Iliaweb Νέα & Ειδήσεις απο την Ηλεία
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • AUTO MOTO
    • GOSSIP
    • LIFESTYLE
    • MY BLOG
    • VIRAL στο διαδίκτυο
    • WEB TV
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • AUTO MOTO
    • GOSSIP
    • LIFESTYLE
    • MY BLOG
    • VIRAL στο διαδίκτυο
    • WEB TV
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Δεν βρέθηκαν Αποτελέσματα
Προβολή Όλων
Iliaweb Νέα & Ειδήσεις απο την Ηλεία
Δεν βρέθηκαν Αποτελέσματα
Προβολή Όλων
Αρχική Top Θέματα

Διονύσης Καλαματιανός: Εισηγητής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σε νομοσχέδιο ρύθμισης της απόκτησης και κατοχής όπλων

24/02/2020
0 0
Διονύσης Καλαματιανός: «Περιπετειώδεις και επικίνδυνες εξελίξεις για το Πάτρα – Πύργος»
33
SHARES
Share on FacebookShare on Twitter

Εισηγητής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Διονύσης Καλαματιανός στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για το  Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο: “Τροποποίηση διατάξεων του Ν. 2168/1993 (Α΄147) «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις», εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2017/853 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Μαΐου 2017 για την τροποποίηση της Οδηγίας 91/477/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων και θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2403 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.”

Ο κ. Καλαματιανός στην τοποθέτηση του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«…Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, η χώρα μας υιοθετεί ένα αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο που είναι αναγκαίο να διέπει την οπλοκατοχή και οπλοφορία.

Πάγια θέση μας είναι ο έλεγχος της εμπορίας, χρήσης και κατοχής όπλων.

Η εγγύηση της ασφάλειας του κοινωνικού συνόλου δεν επιτυγχάνεται με τη γενίκευση της οπλοκατοχής, αλλά αντίθετα, με τον δραστικό περιορισμό της.

Άλλωστε το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου είχε ετοιμαστεί και είχε βγει στην διαβούλευση από την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Η χρήση πυροβόλων όπλων από το «οργανωμένο έγκλημα» προκαλεί τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία. Μπορεί ν΄ αποτελέσει πολυδιάστατη απειλή που καταδεικνύει την αναγκαιότητα να ενταθεί ο αγώνας κατά της παράνομης διακίνησης τους.

Είναι κοινή παραδοχή ότι η παράνομη διακίνηση, εμπορία και χρήση πυροβόλων όπλων, καθώς και των συναφών ειδών εν όψει της επικίνδυνης φύσης τους, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και τα ατυχήματα, αλλά και τα «εγκλήματα τιμής» που οδήγησαν σε τραγωδίες διαλύοντας οικογένειες και αφήνοντας ανθρώπους με σοβαρές αναπηρίες εφ’ όρου ζωής. Είναι σαφές και συμβατό με το Σύνταγμά μας και το ενωσιακό δίκαιο ότι το δικαίωμα στην οπλοκατοχή δεν αποτελεί ατομικό δικαίωμα που μπορούν να ασκήσουν οι ιδιώτες χωρίς περιορισμό από την πολιτεία.

Ειδικά στην εποχή που διανύουμε, ο έλεγχος της οπλοκατοχής οφείλει να είναι πιο στοχευμένος. Με ελεύθερη την πρόσβαση στην πληροφορία, η μετατροπή όπλων π.χ. συναγερμού σε πυροβόλα όπλα ή ημιαυτόματων σε αυτόματα ή η επανενεργοποίηση απενεργοποιημένων πυροβόλων όπλων είναι ιδιαίτερα εύκολη, καθιστώντας τα πιο επικίνδυνα σε σχέση με την αρχική μορφή τους. Παράλληλα, οι νέες τεχνολογίες, όπως το διαδίκτυο, οι ταχυδρομικές παραγγελίες, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, διευκολύνουν τη διοχέτευση τους στην παράνομη αγορά.

Αντιθέτως, οι σύγχρονες τεχνολογίες πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να καταρτιστούν συστήματα αρχειοθέτησης και βάσεις δεδομένων, ώστε τα Κράτη να έχουν όσο το δυνατόν πιο πλήρη έλεγχο των όπλων που διακινούνται, αλλά και των κατόχων τους…»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής στην αναγκαιότητα ειδικής και επαρκούς εκπαίδευσης δημοσίων λειτουργών, την οποία οφείλει να εξασφαλίζει η Πολιτεία, σε όσους κατέχουν οπλισμό. Αυτό, δυστυχώς, φαίνεται να μην επιτεύχθηκε, με ευθύνη της κυβέρνησης, στην περίπτωση των 1.500 Ειδικών Φρουρών που προσελήφθησαν πρόσφατα εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ και Πανελληνίων. Η δίμηνη εκπαίδευσή τους φαίνεται να μην είναι επαρκής, όπως απέδειξε η εμπλοκή δύο εκ των ανωτέρω Ειδικών Φρουρών σε περιστατικό σε νυχτερινό κέντρο στο Γκάζι, όπου το υπηρεσιακό όπλο του ενός εκπυρσοκρότησε.

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Καλαματιανός πρότεινε να προβεί το Υπουργείο σε συλλογή και αποτίμηση στατιστικών στοιχείων, ώστε μετά το πέρας της διετίας εφαρμογής του νόμου να υπάρξει διαβούλευση για την περαιτέρω διαχείριση των θεμάτων, που σχετίζονται με τα όπλα.

ΣχετικάΆρθρα

Επανεκκίνηση της αγοράς: Δείτε αναλυτικά πώς θα λειτουργήσουν “κανονικά” τα καταστήματα από τη Δευτέρα 18/01 αλλά με αποστάσεις, sms -Ραντεβού για κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, KTEO – Αναλυτικά οι κανόνες- Οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν
ΕΛΛΑΔΑ

Σούπερ μάρκετ και καταστήματα: Ανοιχτά προαιρετικά σήμερα Κυριακή 24/1- Το ωράριο λειτουργίας

24 Ιανουαρίου 2021
Κορωνοϊός: 56.232 άτομα έχουν κάνει το εμβόλιο στην Ελλάδα- Δείτε πόσοι στην Ηλεία και τις άλλες περιοχές της Χώρας
ΤΟΠΙΚΑ

Ηλεία -Δυτική Ελλάδα: Πόσοι έχουν κάνει το εμβόλιο μέχρι και σήμερα στο Νομό (165 άτομα -Σάββατο 23/1)– Έφθασαν τους 157.388 οι εμβολιασμοί στη Χώρα- Δείτε αναλυτικά

23 Ιανουαρίου 2021
Πρέβεζα – Συναγερμός για κρούσματα σε δομή μεταναστών: Θετικό 1 στα 2 rapid test
ΤΟΠΙΚΑ

Κορωνοϊός: Στα 605 τα νέα κρούσματα- 1 στην Ηλεία, 24 σε Αχαΐα, 15 σε Αιτωλ/νία- 256 στην Αττική, 65 στη Θεσσαλονίκη- 292 διασωληνωμένοι- 24 ακόμη θάνατοι- Η γεωγραφική κατανομή

23 Ιανουαρίου 2021
ΠΔΕ: Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ
ΤΟΠΙΚΑ

Δυτική Ελλάδα: Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία για τη νέα σφοδρή κακοκαιρία – SOS για αποφυγή των μετακινήσεων στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και 3 ακόμη Περιφέρειες

23 Ιανουαρίου 2021
  • Αρχική
  • Διαφημιστείτε
Στείλτε μας email: bramosad@yahoo.gr
Καλέστε μας στο : 6971814564
28ης Οκτωβρίου 50, Πύργος (μέσα στη στοά)

© 2019 - iliaweb.gr - Developed by EnterID

Δεν βρέθηκαν Αποτελέσματα
Προβολή Όλων
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • AUTO MOTO
    • GOSSIP
    • LIFESTYLE
    • MY BLOG
    • VIRAL στο διαδίκτυο
    • WEB TV
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

© 2019 - iliaweb.gr - Developed by EnterID

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In