04/12/202018:23

Κορωνοιός: «Έχουμε ένα διαρκές “πινγκ πονγκ” διασποράς ανάμεσα σε εργασιακούς χώρους και οικογένειες» ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου (ΒΙΝΤΕΟ)

Απ ό,τι φαίνεται δεν πάει να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης» τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την αποψινή ενημέρωση.

«Εχουμε ένα διαρκές πινγκ πονγκ ανάμεσα στους εργασιακούς χώρους και τις οικογένειες» είπε εξηγώντας την καταγραφή μεγάλου αριθμού νέων λοιμώξεων.

Η κ. Παπαευαγγέλου προειδοποίησε ότι να «σχεδιάζουμε από τώρα διαφορετικά αυτά τα εφετινά Χριστούγεννα», σημειώνοντας ότι «η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ένας μαραθώνιος και έχουμε πολλά χιλιόμετρα ακόμα μπροστά μας».

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό, είπε ότι θα χρειαστούμε «αρκετούς μήνες για το τείχος ανοσίας ή την ανοσία αγέλης». Και πρόσθεσε ότι κάποιος θα νιώσει ασφαλής 7 μέρες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου, άρα «ας μην ετοιμάσει κάποιος πάρτι μετά την 1η δόση του εμβολίου».

Απαντώντας σερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στις αρχές της εβδομάδας με τα νέα δεδομένα για την πανδημία.

Η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε:

«Μειώνεται η καμπύλη σε όλη την Ελλάδα. Στα 1.750 τα κρούσματα κατά μέσο όρο. Σε κάποιες περιφέρειες, Αιτωλοακαρνανία, Πιερία και Φθιώτιδα δεν έχουμε δει τη μείωση που περιμέναμε. Νοσηλεύονται πάνω από 4.000 ασθενείς.

Μείωση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων στα 49 χρόνια. Την εβδομάδα που πέρασε παρατηρήσαμε αύξηση στις ασθένειες των άνω 65.

Οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι γεμάτες, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Στο 84% στην Επικράτεια η πληρότητα στις ΜΕΘ. Η αλυσίδα δεν λέει να σπάσει. Η κινητικότητα των πολιτών δεν μειώθηκε όσο στο πρώτο lockdown.

Μία εξήγηση είναι η διασπορά σε εργασιακές δομές, που μεταφέρεται στα σπίτια και στις οικογένειες.

Να σχεδιάσουμε διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μαραθώνιος, με πολλές ανηφόρες. Η πανδημία έχει ξεπεράσει τις αντοχές όλων μας, σε όλον τον κόσμο.

Ακόμη και όταν έρθουν τα εμβόλια, χρειαζόμαστε αρκετούς μήνες για να δημιουργήσουμε το τείχος ανοσίας. Ικανή προστασία θα αποκτήσουμε επτά ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Τα βασικά κριτήρια της επιλογής για τον εμβολιασμό, είναι ο βαθμός έκθεσης στη λοίμωξη (νοσηλευτικό προσωπικό), αλλά και ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση (ηλικιωμένοι).

Στις αρχές του χρόνου τα εμβόλια στα χέρια μας. Όταν έρθουν θα έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό και θα έχουν ελεγχθεί σε επίπεδο ασφάλειας».

 

https://youtu.be/tdZT1yrNWsk

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα