ΟΟΣΑ: Επείγουσα αξιολόγηση των αλλαγών για τις νέες ρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα για τη δωροδοκία
10/07/201915:20

Επείγουσα αξιολόγηση των αλλαγών για τις νέες ρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα για τη δωροδοκία – Newsbeast

[ad_1]

Στις φωνές που διατυπώνουν ενστάσεις για τις «διατάξεις-πλυντήριο» που απαλλάσσουν με συνοπτικές διαδικασίες πρωταγωνιστές υποθέσεων διαφθοράς μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος και εφαρμόζονται με τον νέο Ποινικό Κώδικα προστίθεται και αυτή του ΟΟΣΑ.

Η Ομάδα Εργασία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε ανακοίνωση της διατυπώνει σοβαρές ανησυχίες για τις νέες ρυθμίσεις που αφορούν στη δωροδοκία κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να οδηγήσουν σε παραβίαση της Συνθήκης του ΟΟΣΑ κατά της Δωροδοκίας. Ο ΟΟΣΑ, μάλιστα, ανακοίνωσε επείγουσα αξιολόγηση των αλλαγών αλλά και την αποστολή επιστολής, στην οποία θα διατυπώνει τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις των επίμαχων ρυθμίσεων στα θέματα διαφθοράς, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει ήδη δεσμευτεί για αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα.

Όπως σημειώνει η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα τροποποίησε στις 11 Ιουνίου τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Διαδικασίας, με αποτέλεσμα το κύριο αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας να μετατραπεί από κακούργημα σε πλημμέλημα γεγονός που «μπορεί να έχει μεγάλης έκτασης συνέπειες, που κυμαίνονται από το κλείσιμο ερευνών και διώξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη έως μία πιθανή παρεμπόδιση της διεθνούς συνεργασίας σε μελλοντικές υποθέσεις και μικρότερες περιόδους παραγραφής».

Ο ΟΟΣΑ προχωρά σε επείγουσα αξιολόγηση των αλλαγών που έγιναν η οποία θα διεξαχθεί από κοινού με την Ομάδα Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO) καθώς και σε έναν συμπληρωματικό έλεγχο της Ελλάδας «για την 3η φάση» με επιτόπια επίσκεψη φέτος το Φθινόπωρο και τη δημοσίευση έκθεσης αξιολόγησης τον Δεκέμβριο.

«Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης, η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ μπορεί να αποφασίσει ότι απαιτούνται περαιτέρω κατάλληλα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η πιθανότητα μίας αποστολής υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα. Η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ συμφώνησε, επίσης, να στείλει επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό. Η επιστολή θα παραθέτει τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πιθανή επίπτωση των αναθεωρημένων ποινικών μέτρων κατά τη διαφθοράς», σημειώνει ο Οργανισμός. Όπως επισημαίνει, αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Ομάδα Εργασίας αποφάσισε να αναλάβει μία συμπληρωματική εξέταση της Ελλάδας. «Το 2012, η Ελλάδα απέτυχε να ερευνήσει γρήγορα μία σημαντική υπόθεση δωροδοκίας από ξένο και να παράσχει έγκαιρη πληροφόρηση για τις προσπάθειές της κατά της Δωροδοκίας, και, ως συνέπεια, η Ομάδα Εργασίας για τη Δωροδοκία διεξήγαγε μία αξιολόγηση για την τρίτη φάση το 2015», σημειώνει.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα