Έκθεση του European Fiscal Board για τα προβλήματα της ευρω-οικονομίας
26/06/201912:10

Έκθεση του European Fiscal Board για τα προβλήματα της ευρω-οικονομίας

[ad_1]

του Γ. Αγγέλη

Μπροστά σε μία φάση ελεγχόμενης επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη για το 2019, αλλά και με πολλές επιφυλάξεις για το 2020, το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (EFB) “συνιστά” μια “αλά καρτ” για κάθε ξεχωριστή χώρα – και σχετικά ουδέτερη – δημοσιονομική πολιτική, για το 2020.

Η έκθεση που συζητήθηκε στο Κολέγιο Επιτρόπων της Κομισιόν, “παραδέχεται” ότι οι συστάσεις που είχε κάνει για το 2019 βασίζονταν σε υποθέσεις που τελικά… έπεσαν έξω, αφού οι προβλέψεις στηρίζονταν σε ισχυρή ανάπτυξη μέχρι τα μέσα του 2018, αλλά αυτό “δεν έχει υλοποιηθεί και η οικονομία έχει αποδυναμωθεί, ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες”.

Οι κίνδυνοι αφορούν κυρίως σε χώρες με υψηλό χρέος που τείνει να αυξηθεί παρά να μειωθεί, όπως π.χ. η Ιταλία, ενώ για την Ελλάδα εκτιμάται ότι, μαζί με άλλες πέντε χώρες, θα πετύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της (ΜΔΣ) το 2019 και θα έχει όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ομάδας αυτής διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για το 2020 Οι άλλες χώρες με την ίδια πρόβλεψη είναι η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες και η Αυστρία.

Το Συμβούλιο επισημαίνει επίσης ότι χώρες με χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ όπως το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία, πρέπει να ενισχύουν τις προσπάθειες μείωσής του προκειμένου να περιορισθούν οι πιέσεις που αφορούν στην βιωσιμότητά του. Ιδιαίτερη περίπτωση εμφανίζεται να είναι η Ιταλία το χρέος της οποίας συνεχίζει να αυξάνεται και ενδέχεται να φθάσει το 135% του ΑΕΠ σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν.

Η Έκθεση του Συμβουλίου έχει ένα κεντρικό σενάριο για το 2020 σύμφωνα με το οποίο η οικονομία θα ενισχυθεί και πάλι. Παραθέτει όμως μία σειρά εξωγενείς και εσωτερικούς παράγοντες που μπορούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση το σενάριο αυτό. Οι παράγοντες αυτοί αφορούν τις μεγάλες εντάσεις στο διεθνές εμπόριο, τα μέτρα προστατευτισμού, τα προβλήματα που η διεθνής επιβράδυνση μπορεί να προκαλέσει στο τραπεζικό σύστημα, την πολιτική αβεβαιότητα, κ.λ.π.    
Το EFB καταγράφει ότι “η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ αποδυναμώθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018…”. Μετά από “μια σειρά αρνητικών εκπλήξεων ανάπτυξης προς τα τέλη του 2018, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται τώρα να αυξηθεί σε ένα χαμηλό 1,2% το 2019, εξαιτίας τόσο εξωτερικών όσο και εγχώριων παραγόντων, σύμφωνα με την εαρινή πρόβλεψη της Κομισιόν για το 2019…”.

Σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο συνιστά στις χώρες μέλη, μία “αλα καρτ” δημοσιονομική πολιτική στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας η οποία θα μπορεί να ενισχυθεί από την ευνοϊκή νομισματική πολιτική τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωζώνης.

Όπως παραδέχεται το Συμβούλιο στην Έκθεσή του οι προβλέψεις του για το 2019 και το 2020 αναθεωρήθηκαν ήδη αρνητικά και είναι δυνατόν να υπάρξουν και άλλες αρνητικές εκπλήξεις.

“Η επιδείνωση των περαιτέρω εμπορικών εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, καθώς και μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, θα επηρεάσει δυσμενώς την εξωτερική ζήτηση και τις επενδύσεις…”.

Οι προοπτικές για την εξωτερική ζήτηση υπόκεινται περαιτέρω στον κίνδυνο μιας ασθενέστερης από την αναμενόμενη ανάκαμψη των αναδυόμενων οικονομιών, ιδίως της Κίνας. Σημαντική αβεβαιότητα εξακολουθεί επίσης να οφείλεται στην “απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ”.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα