Δραστική μείωση φόρων, βελτίωση 120 δόσεων και εξόφληση κρατ...
02/09/201917:35

“Ελληνικής ιδιοκτησίας” προαπαιτούμενα στην 4η αξιολόγηση – τι αλλάζει

[ad_1]

Της Δήμητρας Καδδά

Μία “ιδιαιτερότητα” θα έχει η 4η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς μετα – προγραμματικής Ενισχυμένης Εποπτείας. Η αλλαγή κυβέρνησης φέρνει μοιραία μία ριζική αλλαγή των θέσεων πολιτικής όπως αυτές είχαν ενσωματωθεί στα προαπαιτούμενα που παρακολουθούν οι δανειστές και δομήθηκαν την περίοδο 2017- 2018.

Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι δεν πρόκειται αυτή τη φορά για ένα απλό “τσεκάρισμα” των 15 εκκρεμοτήτων της τρίτης αξιολόγησης (που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση), ή των άλλων ανοικτών πεδίων από το… παρελθόν (και συνδέθηκαν με την ενεργοποίηση του πρώτου πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος).

Πρόκειται για μία δομική αλλαγή με βάση τη φιλοσοφία της νέας Κυβέρνησης η οποία έχει ένα σαφές προεκλογικό πρόγραμμα που ήδη υλοποιεί. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν προσαρμογές στο μείγμα της συμφωνίας, εξηγούν αρμόδιες πηγές. Διευκρινίζουν ωστόσο ότι αυτό κάθε άλλο παρά οπισθοχώρηση σημαίνει από τη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις. Αντιθέτως, εξηγούν ότι θα σημάνει επιτάχυνση πολλών παρεμβάσεων οι οποίες όμως είναι ελληνικής “ιδιοκτησίας”. ‘Ενα δείγμα γραφής ήταν και η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (που είχε προγραμματιστεί για το τέλος του έτους και ήρθε νωρίτερα).

Άλλωστε, εξηγούν οι ίδιες πηγές, οι βασικοί στόχοι  δεν αλλάζουν. Η δέσμευση για την ταχύτερη δυνατή απομείωση των κόκκινων δανείων υλοποιείται με επόμενο σταθμό -σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας “Κεφάλαιο”- την ανακοίνωση του νομοσχεδίου για το σχήμα που έχει προτείνει το ΤΧΣ τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Έμφαση δίδεται και στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή του δόρατος το θέμα του Ελληνικού, αλλά και στο ισχυρό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, όπως φάνηκε και κατά το Πρωθυπουργικό Ταξίδι στο Βερολίνο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλαγών στο μείγμα πολιτικής, σύμφωνα με διαπραγματευτικές πηγές, είναι το θέμα της ταχύτερης αδειοδότησης το οποίο επιχειρείτο να προωθηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια με βάση το σχεδιασμό που έκανε η Παγκόσμια Τράπεζα. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές στο εν λόγω ζήτημα η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε υποχωρήσεις και πρέπει να επανεξεταστεί εκ νέου με στόχο να τεθεί ένα ισχυρό σήμα και να δομηθεί ένα πλαίσιο για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των επενδύσεων.

Ένα άλλο ζήτημα είναι αυτό του Δημοσίου και του στόχου για παράδειγμα περί  τοποθέτησης των 69 Γενικών Γραμματέων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας του Δημοσίου. Καθιερώνοντας θέση υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο που επιλέγεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ αλλά και επιστρέφοντας το δικαίωμα υπογραφής στους Γενικούς Διευθυντές.

Στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στο κεντρικό συντονιστικό όργανο υπό τον Πρωθυπουργό, προετοιμάζουν με εντατικούς ρυθμούς το εφαρμοστικό έργο καθώς τα μεγάλα “ραντεβού” πλησιάζουν.

Την Πέμπτη έχει οριστεί το πρώτο Euroworking Group με τη συμμετοχή του νέου προέδρου του ΣΟΕ Μιχάλη Αργυρού. Θα ακολουθήσει στις 13 Σεπτεμβρίου η σύνοδος του Eurogroup με την παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Θα ακολουθήσει η κάθοδος των θεσμών στην Αθήνα, αρχικά στις 16 Σεπτεμβρίου σε επίπεδο κλιμακίων και μετά σε επίπεδο επικεφαλής (23-25 Σεπτεμβρίου).

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα