09/08/202018:46

Ανακοίνωση Μπορέλ-E.E. για Ανατολική Μεσόγειο: Να ξαναρχίσει ο διάλογος

Ανακοίνωση Μπορέλ για Ανατολική Μεσόγειο: Να ξαναρχίσει ο διάλογος

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής σημειώνει ότι τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων

«Ανησυχητικές» χαρακτηρίζει τις τελευταίες κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Με ανακοίνωσή του, ο Ζοζέπ Μπορέλ τονίζει ότι «η δράση αυτή δεν εξυπηρετεί ούτε τα συμφέροντα της ΕΕ, ούτε της Τουρκίας» και επαναλαμβάνει ότι «τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης δραστικών δυνάμεων». Δηλώνει δε έτοιμος να συμβάλει στην επανέναρξη του διαλόγου.

Πιο αναλυτικά, ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογραμμίζει: «Η πρόσφατη ναυτική κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Δεν θα συμβάλει για την εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια. Ως Ύπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, θα καταβάλω όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της εκ νέου εμπλοκής. Η παρούσα πορεία δράσης δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Τουρκίας. Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο», κατέληξε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

ethnos.gr