13/01/202109:52

Σεισμός στη Ναύπακτο: «Χορός» Ρίχτερ τη νύχτα – Υλικές ζημιές – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Δέκα ακόμη μετασεισμικές δονήσεις σε διάστημα μίας ώρας μετά τον πρώτο σεισμό των 4,7 Ρίχτερ
Τον διπλό σεισμό μεγέθους 4,7 και 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, εννέα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, στην περιοχή της Ναυπάκτου, ακολούθησαν λίγα λεπτά αργότερα δύο ακόμη σεισμικές δονήσεις.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν δύο νέες δονήσεις 4,3 και 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 00:29 με διαφορά δευτερολέπτων μεταξύ τους. Και οι δύο προέρχονταν απο την περιοχή του Μαραθιά Δωρίδας με την πρώτη να έχει εστιακό βάθος τα 5 χλμ και η δεύτερη τα 14 χλμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δίνει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, έχουν καταγραφεί δέκα ακόμη μετασεισμικές δονήσεις σε διάστημα μίας ώρας μετά το πρώτα σεισμικό γεγονός μεγέθους έως και 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στην ευρύτερη περιοχή.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης αναφέρει για το αρχικό συμβάν ότι «ηταν ταυτόχρονα δύο σεισμοί ο ένας με εστιακό βάθος τα πέντε χλμ και ο άλλος τα 10 χλμ. Έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα και με το ίδιο επίκεντρο».

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας εκφράζει την άποψη ότι «η σεισμική δόνηση στη Δυτική Ελλάδα αποτελεί συνέχεια της μικροσεισμικής δραστηριότητας που παρακολουθούμε στην ευρύτερη περιοχή του δυτικού Κορινθιακού τις τελευταίες εβδομάδες με ασθενείς επιφανειακές δονήσεις».

Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, επεσήμανε σε σχετική ανακοίνωσή του ότι οι συγκεκριμένες σεισμικές δονήσεις «εντάσσονται στο πλαίσιο ενός σμήνου σεισμών που παρακολουθούνται εδώ και 20 μέρες, και που σε τέτοιες περιπτώσεις παραμένουν σε χαμηλά μεγέθη, και δεν συνηθίζεται να ξεπερνούν τους 4-5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ»
.

Ο Ευθύμιος Λέκκας στο Ν.Ν. για την σεισμική δραστηριότητα.

Υλικές ζημιές προκλήθηκαν από τους σεισμούς

Παράλληλα, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής και ορισμένες υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το nafpaktikanews.gr, γκρεμίστηκε μάντρα σπιτιού στο Μοναστηράκι Δωρίδας.

Μοναστηράκι Δωρίδας: Δηλώσεις κατοίκων μετά το σείσμό – Έπεσε μάντρα από σπίτι

Επίσης, σημειώθηκε μικρή κατολίσθηση στην Εθνική Οδό Ναυπάκτου-Ιτέας, κοντά στην περιοχή του Μαραθιά, χωρίς ωστόσο να κλείσει ο δρόμος. Έχουν ξεκινήσει ήδη εργασίες στο σημείο για την αποκατάσταση του προβλήματος.

ναυπακτος_κατολισθηση

Στο μεταξύ, ανήσυχοι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν βγει στους δρόμους από τις ισχυρές δονήσεις, ενώ οχήματα του πυροσβεστικού σώματος διενεργούν περιπολίες στις ευρύτερες περιοχές της Ναυπακτίας και της Φωκίδας για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή του Μαραθιά, στον δυτικό Κορινθιακό κόλπο.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα