Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα στην ειδική αγωγή
12/09/201908:46

Ανησυχία από τις φαρμακευτικές για τον εκτροχιασμό στο “ταμείο” του…

[ad_1]

Η εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης τους επόμενους μήνες, που θα καθορίσει και το ύψος των αναγκαστικών επιστροφών προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά σε σύγκριση με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων για το φάρμακο (μηχανισμός clawback) είναι ένα από τα ανοικτά καίρια θέματα που αναμένεται να θέσουν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας οι φαρμακευτικές στη συνάντηση που έχουν αιτηθεί. Επί του παρόντος, δεν έχει οριστεί ημερομηνία από το υπουργείο Υγείας.

Τα περιθώρια  στενεύουν, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήδη για το πρώτο εξάμηνο καταγράφεται εκτροχιασμός της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το κλειστό όριο του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, που και για φέτος έχει οριστεί στα 1,94 δισ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Οι εκτιμήσεις των φαρμακευτικών δείχνουν πως η υπέρβαση μέχρι το τέλος της χρονιάς, την οποία θα κληθούν να καλύψουν μέσω του μηχανισμού του clawback, θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ.

Αν σε αυτά προστεθεί η επιβάρυνση από τις αναγκαστικές εκπτώσεις (rebate) και οι δαπάνες των νοσοκομείων, το φετινό “χαράτσι” για τον κλάδο του φαρμάκου θα πλησιάσει το 1,7 δισ. ευρώ, από 1,5 δισ. πέρσι.

Όπως αναφέρουν οι επιχειρήσεις, η αύξηση των επιστροφών, που ξεπερνά τα €250 εκατ. από χρόνο σε χρόνο, καταδεικνύει ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί.

Σημειώνεται πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ ανακοίνωσε πως θα δοθεί η δυνατότητα σε όσες εταιρείες του κλάδου επενδύουν να συμψηφίσουν (έως 50 εκατ. ευρώ για το 2019) μέρος των επενδύσεων που θα υλοποιήσουν με τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού δημοσίου για το clawback.

“Το ποσό των 50 εκατ. ευρώ για φέτος είναι μια ελάχιστη διευκόλυνση μπροστά στις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεωτικές επιστροφές τις οποίες μας επιβάλλει η Πολιτεία τα τελευταία οκτώ χρόνια, και οι οποίες άγγιξαν το 1,5 δισ. για το 2018 και θα πλησιάσουν το 1,7 δισ. για το 2019.

Ο συμψηφισμός των ποσών που θα επενδύονται σε έρευνα και ανάπτυξη με το clawback ήταν ένα από τα ζητούμενα μας και αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκεί. Την ώρα που πανευρωπαϊκά επενδύονται 35 δισ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη, η Ελλάδα δυστυχώς είναι ουραγός, απορροφώντας μόνο ένα πολύ μικρό ποσό (42 εκατ. για το 2018).

Ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει και άλλα τέτοια μέτρα, ώστε να καταφέρει η Ελλάδα να προσελκύσει μεγαλύτερες επενδύσεις” ήταν η απάντηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Στα ζητήματα που ζητούν πολιτική παρέμβαση και θα τεθούν στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, συμπεριλαμβάνονται ακόμη η δαπάνη για τους ανασφάλιστους, η εξαίρεση του κόστους των εμβολίων από τον κλειστό προϋπολογισμό, το πλαίσιο αποζημίωσης των νέων θεραπειών, καθώς δεν υπάρχουν σύμφωνα με το ρεπορτάζ εξελίξεις για τον οργανισμό αξιολόγησης των φαρμάκων (HTA), η απαλοιφή του τέλος εισόδου για τα νέα φάρμακα, αλλά και τρόποι παρακολούθησης και ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
[email protected]

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα