03/12/201910:45

Αύριο 4 Δεκεμβρίου η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδος του Πυροβολικού

4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ
ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ!!

Βαρβάρα μαρτυράει, από πατέρα
δήμιο, που κεραυνός τον χτυπάει!

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά αγαπητοί μου φίλοι και Χριστιανοί μου, στις 4 Δεκεμβρίου και εορτάζει την μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας της θαυματουργού, η οποία έζησε το τέλος του 3ου αιώνα και αρχές του 4ου στην Ηλιούπολη, πόλη της Κοίλης Συρίας, κατά τους χρόνους του Αυτοκράτορος Μαξιμιανού (286-305) μ.Χ. και ήταν κόρη του Διόσκουρου. Ο πατέρας της, ήταν φανατικός ειδωλολάτρης, πολύ πλούσιος και διοικητής της Ηλιούπολης, με μεγάλη πολιτική εξουσία και δύναμη.

Οι ιστορικές πληροφορίες δεν αναφέρουν καθόλου το όνομα της μητέρας της, ούτε ποία στάση τήρησε σε όλη την περιπέτεια και στο φρικτό μαρτύριο της κόρης της. Υποθέτουν πώς είχε πεθάνει. Η Βαρβάρα ήταν το μονάκριβο παιδί τους. Ήταν αφάνταστα ωραία στο σώμα, αλλά και στην ψυχή και είχε πολλή χάρη, ευφυία, σεμνότητα αλλά και σωφροσύνη.

Όταν έφθασε σε ηλικία γάμου παρουσιάστηκαν πολλοί υποψήφιοι γαμπροί και από τους εξέχοντες άρχοντες και από τους μεγιστάνες και από τους λοιπούς επιφανείς άνδρες της Ηλιούπολης. Όλα όμως τα προξενιά η Βαρβάρα τα έδιωχνε, πράγμα που ο πατέρας της, δεν το έβλεπε με καλό μάτι. Ήταν γι’ αυτόν αδικαιολόγητη η εμμονή της κόρης του, να μη θέλει διακεκριμένους γαμπρούς, που την ζητούσαν σε γάμο. Υπέθεσε όμως πώς ήταν μία νεανική ιδιοτροπία και είχε την ελπίδα ότι αργότερα θα υποχωρούσε και θα δεχόταν να παντρευτεί.

Εν τω μεταξύ, όσο μεγάλωνε, μεγάλωνε αφάνταστα και η ομορφιά της και την έκανε «περιλάλητη και περιμάχητη». Όσο περνούσε ο καιρός, ο Διόσκουρος γέμιζε πιό πολύ από ποικίλους φόβους και φαίνεται ο πιό μεγάλος του φόβος ήταν ορισμένοι ψίθυροι ότι η Βαρβάρα του συμπαθούσε τον Χριστιανισμό. Γι’ αυτό και περιόρισε την ελευθερία της τόσο, όσο να μην την βλέπει κανείς, ούτε και να την συναναστρέφεται. Μόνο υπηρέτες και υπηρέτριες, πιστοί στον Διόσκουρο, την συνόδευαν. Κατα την παράδοση, τόσο την περιόρισε, που έφτιαξε ειδικό πύργο και την έκλεισε μεσα.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

Δεν γνωρίζουμε που διδάχθηκε τις Χριστιανικές αλήθειες, καθώς αφού ο πατέρας της, ήταν φανατικός ειδωλολάτρης, λόγος για τον οποίο άλλωστε προσπάθησε να κρατήσει κρυφή την πίστη της στον Τριαδικό Θεό. Ένα τυχαίο περιστατικό, όμως, την πρόδωσε. Ο πατέρας της πληροφορήθηκε από τεχνίτες ότι η Αγία ζήτησε να τις ανοίξουν τρία παράθυρα στον πύργο όπου ήταν έγκλειστη, στο όνομα της Αγίας Τριάδος και έτσι, βεβαιώθηκε ότι η κόρη του είχε γίνει Χριστιανή.

