Πώς επιχειρεί να ναρκοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το β΄ εξάμηνο
26/09/201916:30

Εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα …

[ad_1]

Της Δήμητρας Καδδά

Παραμένει εφικτός ο στόχος “για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2019”. Και τούτο, “παρά τα επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα που θεσπίστηκαν τόσο τον Μάιο του 2019 (χορήγηση “13ης σύνταξης”, αναπροσαρμογές στις συντάξεις χηρείας, μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ), όσο και τον Ιούλιο του 2019 (διεύρυνση μειώσεων ΕΝΦΙΑ), τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί στο ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019-2022″.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει τo νέο Τριμηνιαίο Δελτίο του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου “Μακροοικονομικές και Δημοσιονομικές εξελίξεις”.

Κάνει ειδική αναφορά στην πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εξηγεί ότι προκαλεί και δημοσιονομικό ζήτημα.

Όπως εξηγεί, “η αύξηση που του αποθέματος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018, η οποία παρατηρείται προς το παρόν, θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε εθνικολογιστική βάση (ESA). Πρόκληση για την δημοσιονομική διαχείριση εξακολουθεί να είναι η συρρίκνωση του αποθέματος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά τη διάρκεια του 2019”.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο επίσης κάνει σαφές ότι “η επίτευξη του στόχου για ετήσια μεγέθυνση άνω του 2% προϋποθέτει σημαντικά ισχυρότερες επιδόσεις το επόμενο εξάμηνο”. Επισημαίνει για το ίδιο θέμα ότι “προβληματισμό δημιουργεί η κάμψη στις πάγιες επενδύσεις και στην ιδιωτική κατανάλωση”.

Υπενθυμίζει ότι “σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του ΑΕΠ επιταχύνθηκε με ρυθμό 1,9% το B’ τρίμηνο του 2019 έναντι του αντιστοίχου τριμήνου του 2018· όπως και έναντι του Α’ τριμήνου οπότε η αύξηση είχε περιοριστεί στο 1,1%. Σε εξαμηνιαία βάση η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κυμαίνεται περί το 1,5%”.

Για την πορεία του ΑΕΠ αναφέρει ακόμη ότι “το β’ τρίμηνο του 2019 η τελική καταναλωτική δαπάνη ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,2%, ωθούμενη αποκλειστικά από τη δημόσια κατανάλωση (αύξηση κατά 5,3%) σε αντίθεση με την ιδιωτική κατανάλωση η οποία σημείωσε κάμψη 0,7%. Βελτιωμένο ήταν επίσης και το εξωτερικό ισοζύγιο με συρρίκνωση του ελλείμματος κατά περίπου €250 εκατ. σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2018”.

Επισημαίνει ωστόσο ότι “διατηρείται η θετική εικόνα στην αγορά εργασίας, με το ποσοστό της ανεργίας να περιορίζεται τον Ιούνιο στο 17%”. Επίσης, “αισθητά μειωμένη η δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ελληνικό Δημόσιο, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη”.

Ειδική αναφορά γίνεται και στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία έχει βρεθεί η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου.

*Δείτε αναλυτικά την έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου δεξιά, στη στήλη “Σχετικά Αρχεία”

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα