12/12/202022:38

Click away: Ποια καταστήματα ανοίγουν και ποια θα εξυπηρετούν μόνο με e-shop

 

Click away: Ποια καταστήματα ανοίγουν και ποια θα εξυπηρετούν μόνο με e-shop

Η πρώτη αντίδραση των επιχειρήσεων στη μέθοδο click away – Ποιες εταιρείες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν το μέτρο

Από την Κυριακή και τη Δευτέρα αρχίζει να κινείται, σημειωτόν μεν, αλλά κάπως πιο ζωντανά η αγορά ενόψει των εορτών. Το «καινούργιο» που μπαίνει στη ζωή των καταναλωτών είναι διαδικασία αγορών με «click away»: Με απλά λόγια η εξ αποστάσεως παραγγελία – είτε δια τηλεφώνου είτε δια διαδικτύου –  η πληρωμή των αγαθών και η παραλαβή τους δια φυσικής παρουσίας από το κατάστημα.

Οι τρεις κινήσεις για την τηλεαγορά: Ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία για το προϊόν. Πληρωμή του προϊόντος και με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής παραλαμβάνετε το προϊόν από εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Αυτά στη θεωρία, στην πράξη όμως μεγάλα καταστήματα δήλωσαν επίσημα αδυναμία να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους με το νέο τρόπο που εισάγει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα:

Τα Jumbo, πολυκαταστήματα, αλλά κυρίως καταστήματα παιχνιδιών, άμεσα έκαναν γνωστό στο καταναλωτικό κοινό, ότι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους: «Αγαπητοί φίλοι του Jumbo, η αγάπη σας μας έβγαλε νοκ άουτ! Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ μέχρι νεoτέρας… Tα φυσικά καταστήματα στην Ελλάδα με κρατική εντολή θα παραμείνουν κλειστά. Η υπηρεσία click away δεν υφίσταται καθώς δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση από τα καταστήματα παιχνιδιών Comfuzio, που αδυνατούν να εκτελέσουν παραγγελίες μέσω click away λόγω θέσης των καταστημάτων τους: «Η υπηρεσία click away που παροτρύνουν οι αρμόδιες αρχές δεν υποστηρίζεται για την δική σας ασφάλεια καθώς τα φυσικά μας καταστήματα βρίσκονται εντός εμπορικών κέντρων», λέει η ανακοίνωση των καταστημάτων.

Τα καταστήματα παιχνιδιών «Ζαχαριάς» δεν έχουν καταχωρήσει επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το αν εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους μέσω click away. Να σημειώσουμε ότι μέχρι τώρα οι το κατάστημα παιχνιδιών δεχόταν κανονικά ηλεκτρονικές παραγγελίες.

Οδηγίες από τον «Μουστάκα»

Τα καταστήματα της εταιρείας παιχνιδιών «Μουστάκας», δηλώνουν έτοιμα για τη διαδικασία click away και μάλιστα δίνουν τις εξής οδηγίες για τους καταναλωτές:

  1. Εάν έχετε ολοκληρώσει την επιλογή των προϊόντων σας στη σελίδα μας, πηγαίνετε στο καλάθι αγορών και πατήστε το κουμπί Ολοκλήρωση Αγοράς
  2. Συμπληρώστε τους κωδικούς πρόσβασης εάν είστε χρήστης ή συμπληρώστε τα απαραίτητα στοιχεία στο πεδίο Επισκέπτης
  3. Επιλέξτε το κατάστημα που θα θέλατε να παραλάβετε την παραγγελία σας και ολοκληρώστε την παραγγελία σας.
  4. Κατόπιν θα λάβετε email επιβεβαίωσης παραγγελίας, στο email που έχετε δηλώσει κατά την ολοκλήρωση της παραγγελίας σας. Το κατάστημα θα συλλέξει τα προϊόντα της παραγγελίας σας και θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί σας, για να κανονίσετε την ημέρα και την ώρα που θα παραλάβετε την παραγγελίας σας.
  5. Θα λάβετε απαντητικό email από το κατάστημα, στο οποίο θα αναφέρονται όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την μετάβασή σας στο κατάστημα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες.
  6. Κατά την άφιξή σας στον εξωτερικό χώρο του εκάστοτε καταστήματος, σύμφωνα πάντα με το προσυμφωνημένο ραντεβού, θα πρέπει να γίνεται η επίδειξη του email που σας έχει αποσταλεί από το κατάστημα παραλαβής, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει σταλεί μήνυμα στο 13033 με μετακίνηση 2.
  7. Μόνο 1 άτομο ανά παραγγελία, επιτρέπεται να βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος με τις αντίστοιχες σημάνσεις, για παραλαβή της παραγγελίας.
  8. Ο υπάλληλος του καταστήματος θα ελέγξει το email και την ορθότητα των στοιχείων και θα μεταφέρει την παραγγελία σας στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος για να ολοκληρώσετε την πληρωμή. Η πληρωμή της παραγγελίας σας, γίνεται αποκλειστικά με Πιστωτική-Χρεωστική κάρτα. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Gift Card της εταιρίας Μουστάκας ή Δωροεπιταγή.
  9. Παραγγελίες που δεν εναρμονίζονται με τις παραπάνω διαδικασίες, δεν θα γίνονται αποδεκτές από το κατάστημα.
  10. Εφόσον καλυφθούν τα ημερήσια ραντεβού, το κατάστημα θα απενεργοποιείται από την διαδικασία του Click & Pick στη σελίδα moustakastoys.gr. Επίσης, μπορεί να απενεργοποιηθεί από τη σελίδα η δυνατότητα παραγγελίας Click & Pick, εφόσον όλα τα καταστήματα που συμμετέχουν στην υπηρεσία έχουν καλύψει τα ημερήσια ραντεβού, για κάποιο χρονικό διάστημα.
  11. Δεν υποστηρίζεται η συσκευασία δώρου.

Και τα «MAX STORES»

Τέλος από τα μεγάλα πολυκαταστήματα παιχνιδιών τα «MAX STORES» ξεκαθαρίζουν ότι σταματούν τις πωλήσεις μεσώ ηλεκτρονικών παραγγελιών και θα εξυπηρετούν μόνο μέσω του νέου τρόπου: «Αγαπητοί μας πελάτες, προς το παρόν θα εξυπηρετούμε μόνο παραγγελίες, μέσω της διαδικασίας click away, στην περιοχή της Αττικής. Η δυνατότητα αποστολής στον χώρο σας, θα επανέλθει σύντομα».

Τα μεγάλα πολυκαταστήματα

Στα υπόλοιπα μεγάλα καταστήματα τώρα: Το «Πλαίσιο» ανακοίνωσε ότι ανοίγει από την Κυριακή (13 Δεκεμβρίου): «Από την Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου, 22 καταστήματα «Πλαίσιο» ανοίγουν ξανά, μόνο για αγορές με τη μέθοδο του click away». Τα καταστήματα ΙΚΕΑ με ανακοίνωσή τους γνωστοποίησαν: «Σας ενημερώνουμε πως τα καταστήματα ΙΚΕΑ Κηφισός και ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκη αύριο Σάββατο 12 Δεκεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά και για τους επαγγελματίες. Τα Καταστήματα και Κέντρα Παραγγελιών και Παραλαβών ΙΚΕΑ παραμένουν προσωρινά κλειστά σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές οδηγίες. Μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας μέσω του ΙΚΕΑ e-shop». Δεν διευκρινίζεται κι εδώ αν θα προβούν σε πωλήσεις και μέσω click away.

Από τα μεγάλα καταστήματα καλλυντικών τώρα τα «Hondos Center» ανακοίνωσαν επίσημα: «Παραλάβετε τις αγορές σας από το κατάστημα της επιλογής σας με ένα τηλεφώνημα!», αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξυπηρετούν με click away. Επίσης μεγάλα καταστήματα ένδυσης όπως τα Max&Spenser ή τα αθλητικών ειδών Intersport δεν έχουν επίσημη ανακοίνωση για το πως θα λειτουργήσουν.

Πολλά μεγάλα καταστήματα λειτουργούσαν μέχρι πρότινος εξυπηρετώντας μόνο τους επαγγελματίες, ωστόσο, τα πράγματα πλέον διαφοροποιούνται μετά την απόφαση της κυβέρνησης να «κλείσει» το παραθυράκι που η ίδια είχε ανοίξει. Πλέον με χονδρική εξυπηρετούνται μόνο οι επαγγελματίες που έχουν σχέση με τα οικοδομικά υλικά, κάτι που αναγκάζει τα καταστήματα ηλεκτρονικών συσκευών – και όχι μόνο – να πάρουν πίσω την αρχική τους απόφαση για άνοιγμα μόνο για επαγγελματίες.

ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα