Ανάσα για οφειλέτες πυρόπληκτους του 2007 στην Ηλεία – Ψηφίστηκε τροπολογία στη Βουλή που κατέθεσαν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ανάσα για οφειλέτες πυρόπληκτους του 2007

Μεγάλη ανάσα για τους ανθρώπους που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 δίνεται με τροπολογία που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή. Την τροπολογία κατέθεσαν οι βουλευτές Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη και Γεράσιμος Μπαλαούρας και αφορά τους πυρόπληκτους που έχουν οφειλές από «οικοδομικά» ένσημα σχετικά με την ανοικοδόμηση ή επισκευή των κατεστραμμένων ιδιοκτησιών. Η διάταξη προβλέπει την ελάφρυνση με δύο τρόπους:

α) με τον επαναϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών προς το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με χαμηλότερη βάση υπολογισμού και συγκεκριμένα με βάση τον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, όπως ίσχυε στις 31.12.2018.

β) με διαγραφή του συνόλου των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής κύριας οφειλής, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι την ημερομηνία της έκπτωσης.

Μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια είναι συνεχής η προσπάθειά μας για την ανακούφιση των ανθρώπων που επί εννέα χρόνια υπέστησαν της συνέπειες της καταστροφής, στην οποία οδήγησαν τη χώρα τα στελέχη του παλιού πολιτικού κατεστημένου. Αυτή την προσπάθεια την βλέπουν οι καλοπροαίρετοι πολίτες, την επικροτούν και θα την επιβραβεύσουν έμπρακτα.

Δημήτρης Μπαξεβανάκης

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ:

«Δεκτή η τροπολογία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για διευκόλυνση και ελάφρυνση πυρόπληκτων οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών από εργασίες αποκατάστασης κτισμάτων από τις πυρκαγιές του 2007»

Δεκτή έγινε η τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γεώργιου Παπαηλιού, Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Δημήτρη Μπαξεβανάκη και Μάκη Μπαλαούρα, για διευκόλυνση και ελάφρυνση των πυρόπληκτων οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών από εργασίες αποκατάστασης κατοικιών και εγκαταστάσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η τροπολογία που πρότειναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ενσωματωθεί ως άρθρο 128 στον Νόμο του Υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις που υπερψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ορίζει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) που οφείλουν οι ιδιοκτήτες πυρόπληκτων κατοικιών και εγκαταστάσεων από τις οικοδομικές εργασίες αποκατάστασής τους, θα επανυπολογιστούν με βάση την κατώτατη ή σε κάποιες περιπτώσεις και το 50% της κατώτατης εισφοράς που προκύπτει από τις διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου, πριν και την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία είναι σημαντικά μικρότερη από την εισφορά που ίσχυε στο παρελθόν. Επιπλέον, με την τροπολογία παρέχεται έκπτωση 100% επί των πάσης φύσεων προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής των οφειλών.

Αντιστοίχως με το πνεύμα του επανυπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών που διέπει το σύνολο του Νόμου που υπερψηφίστηκε, και με τον παραπάνω τρόπο, οι πυρόπληκτοι οφειλέτες θα ελαφρυνθούν σημαντικά, γεγονός που, μαζί με τις διατάξεις ρύθμισης των πυρόπληκτων δανείων που ήδη ψήφισε και υλοποιεί η παρούσα Κυβέρνηση, αποδεικνύει την ευαισθησία που έχει απέναντι στους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν από τις πυρκαγιές του 2007, αλλά και από την οικονομική κρίση και τη μνημονιακή λαίλαπα τα αμέσως επόμενα των πυρκαγιών χρόνια.

Αφήστε το σχολιό σας

Σχόλια