Σενάρια για νέα παράταση στις 120  δόσεις στα Ταμεία
28/09/201908:10

Αντίστροφη μέτρηση 3 ημερών για τις 120 δόσεις

[ad_1]

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Μόλις τρεις μέρες απομένουν πριν κλείσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των ταμείων για την υποδοχή αιτήσεων για τις 120 δόσεις.

Την ερχόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου είναι η τελευταία μέρα στην οποία μπορούν να υποβληθούν δύο κατηγορίες αιτήσεων.

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τις αιτήσεις των επαγγελματιών και των αγροτών για τον προσδιορισμό των οφειλών. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τις αιτήσεις των εργοδοτών για ένταξη τους στην ρύθμιση των 120 δόσεων. Αναλυτικότερα έως την ερχόμενη Δευτέρα μπορούν να υποβληθούν:

-Αιτήσεις για τον προσδιορισμό χρεών προς τον τέως ΟΑΕΕ, το τέως ΕΤΑΑ και τον τέως ΟΓΑ.

Όποιος υποβάλλει αίτηση προσδιορισμού των οφειλών του μετά την 30η Σεπτεμβρίου, δεν θα μπορεί να προχωρήσει παραπέρα την αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση. Ωστόσο, αν ο προσδιορισμός των οφειλών του -δεδομένου ότι θα έχει προηγηθεί έως τις 30/9 η σχετική αίτηση- συντελεσθεί μετά την 30η Σεπτεμβρίου, θα μπορεί να υποβάλλει έως την 31η Δεκεμβρίου αίτηση ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Αν, όμως, ο προσδιορισμός των χρεών του γίνει πριν τις 30 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση ένταξης στις 120 δόσεις έως τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις οδηγίες του ΕΦΚΑ.

Για παράδειγμα, έστω επαγγελματίας με χρέη στον ΟΑΕΕ. Υπέβαλλε αίτηση προσδιορισμού των χρεών τους στις 14/9 και ο προσδιορισμός των χρεών του έγινε στις 16/9. Πρέπει να υποβάλλει αίτηση ένταξης στη ρύθμιση έως 30/9.

Έστω επαγγελματίας, ο οποίος έκανε αίτηση προσδιορισμού των χρεών τους στις 26/9 και ο προσδιορισμός αυτός γίνει την 1/10.

Θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση ένταξης στις 120 δόσεις έως την 31/12.

-Αιτήσεις για ένταξη των οφειλών εργοδοτών προς το τέως ΙΚΑ.

Δεν αφορά τους οφειλέτες του ΙΚΑ, η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου. Αυτοί έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήσεων ένταξης στις 120 δόσεις μόνο έως την 30η Σεπτεμβρίου και όχι μετά από αυτή. Φυσικά, ένας επιχειρηματίας με οφειλές ταυτόχρονα πχ στον ΟΑΕΕ και στο ΙΚΑ, μπορεί να υποβάλλει αίτηση ένταξης οφειλών στον ΟΑΕΕ έως την 31η Δεκεμβρίου (εφόσον έχει κάνει αίτηση προσδιορισμού των οφειλών του έως τις 30/9 αλλά αυτός ο προσδιορισμός δεν έχει γίνει έως 30/9) και παράλληλα να κάνει αίτηση ένταξης τον οφειλών του στο ΙΚΑ έως 30 Σεπτεμβρίου.

Έστω επιχειρηματίας με χρέη στον ΟΑΕΕ και στο ΙΚΑ. Κάνει αίτηση προσδιορισμού των χρεών του στον ΟΑΕΕ στις 25/9 . Ο προσδιορισμός των χρεών του γίνεται στις 3/10. Θα μπορεί να κάνει αίτηση ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ έως 31/12. Όσον αφορά τις οφειλές του στο ΙΚΑ (ανεξάρτητα από τις οφειλές στον ΟΑΕΕ) πρέπει να κάνει αίτηση ένταξης στις 120 δόσεις έως 30/9. Μετά τις 30/9 , δεν θα είναι δεχτή η αίτηση για τα χρέη στο ΙΚΑ.

Βήμα – βήμα η διαδικασία

Προκειμένου να διευκολύνει τη διαδικασία αιτήσεων για τις 120 δόσεις, ο ΕΦΚΑ εξέδωσε προχθές νεότερες οδηγίες προς τους ενδιαφερομένους οφειλέτες. Σύμφωνα με αυτή, οι οφειλέτες πρέπει να ακολουθήσουν στάδια προκειμένου να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

Καταρχάς πρέπει να ζητήσουν να προσδιορισθούν τα χρέη τους. Μάλιστα, οι επαγγελματίες μπορούν να ζητήσουν, παράλληλα και τον επανυπολογισμό τους με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στον δικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ, και περιλαμβάνει επιμέρους κινήσεις.

Αρχικά, εισέρχεται ο οφειλέτης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εκεί επαληθεύει τα προσωπικά στοιχεία και τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί του.

Κάνοντας τα παραπάνω, ο οφειλέτης εξασφαλίζει την κατοχύρωση του αιτήματος καταχωρίζεται και θεωρείται εμπρόθεσμο. Συνεπώς, οι οφειλέτες που θα πραγματοποιήσουν το βήμα αυτό μέχρι τις 30/9, δεν πρέπει να ανησυχούν αν καθυστερήσει ο προσδιορισμός της οφειλής, διότι θα έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα για ένταξη στην ρύθμιση.

Κατά δεύτερον, προχωράνε οι δηλώσεις που αφορούν την ασφαλιστική κατάσταση (υποψήφιος ή μη συνταξιούχος, ένταξη ή μη στον Ν. 3869/2010 (σ.σ. νόμο Κατσέλη) και επιβεβαίωση αριθμών μητρώου στους τ. Φορείς).

Πως ”τρέχει” η ρύθμιση για τους επαγγελματίες

Έπειτα, γίνεται η ενημέρωση του οφειλέτη για το ύψος των οφειλών του ανά τέως Φορέα (σ.σ. για παράδειγμα ΟΑΕΕ κλπ.) πριν και μετά τον επανυπολογισμό (σ.σ. αποκλειστικά στην περίπτωση των οφειλών στον ΟΑΕΕ). Στη συνέχεια, ο ίδιος ο οφειλέτης προχωρά στην επιλογή του ποσού οφειλών (με επανυπολογισμό ή μη) που θα προωθηθεί στο ΚΕΑΟ προς ρύθμιση.

Το επόμενο στάδιο, προβλέπει την υποβολή αίτησης ρύθμισης οφειλών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑΟ.

Οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πριν και μετά τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, θα πρέπει να τις ρυθμίσουν ξεχωριστά.

Δηλαδή, άλλη ρύθμιση πρέπει να κάνουν για τις οφειλές μέχρι και την 31η /12/2016 και άλλη ρύθμιση για τις οφειλές από την 1η/1/2017 έως και την 31η/12/2018 (σ.σ. οι οφειλές μετά την 1η/1/2019 μπορούν να ενταχθούν αυτόνομα στην ”πάγια ρύθμιση” των 12 δόσεων).

Απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε ρύθμιση των οφειλών μέσω διαδικτύου είναι η πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΚΕΑΟ και η λήψη κωδικών πρόσβασης.

Για κάθε Φορέα στον οποίο υπάρχουν οφειλές (π.χ. ΕΦΚΑ μη μισθωτών και τ. ΟΑΕΕ) απαιτείται ξεχωριστή πιστοποίηση.

Συνεπώς η αίτηση για ρύθμιση στο ΚΕΑΟ μπορεί να γίνει μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας (σ.σ. μετά τις 30/9), όταν διαβιβαστούν οι οφειλές στο ΚΕΑΟ.

Όσον αφορά τους εργοδότες,η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΚΕΑΟ.

Τι γίνεται με τις οφειλές των εργοδοτών

Επισημαίνεται ότι για τους οφειλέτες του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η αίτηση στο ΚΕΑΟ πρέπει να έχει υποβληθεί μέχρι την προαναφερόμενη καταληκτική ημερομηνία, δηλαδή στις  30/9. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση του ν. 4611/2019  (σ.σ. 120 δόσεων) είναι και η καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Όσον αφορά εργοδότες-οφειλέτες πλην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που αδυνατούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά για ρύθμιση μέχρι 30/9, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η ένταξη όλων των οφειλών τους στο ΚΕΑΟ αρκεί η αίτηση για προσδιορισμό της οφειλής και διαβίβασή της στο ΚΕΑΟ να υποβληθεί στον τέως Φορέα ή το ΕΤΕΑΕΠ μέχρι 30/9, δεδομένου ότι η μη υποβολή της αίτησης δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα.

Συνεπώς και σ’ αυτές τις περιπτώσεις η αίτηση για ρύθμιση στο ΚΕΑΟ μπορεί να γίνει μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, όταν διαβιβαστούν οι οφειλές στο ΚΕΑΟ.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα