"Ανοίγουν" οι 120 δόσεις και για άνεργους μηχανικούς και δικηγόρους
23/09/201910:29

Αντιμέτωπη με τον “γόρδιο δεσμό” των ασφαλιστικών χρεών η κυβέρνηση

[ad_1]

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Αντίστροφη μέτρηση επτά ημερών ξεκινά από σήμερα όχι μόνο για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων των εργοδοτών για ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στα Ταμεία, αλλά -σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες- και για μία πιο πιεστική μεταχείριση των μεγαλοφειλετών από πλευράς κυβέρνησης.

Την ερχόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, κλείνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τις αιτήσεις εργοδοτών για οφειλές προς το τέως ΙΚΑ, καθώς η διάταξη -την οποία αναμένεται να φέρει το Υπουργείο Εργασίας στη Βουλή- προβλέπει, υπό όρους, παράταση για τις 120 δόσεις  (έως 31 Δεκεμβρίου) αποκλειστικά και μόνο για τους αυταπασχολούμενους και αγρότες.

Αυτό σημαίνει πως από την 1η Οκτωβρίου, όσοι εργοδότες μείνουν εκτός 120 δόσεων και δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέσω της “πάγιας ρύθμισης” των 12 δόσεων, δεν τις εξοφλήσουν “εφάπαξ” ή δεν καταβάλλουν ένα “εύλογο” ποσό έναντι (πχ 1%) παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές, θα βρεθούν -σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την πρακτική του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών- αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Στο ιδιαίτερο στόχαστρο του ΚΕΑΟ βρίσκονται ήδη όσοι χρωστάνε πάνω από 300.000 ευρώ και δεν “συμμορφώνονται” στις ατομικές ειδοποιήσεις του για εξόφληση τους. Όπως αναφέρεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΚΕΑΟ για φέτος “εντατικότερες προσπάθειες για αναγκαστική είσπραξη απαιτούνται για τους οφειλέτες με υψηλές οφειλές (π.χ. άνω των 300.000 ευρώ)”.

Ωστόσο, ο “πήχης” της στόχευσης των Ταμείων ενδέχεται -σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες- να πέσει χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 200.000 ευρώ.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά στη ‘’φαρέτρα’’ των σεναρίων τα οποία εξετάζονται από πλευράς στελεχών του Υπ. Εργασίας για την είσπραξη αυτών των οφειλών βρίσκεται ακόμα και η τιτλοποίηση των εν λόγω οφειλών.

Όπως δήλωσε χθες ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης, “έχουμε οφειλές άνω των 200.000 ευρώ, που φτάνουν συνολικά περίπου στα 15 δισ. ευρώ, άρα αυτό δεν αφορά στον ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος επλήγη από την κρίση’’. Συνεχίζοντας ο κ. Μηταράκης επισήμανε πως ‘’πρέπει το Δημόσιο να βρει κάθε τρόπο να τιτλοποιήσει, να πουλήσει, να διαχειριστεί αυτές τις οφειλές υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το εξετάσουμε και το εξετάζουμε”.

Σύμφωνα, με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ (Ιούνιος 2019), οι οφειλέτες με χρέη άνω των 200.000 ευρώ προς τα ταμεία ανέχονται σε 14.357 (σε σύνολο 1.407.030 οφειλετών). Το δε ακριβές συνολικό ύψος των οφειλών ανέρχεται, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση, σε 12,9 δισ. ευρώ (επί συνόλου 35,1 δισ. ευρώ). Συνεπώς το 1% των οφειλετών χρωστά το 36% των συνολικών ασφαλιστικών οφειλών.

Και ναι μεν η χθεσινή δήλωση Μηταράκη επιβεβαίωσε δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας, ωστόσο, κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας, διέψευσαν το ‘’περιεχόμενο δημοσιεύματος σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Εργασίας εξετάζει την τιτλοποίηση των οφειλών άνω των 200.00 ευρώ και την ανάθεση διαχείρισής τους σε τρίτες εταιρείες’’. ‘’Παραπέμπουν’’, μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι στην “πρόσφατη και ρητή δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού από βήματος ΔΕΘ, ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους και ότι δεν θα υπάρξει άλλη’’.

Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας, “η ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία λήγει στις 30/9, είναι η τελευταία, η μοναδική και η πιο ευνοϊκή για όλους ώστε να ρυθμίσουν τα χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία”.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα