02/08/202117:10

Διονύσης Καλαματιανός: Ταμείο Ανάκαμψης για λίγους και εκλεκτούς

Η Κυβέρνηση επέμεινε στην άρνησή της να αξιοποιήσει τα 32 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο συνεκτικό σχέδιο πραγματικής αναπτυξιακής προοπτικής, ένα πλάνο που θα εγγυάται την κοινωνική συνοχή, τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να χρηματοδοτήσει μέσω του Ταμείου σειρά από ιδιωτικά projects, ενώ αφήνει στο περιθώριο τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Το κυβερνητικό «σχέδιο» για την αξιοποίηση του Ταμείου, δεν μεριμνά για την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, για τον πρωτογενή τομέα, για τις ερευνητικές δραστηριότητες και την καινοτομία, για τη νέα γενιά. Με τις στοχεύσεις του, ουσιαστικά, υπονομεύει και ναρκοθετεί την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, αδυνατώντας να αμβλύνει τις ανισότητες και να εγγυηθεί μια ισχυρή και αποτελεσματική παραγωγική ανασυγκρότησή της.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση δέσμια των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών της, σπαταλά μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Αντί να διδαχθεί από τα τεράστια λάθη του παρελθόντος, που μας οδήγησαν στην οικονομική κρίση και στη χρεοκοπία, επιμένει να αναπαράγει ένα αποτυχημένο μοντέλο χρηματοδότησης.

Δεν μπήκε καν στη διαδικασία να εισάγει το σχέδιό της σε διαβούλευση και διάλογο, τη στιγμή που η ίδια παραδέχεται ότι αυτό θα δεσμεύσει και τις μελλοντικές κυβερνήσεις, επηρεάζοντας την ελληνική οικονομία για πολλά χρόνια. Στον αντίποδα, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), με έκθεσή της, αναφέρει ότι σε άλλες χώρες όπως Ιταλία, Κύπρος, Φινλανδία κ.α., εκπρόσωποι οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και κοινωνικοί εταίροι συμμετείχαν ενεργά στα αντίστοιχα σχέδια.

Από το κυβερνητικό σχέδιο απουσιάζει η περιφερειακή κατανομή των πόρων, όταν σε άλλες χώρες όπως π.χ. η Γαλλία εντοπίζεται έντονο το στοιχείο της περιφερειακής διάστασης. Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την κατανομή, αρχικά, των 18 δις ευρώ των επιχορηγήσεων σε επίπεδο περιφερειών.

Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο ότι ο δανεισμός των ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων θα πραγματοποιείται μέσω των τραπεζών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα αποκλείονται οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν πληρούν τα κριτήρια για τραπεζικό δανεισμό, αλλά και οι καινοτόμες, νεοφυείς επιχειρήσεις, που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μέσω αυτών των κονδυλίων, καθώς δεν χρηματοδοτούνται από το τραπεζικό σύστημα. Αποκαλυπτικά, δε, είναι τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με τα οποία το 96% της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, παρά το ότι πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις είναι βιώσιμες.

Ακόμα, όμως και το κυβερνητικό αφήγημα περί δημιουργίας πολλών θέσεων εργασίας φαίνεται να καταρρέει, καθώς προβλέπεται να δημιουργηθούν 180.000 θέσεις εργασίας σε βάθος εξαετίας, όταν οι άνεργοι αυτή τη στιγμή είναι ήδη 1.150.000. Για να γίνουν κατανοητά τα μεγέθη επισημαίνουμε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε συνθήκες μνημονίου, δημιουργήθηκαν 370.000 θέσεις εργασίας, δίχως να υφίσταται τότε Ταμείο Ανάκαμψης.

Άλλη μια στρέβλωση που παρατηρείται στο Ελληνικό Σχέδιο, είναι ότι προβλέπει λιγότερο από 5% του συνόλου του για πόρους στην Υγεία, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι σχεδόν υπερδιπλάσιος. Όλα αυτά μέσα στην υγειονομική κρίση, με το Ε.Σ.Υ. να συνεχίζει να δοκιμάζεται καθημερινά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εγκαίρως καταθέσει την πρότασή του για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο που θέτει ως βασικούς άξονες τη διατηρήσιμη, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.

Το σχέδιο αυτό εστιάζει:

  • Στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των παραγωγών μας.
  • Στον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση της αυξημένης προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών και όχι στη βάση της μείωσης των μισθών.
  • Στην προστασία της εργασίας, στο σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και στην αύξηση των μισθών.
  • Στη δικαιότερη φορολογία με μείωση της φοροδιαφυγής και φοροελάφρυνση για τις χαμηλότερες και μεσαίες εισοδηματικές ομάδες.
  • Στη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση αφήνει να χαθεί μια μεγάλη και ιστορική ευκαιρία για πραγματική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Με αδιαφανείς διαδικασίες και δίχως την παραμικρή ουσιαστική διαβούλευση, επιλέγει να διαμοιράσει τους διαθέσιμους πόρους σε λίγους και ισχυρούς, θέτοντας στο περιθώριο τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, συνδέει το Ταμείο Ανάκαμψης και με σειρά αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων, όπως στα εργασιακά. Οι πολίτες ενημερώνονται, κρίνουν και γνωρίζουν ότι μια άλλη, μια προοδευτική Κυβέρνηση μπορεί ν΄ ανακατευθύνει και ν΄ αναδιανείμει τους πόρους του Ταμείου σε πραγματικά αναπτυξιακές δράσεις με κοινωνικό αποτύπωμα.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα