11/09/201919:50

Αυγερινοπούλου: Ιδιαίτερα σημαντική για όλη την Ηλεία η συνάντηση των Δημάρχων με τον Υφυπουργό Χωροταξίας

Αυγερινοπούλου: Ιδιαίτερα σημαντική για όλη την Ηλεία η συνάντηση των Δημάρχων με τον Υφυπουργό Χωροταξίας

Σπουδαία συνάντηση για την ανάπτυξη ολόκληρου του Ν. Ηλείας πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία της Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, Βουλευτού Ν. Ηλείας, Ν.Δ. και Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, μεταξύ του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρη Οικονόμου, και των Δημάρχων του Ν. Ηλείας με στόχο τον εκ νέου σχεδιασμό του χωροταξικού σχεδίου της Ηλείας και τη κατάργηση των χωροταξικών σχεδιασμών που εμποδίζουν την ανάπτυξη. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, κ. Μπαλιούκος Διονύσιος, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Δήμαρχος ΄Ηλιδας, κ. Λυμπέρης Ιωάννης, ο Δήμαρχος Ζαχάρως – Φιγαλείας, κ. Αλεξανδρόπουλος Κωνσταντίνος, ο Αντιδήμαρχος Πύργου, κ. Γιάννης Αργυρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, κ. Κεκάτος Διονύσιος, ο Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Φλέσσας Παναγιώτης και ο κ. Βαγγέλης Καραχάλιος, Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και κλιμάκιο συνεργατών του κ. Υφυπουργού.

 

Η συνάντηση ήταν ιδιαιτέρως παραγωγική και εκτεταμένη, καθώς τέθηκαν επί τάπητος χρόνια πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα που ταλανίζουν το Ν. Ηλείας με πρώτιστο την ύπαρξη αλλεπάλληλων περιοριστικών ζωνών, όπως χωροταξικών, πολεοδομικών, περιβαλλοντικών και της ζώνης οικιστικού ελέγχου. Οι ζώνες αυτές δημιουργήθηκαν σε προηγούμενη ιστορική συνθήκη και δεν εξυπηρετούν τις σημερινές αναπτυξιακές ανάγκες, όπως επισήμανε η κα Αυγερινοπούλου, καθώς δεν συνάδουν με τη τουριστική και εν γένει βιώσιμη ανάπτυξη του Νομού.

 

Οι Δήμαρχοι ενημέρωσαν λεπτομερώς τον κ. Υφυπουργό για τα ειδικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε Δήμος με κοινό παρονομαστή την ανάγκη για τροποποίηση του χωροταξικού σχεδιασμού του Ν. Ηλείας για άρση των αναπτυξιακών εμποδίων και προσέλκυση επενδύσεων. Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, το Προεδρικό Διάταγμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου, η Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου και τα προβλήματα που «καρκινοβατούν» από το 1993, οι εκκρεμότητες στα Σχέδια Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ), η εκπόνηση των τοπικών χωρικών σχεδίων, η παράταση του κτηματολογίου, η ανάγκη ανάδειξης του φυσικού κάλλους του Νομού, η τουριστική ανάπτυξη στη παραλιακή ζώνη, η διάβρωση των ακτών, τα επιχειρηματικά πάρκα, καθώς και η διαχείριση και αξιοποίηση των υφιστάμενων, αποξηραμένων και τεχνητών λιμνών, των Λιμνών Καϊάφα, Αγουλινίτσας, Μουριάς και Καραμανλή αντίστοιχα. Ετέθη, ακόμη, το ζήτημα του σχεδιασμού των υποδομών του Νομού, όπως η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου της Ολυμπίας Οδού, η δημιουργία μαρίνας και υδατοδρομίου, καθώς και η κατασκευή νέων οδών που θα συνδέουν τουριστικά σημεία της Ηλείας.

Στο ερώτημα πως θα επιτευχθεί ο ορθολογικός χωροταξικός σχεδιασμός του Ν. Ηλείας και στη μεγάλη απαίτηση για τροποποίηση της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου στο Νομό, ο κ. Υφυπουργός ενημέρωσε ότι ενεργοποιείται ο Ν. 4269 που είχε ψηφιστεί το 2014 και έτσι για πρώτη φορά ο Ν. 4447/2016 επιτρέπει τη τροποποίηση των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου. Στο πλαίσιο της τροποποίησης, έχει ξεκινήσει και η διαδικασία αναθεώρησης των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και έτσι θα τεθεί εκ νέου υπό εξέταση το Προεδρικό Διάταγμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή της βιώσιμης ανάπτυξης στις περιοχές που καλύπτει το Προεδρικό Διάταγμα.  Ο κ. Υφυπουργός πρότεινε ως εργαλείο επίλυσης των χωροταξικών ζητημάτων, την ανάπτυξη ενός ειδικού χωρικού σχεδίου που θα τροποποιεί τις υπάρχουσες χωροταξικές ζώνες, σε ένα πλαίσιο βιωσίμου αναπτύξεως, κάτι που είχε συζητήσει προηγουμένως με τη κα Βουλευτή.

 

Το πλέον ουσιαστικό βήμα μετά από πρόταση της κα Αυγερινοπούλου και του κ. Υφυπουργού είναι η συγκρότηση μιας άτυπης Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την επεξεργασία του ειδικού χωρικού σχεδίου με τη συμμετοχή των Δημάρχων του Ν. Ηλείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

 

Η Δρ. Αυγερινοπούλου μετά το πέρα της συνάντησης δήλωσε:

 

«Η υιοθέτηση του ειδικού χωρικού σχεδίου που θα τροποποιεί τους υφιστάμενους περιορισμούς, είναι ένα έργο πνοής! Θα λύσει χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το  Νομό Ηλείας και θα πρέπει να καταρτιστεί προσεκτικά και σε διαβούλευση με όλους τους φορείς. Είναι ένα βήμα ουσίας για τον ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό και απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του Νομού και για το οποίο θα εργαστώ επισταμένα. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον κ. Υφυπουργό, τους Δημάρχους και τους Αντιδημάρχους για αυτή τη σημαντική συνάντηση».

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα