21/12/202010:27

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Τι «ψάχνουν» οι ειδικοί του υπ. Άμυνας στο top secret εργαστήριο της Βρετανίας

Παρτίδες εμβολίων έχουν αποσταλεί στην τοποθεσία, στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ με ονομασία «Human Challenge», ενώ το νέο στέλεχος εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μάχη με τον χρόνο δίνουν Βρετανοί επιστήμονες, προσπαθώντας να διαπιστώσουν εάν το νέο στέλεχος του κορωνοϊού SARS-CoV-2 είναι ευάλωτο απέναντι στα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί για αυτόν, καθώς η μετάλλαξη εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, επιστήμονες του βρετανικού υπουργείου Άμυνας εξετάζουν διεξοδικά το νέο στέλεχος του κορωνοϊού στα κυβερνητικά εργαστήρια του Πόρτον Ντάουν, κοντά στο Σόλσμπερι, προσπαθώντας να απαντήσουν στα εξής φλέγοντα ερωτήματα: Γιατί η νέα μετάλλαξη μεταδίδεται τόσο γρήγορα, γιατί έχει επικρατήσει σε ορισμένες περιοχές και κατά πόσον μπορεί να καταπολεμηθεί με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Παρτίδες εμβολίων έχουν αποσταλεί στην τοποθεσία, στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ με ονομασία «Human Challenge», ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και δύο εβδομάδες.

Does Virus Mutation Affect Vaccine Efficacy?

Η Δρ. Σούζαν Χόπκινς, από τον κυβερνητικό οργανισμό Public Health England, δήλωσε εχθές ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που σαρώνει το Λονδίνο και τα νοτιοανατολικά της χώρας έχει εξαπλωθεί και σε άλλες γωνιές του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και με μικρότερη συχνότητα από τις προαναφερόμενες περιοχές.

Ο Ουαλός υπουργός Υγείας Β. Γκέτινγκ δήλωσε εχθές ότι το νέο στέλεχος είναι παρόν σε ολόκληρη την Ουαλία, ακόμα και στον βορρά, προσθέτοντας ότι παρουσιάστηκαν στοιχεία στους υπουργούν που αποδεικνύουν ότι η νέα μετάλλαξη είναι «πολύ πιο μεταδοτική». «Είδαμε μεγάλες αυξήσεις κρουσμάτων στον νότο», είπε χαρακτηριστικά στο BBC Radio Wales.

Ολόκληρη η περιοχή της Ουαλίας έχει τεθεί στο Επίπεδο 4 περιορισμών, που περιλαμβάνει τα αυστηρότερα μέτρα του βρετανικού συστήματος προστασίας κατά της Covid-19. Από εχθές τα μεσάνυχτα έχει δοθεί εντολή στους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους.

Στα κυβερνητικά εργαστήρια του Πόρτον Ντάουν, η έρευνα για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού πραγματοποιείται σε ασφαλείς εγκαταστάσεις για Επίπεδο κινδύνου 3, μόλις μια βαθμίδα χαμηλότερο από το ανώτατο επίπεδο κινδύνου που αφορά σε απειλές οπλικής βαθμίδας. Παρόλο που ο προβληματισμός είναι διάχυτος στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, η κύρια επιστημονική σύμβουλος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας Άντζελα Μακλίν διαβεβαιώνει πως «το επίπεδο έρευνας που διεξάγεται στο Πόρτον Ντάουν είναι το καλύτερο στον κόσμο».

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα