Επενδύσεις σε ενέργεια, μεταφορές, τράπεζες
12/11/201909:14

Επενδύσεις σε ενέργεια, μεταφορές, τράπεζες

[ad_1]

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Δυο τετ α τετ μέσα σε μία εβδομάδα. Το πρώτο στη Σανγκάη. Το δεύτερο… εντός έδρας και κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στρέφουν το βλέμμα τους στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με το Πεκίνο, σε μία εποχή έντονων μηνυμάτων προς τους διεθνείς επενδυτές να τοποθετηθούν στην Ελλάδα. Επενδύσεις αναζητά ως αιχμή της στρατηγικής του για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης το “γαλάζιο” οικοσύστημα. Το αφήγημα της επιστροφής της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, μετά από μία δεκαετή περίοδο κρίσης, ορίζει τις κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Ένα αφήγημα που ακολουθείται από την εφαρμογή ενός μεταρρυθμιστικού πλάνου, που ξεκινά από τη μείωση των φόρων, περνά μέσα από την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και καταλήγει στη δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος, το οποίο “ξεκλειδώνει” τις δυνατότητες της χώρας. Και το Μέγαρο Μαξίμου, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, μόνο με ικανοποίηση μπορεί να βλέπει τα σήματα που έστειλε ο Σι Τζινπίνγκ. Για επενδύσεις (πέρα από την Cosco) στους τομείς της ενέργειας, των τραπεζών, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, του τουρισμού.

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει συστηματικά να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο ως μία χώρα που χαρακτηρίζεται από αυτοπεποίθηση αξιοπιστία, να υπερασπιστεί τα δίκαιά της και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Στην περίπτωση των επαφών με την Κίνα, αξιοποιεί τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και το γεγονός ότι λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Έχουμε ξεκινήσει τη μείωση των φόρων και την προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για άμεσες επενδύσεις. Έχουμε αφήσει πίσω μας την κρίση και με σταθερά βήματα ανακτούμε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη”, σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, στον απόηχο των συναντήσεων Μητσοτάκη-Σι Τζινπίνγκ και των 16 συμφωνιών, οι οποίες υπεγράφησαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

“Χειροπιαστά αποτελέσματα”

Όπως είναι αναμενόμενο, η περαιτέρω ανάπτυξη της επένδυσης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί την… ατμομηχανή της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Αθήνα και το Πεκίνο.

“Στο λιμάνι του Πειραιά θα δούμε την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της επένδυσης. Στόχος ο Πειραιάς να γίνει τα μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και γιατί όχι της Ευρώπης. Η Ελλάδα γίνεται το σημείο εκκίνησης του κινεζοευρωπαϊκού διαδρόμου”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Είμαστε εταίροι εκ φύσεως. Προσβλέπουμε στη συνεργασία σε πολλούς τομείς. Να ενισχύσουμε το ρόλο του Πειραιά. Την επικοινωνία ξηράς και θάλασσας. Να ενισχυθεί το εμπόριο. Να υπάρξουν επενδύσεις σε ενέργεια, μεταφορές και τράπεζες”, σημείωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας.

Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για μία νέα εποχή συνεργασιών που ανοίγεται στον ορίζοντα των δύο χωρών. “Ο Πειραιάς εξελίσσεται στον πλέον ζωτικό διαμετακομιστικό κόμβο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή”, σχολιάζουν. Δε στέκονται, ωστόσο, μόνο στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Για το κυβερνητικό στρατόπεδο, που ορίζει τις επενδύσεις ως το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, κομβικές κινήσεις είναι η ίδρυση στην Αθήνα γραφείου της China Development Bank και υποκαταστήματος της Bank of China καθώς και η επικείμενη εγκατάσταση Γραφείου Αντιπροσωπείας της International Commercial Bank of China. “Θα  διευκολύνουν τις κινεζικές επενδύσεις στη χώρα μας”, είναι το μήνυμα που στέλνουν πηγές. “Έχουμε και άλλα απτά κέρδη, όμως, από την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ. Όπως, οι συμφωνίες για την προώθηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην κινεζική αγορά. Αυτό έρχεται λίγες ημέρες αφότου η συμφωνία ΕΕ – Κίνας διασφάλισε την προστασία γεωγραφικών ενδείξεων για έξι πολύ σημαντικές εξαγωγές της Ελλάδας”, προσθέτουν.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα