Δραστική μείωση φόρων, βελτίωση 120 δόσεων και εξόφληση κρατ...
24/09/201919:48

Διαπραγματεύσεις σε 3 άξονες για τον προϋπολογισμό του 2020

[ad_1]

Της Δήμητρας Καδδα

Η εισπραξιμότητα των φόρων, η επίδραση των ελαφρύνσεων του 1,2 δισ. ευρώ στην οικονομία καθώς και άλλα μέτρα στήριξης της εισπραξιμότητας των εσόδων αποτελούν τους τρεις άξονες στήριξης των ελληνικών θέσεων για τον προϋπολογισμό του 2020.

Αυτό ανέφερε πηγή που μετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, εξηγώντας ότι οι διαφορές που απομένουν δεν είναι μεγάλες, δεδομένου ότι απομένουν ακόμη 15 ημέρες πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Στο πρώτο πεδίο, που ουσιαστικά ονομάζεται “σενάριο βάσης”, η ελληνική πλευρά επιχειρηματολογεί για την εισπραξιμότητα των 120 δόσεων, για την καλή πορεία των εσόδων από τον ΦΠΑ καθώς και για άλλα στοιχεία που θεωρείται ότι θα στηρίξουν τα πρωτογενή πλεονάσματα φέτος και τον επόμενο χρόνο.

Το δεύτερο πεδίο διαπραγμάτευσης αφορά στα μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το 2020, με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει στοιχεία τα οποία δείχνουν τη θετική επίπτωση που θα έχουν στην οικονομία και στα έσοδα (ειδικά στο σκέλος της φορολογίας των επιχειρήσεων).

Το τρίτο σκέλος αφορά σε μέτρα που μπορούν να κλείσουν ένα πιθανό “κενό”. Οι αρμόδιες πηγές διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται για νέα εισπρακτικά μέτρα καθώς “τα εισπρακτικά μέτρα έχουν τελειώσει από το καλοκαίρι του 2018, βγήκαμε από τα μνημόνια”. Εξήγησαν ότι πρόκειται για παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως για παράδειγμα η τόνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών από τις οποίες αναμένεται ότι θα υπάρχει σημαντικό εισπρακτικό αποτέλεσμα. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται, όπως διευκρινίστηκε, και διατάξεις για το πλαστικό χρήμα και την πάγια ρύθμιση.

Έγινε σαφές επίσης από αρμόδιες πηγές ότι και οι τέσσερις θεσμοί δεν έθεσαν θέμα μείωσης ούτε του αφορολόγητου ούτε των συντάξεων.
Σήμερα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς έγινε συζήτηση για όλα τα παραπάνω θέματα, ενώ υπήρξαν παράλληλα πολύωρες διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Αρμόδιες ανέφεραν ότι θέματα που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση οι θεσμοί είναι η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το τραπεζικό σύστημα και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν εκ νέου σήμερα ότι ο κύκλος των διαβουλεύσεων που θα ολοκληρωθεί αύριο δεν πρόκειται να οδηγήσει σε συμφωνία σε κανένα ζήτημα, απλώς θα προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα και τούτο καθώς το πόρισμα των θεσμών για την 4η αξιολόγηση αναμένεται το δεύτερο 15νθήμερο του Νοεμβρίου.

Για τις σημερινές διαπραγματεύσεις ανέφεραν ότι “πήγαν καλά, θα συνεχίσουμε αύριο”. Στο τραπέζι τέθηκαν θέματα μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, δημοσιονομικής διαχείρισης, πρωτοβάθμιας υγείας, τα προβλήματα που παρατηρούνται διαχρονικά στο clawback αλλά και θέματα του προϋπολογισμού του τομέα υγείας.

Στο πεδίο του εργασιακού συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο αλλά και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που θα γίνουν έως το τέλος του έτους σε ζητήματα όπως είναι το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών από τον Ιούλιο του 2020.

Στο τραπεζικό πεδίο συζητήθηκε η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, το σχέδιο “Ηρακλής”, άλλες πρωτοβουλίες που θα ληφθούν το επόμενο δίμηνο αλλά και το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, καθώς, όπως αναφέρθηκε, αυτή τη στιγμή υφίστανται 9 σχήματα διαχείρισής του.

Αύριο, τελευταία ημέρα επαφών, θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα ενέργειας, αποκρατικοποιήσεων, δημόσιας διοίκησης, ψηφιακής διακυβέρνησης, ενώ οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με έναν συνολικό γύρο ανασκόπησης της κατάστασης. Πιθανόν να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν των θεσμών αλλά και να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα στο EWG της Πέμπτη, ανέφεραν αρμόδιες πηγές.

Την Παρασκευή θα υπάρξει μια τελική συνάντηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα παραμείνει για δύο ακόμα ημέρες στην Αθήνα, δείχνοντας ειδικό ενδιαφέρον, όπως αναφέρθηκε, για θέματα τραπεζών, για το εργασιακό και για τα δημοσιονομικά.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα