηθευτές κτηνοτρόφους της όπου η βασική αιτία μείωσης της τιμής του γάλακτος είναι ο έντονος ανταγωνισμός από αντίπαλες εταιρείες και η χαμηλή τιμή του εισαγόμενου πρόβειου γάλακτος. Έχουν αποθρασυνθεί τόσο πολύ που αναφέρουν στους κτηνοτρόφους ως αιτία την χαμηλή τιμή του εισαγόμενου πρόβειου γάλακτος. Τι γίνεται με το εισαγόμενο πρόβειο γάλα; Χρησιμοποιείται για την παραγωγή φέτας; Εάν συμβαίνει αυτό τι κάνει ο ανύπαρκτος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ; Εδώ και χρόνια απαιτούν από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ τον οποίο οι κτηνοτρόφοι χρηματοδοτούν να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους στις εισαγωγές πρόβειου γάλακτος και τίποτα δεν γίνεται. Γιατί άραγε να συνεχίσουν την χρηματοδότηση σε έναν φορέα που δεν κάνει την δουλειά του με αποτέλεσμα την καταστροφή ενός ολόκληρου κλάδου;
Οι αθρόες εισαγωγές πρόβειου γάλακτος που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φέτας έχουν αυξήσει την διάθεση της φέτας με αποτέλεσμα την συμπίεση των τιμών τόσο στην φέτα όσο και στο ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα. Η παντελής έλλειψη ελέγχων από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει σαν αποτέλεσμα την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα.
Ως γνωστό, η φέτα δεν μπορεί να έχει ως πρώτη ύλη παρά μόνο αιγοπρόβειο γάλα από ζώα ελληνικών φυλών. Έτσι, ή θα πρέπει να παρέμβει άμεσα το υπουργείο επιβάλλοντας πρόστιμα, μπρος στον κίνδυνο να μπει σε περιπέτειες η φέτα ως ΠΟΠ στην ΕΕ, ή θα πρέπει να ενεργοποιηθεί πάραυτα η Επιτροπή Ανταγωνισμού για εναρμόνιση τιμών και λειτουργία καρτέλ.
Δεν θα μείνουμε άπραγοι να βλέπουμε τις κτηνοτροφικές μονάδες να κλείνουν. Κάντε τους απαραίτητους ελέγχους ΤΩΡΑ γιατί διαφορετικά θα μας βρείτε έντονα απέναντί σας. Δεν θα σας αφήσουμε να καταστρέψετε το πρωτογενή τομέα.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ κτηνοτρόφοι φορείς και κυρίως ο Δήμος πρέπει να βρεθούμε απέναντι σε αυτή την τακτική που οδηγεί στην καταστροφή και την ερημοποίηση της περιοχής μας. Πρέπει να υπάρξει παρέμβαση των θεσμικών οργάνων της πολιτείας στην αδικαιολόγητη μείωση τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα. Αν συνεχιστεί αυτός ο κατήφορος θα υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση της αιγοπροβατοτροφίας στη χώρα με τραγικές συνέπειες για την ελληνική περιφέρεια και την εθνική οικονομία».

Αφήστε το σχολιό σας

Σχόλια