Εξοργίσθηκε τόσο που την κυνήγησε εντός του πύργου με το ξίφος του για να την φονεύσει. Η Αγία κατέφυγε στα όρη, αλλά ο πατέρας της την συνέλαβε και την παρέδωσε στον τοπικό άρχοντα, Μαρκιανό, κατηγορώντας την για την πίστη της. Όταν ανακρίθηκε, ομολόγησε με παρρησία την πίστη της στον Χριστό και καθύβρισε τα είδωλα. Μετά από φρικτά βασανιστήρια, διεπομπέφθη γυμνή στην πόλη και τελικά αποκεφαλίσθηκε με το ξίφος του ιδίου του πατέρα της, “ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελειώσιν δέχεται», όπως λέει ο βιογράφος της
ο Συμεών. Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός ο πατέρας της, χτυπημένος από κεραυνό κατά Θεία δίκη…

Γιατί η Αγία Βαρβάρα, είναι προστάτιδα του Πυροβολικού;

Τον τιμωρό αυτό κεραυνό που σκότωσε τον πατέρα της τον Διόσκουρο, συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και το 1829 μ.Χ., έτσι λοιπόν καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού, όπου και αναφέρεται η πρώτη σχετική τελετή με δοξολογία στο Στρατόπεδο του μόλις συγκροτηθέντος πρώτου “Τάγματος Πυροβολητών», όπως ονομάζονταν τότε.

Η σύναξη της Αγίας ετελείτο στο μαρτύριο αυτής, στον Βασιλίσκο πλησίον της αγίας Ζηναΐδος. Τα Λείψανα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, διαφυλάχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι τον 11ο αιώνα μ.Χ.., οπότε ένα μέρος τους μεταφέρθηκε στη Βενετία, όταν Δόγης ήταν Ο Πέτρος Β’ Orseol (991 – 1009 μ.Χ.). Στη Βενετία τα Λείψανα της Μεγαλομάρτυρος κατατέθηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μάρκου.

Στην Ορθόδοξη εικονογραφία η Αγία Βαρβάρα ζωγραφίζεται πολλές φορές με ένα Άγιο Ποτήριο στο χέρι όντας προστάτιδα ενάντια στον αιφνίδιο θάνατο και μη θέλοντας να στερηθούν οι ετοιμοθάνατοι την Θεία Κοινωνία. Συχνά την συναντούμε ακόμη κρατώντας έναν πύργο (με τα τρία παράθυρα) καθώς επίσης κρατώντας ένα βιβλίο (για τους ετοιμοθάνατους) ή τέλος ένα κλαδί φοίνικα.

Στην Πόλη του Πύργου και συγκεκριμένα στην Ενορία της Αγίας Κυριακής, όπου και ανήκει το φερώνυμο Ιερόν Παρεκκλήσιον της Αγίας Βαρβάρας, εικόνες (3+4), πλησίον του Τ.Ε.Ι το διήμερο 3 και 4 Δεκεμβρίου, θα λάβουν χώρα Θρησκευτικές εορταστικές εκδηλώσεις με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και Ιερή κατάνυξη προς τιμήν της Θαυματουργού Αγίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα που μπορείτε να δείτε στην εικόνα (2).

Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’.
Βαρβάραν τὴν Ἁγίαν τιμήσωμεν· ἐχθροῦ γὰρ τὰς παγίδας συνέτριψε, καὶ ὡς στρουθίον ἐῤῥύσθη ἐξ αὐτῶν, βοηθείᾳ καὶ ὅπλῳ τοῦ Σταυροῦ ἡ πάνσεμνος.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον :Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Τῆς Τριάδος τὴν δόξαν ἀνακηρύττουσα, ἐν τῷ λουτρῷ τρεῖς θυρίδας ὑπεσημήνω σοφῶς, κοινωνίαν πατρικὴν λιποῦσα πάνσεμνε, ὅθεν ἠγώνισαι λαμπρῶς, ὡς παρθένος εὐκλεής, Βαρβάρα Μεγαλομάρτυς. Ἀλλὰ μὴ παύση πρεσβεύειν, ἐλεηθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΕΟΡΤΑΖΟΥΣΕΣ Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΖΗΣΕ ΑΠΑΡΝΟΥΜΕΝΗ ΤΗΝ ΖΩΗ ΩΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΟΠΕΛΑ ΓΕΜΑΤΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΗ ΠΕΡΙΦΡΟΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΚΑΙ ΦΤΑΝΩΝΤΑΣ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΝΑ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ… ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕ ΒΟΗΘΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΘΝΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ”ΒΑΡΒΑΡΩΝΕΙ” ΚΑΘΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΘΕ ΚΑΚΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ. ΑΜΗΝ!

ΣΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΝΤΑ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ Ο ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ 6:ΟΟ Μ.Μ. ΥΠΟ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ Κ.Κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΩΡΑ 7:00 ΕΩΣ 10:30 Π.Μ. ΥΠΟ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΩΛΕΝΗΣ Κ.Κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΥ)

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα