01/12/202023:25

Πότε θα μειωθούν οι διασωληνωμένοι κάτω από 200 και θα αρθεί το lockdown

Μετά την επιβεβαίωση των προβλέψεων για τα κρούσματα στις ΜΕΘ και τις αναφορές για την άρση της καραντίνας, το ethnos.gr και ο Νίκος Καρδούλας εκτιμούν πως οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ θα πέσουν κάτω από 200 στις 14 Δεκεμβρίου.

Όταν το ethnos.gr σε δημοσίευμα του στις 5 Νοεμβρίου προέβλεψε πως οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ από κορονοϊόθα φτάσουν στο ανώτερο σημείο στο διάστημα 16-20 Νοεμβρίου -ημέρες του lockdown στην Ελλάδα- χτύπησε το πρώτο μεγάλο καμπανάκι.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν -δυστυχώς- το μαθηματικό μοντέλο του Νίκου Καρδούλα (Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.) που σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας έχει δικαιωθεί σε ποσοστό που αγγίζει το 98%.

Δικαίωση και με την ημερομηνία άρσης καραντίνας

Και δεν ήταν μόνον αυτό. Από τις 16 Νοεμβρίου όταν όλοι ήταν μέσα στην απαισιοδοξία, με νέο δημοσίευμα το ethnos.gr είχε εκτιμήσει την ημερομηνία του πρώτου ανοίγματος από την καραντίνα. Πρόκειται για την 14η Δεκεμβρίου και όχι 3/12 όπως αρχικά όλοι γνώριζαν έως τότε.

Πότε θα πέσουν οι διασωληνωμένοι κάτω από 200;

Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν για τον Δεκέμβριο με δεδομένο πως μία από τις παραμέτρους από τις οποίες θα εξαρτηθεί η μερική ή η ολική άρση του lockdown είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών λόγω της πανδημίας;

Η πίεση στις ΜΕΘ και κυρίως σε αυτές της της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται, παρά τη μείωση των κρουσμάτων και του ποσοστού θετικότητας των τεστ και αυτό δημιουργεί ανασφάλεια, ωστόσο και πάλι έρχεται να «μιλήσει» το αλάνθαστο μέχρι σήμερα μαθηματικό μοντέλο που συνυπολογίζει όλα τα δεδομένα και το αποτέλεσμα του δεν λαθεύει.

Κάτω από 200 διασωληνωμένοι στις 14 Δεκεμβρίου

Η προσομοίωση για τους διασωληνωμένους ασθενείς έγινε σήμερα 1 Δεκεμβρίου, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ και το στατιστικό της σφάλμα είναι ±5%.

Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται η καμπύλη τόσο των μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένων από τον ΕΟΔΥ διασωληνωμένων ασθενών, όσο και των προβλεπόμενων από την προσομοίωση του μοντέλου μου μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

14.jpg

Το κύριο συμπέρασμα της προσομοίωσης είναι ότι στις 14 Δεκεμβρίου ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών covid-19 εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερος από 200.

Οι προβλέψεις του μοντέλου για τον ημερήσιο συνολικό αριθμό διασωληνωμένων ασθενών covid-19 από 1 έως 14 Δεκεμβρίου φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

15.jpg

Το κύριο συμπέρασμα της προσομοίωσης είναι ότι στις 14 Δεκεμβρίου ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών covid-19 εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερος από 200.

ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα