26/11/202007:44

Ντιέγκο Μαραντόνα: To «Adios» όλου του πλανήτη στον… Θεό της μπάλας

«Η χώρα δεν κοιμάται!» φωνάζουν με κλάματα στην Αργεντινή – Τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα – Ο κόσμος στους δρόμους για τον «Ντιεγκίτο»

Η Αργεντινή… ο κόσμος όλος «πάγωσε». Η 25η Νοεμβρίου 2020, της χρονιάς που η ανθρωπότητα δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο, θα μείνει χαραγμένη για πάντα στη μνήμη. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο «Θεός της Μπάλας», άφησε την τελευταία του πνοή από ανακοπή, σε ηλικία 60 χρόνων.

Εκατομμύρια Αργεντινοί έχουν υποστεί σοκ, καθώς το μεγάλο αστέρι τους, ο άνθρωπος που διαφήμισε όσο κανένας άλλος τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που άλλαξε τον ρου του ποδοσφαίρου, δεν είναι πια μαζί τους.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, ως ελάχιστο φόρο τιμής και ως μία πρώτη αντίδραση αμέσως μετά το αρχικό σοκ, ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος για την απώλεια του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών πηγαίνουν στο σπίτι που μεγάλωσε ο «Θεός» του ποδοσφαίρου να αποτίσουν φόρο τιμής στο απόλυτο είδωλό τους.

Σπεύδουν στο γήπεδο της Νιούελς και σε αυτό της Μπόκα Τζούνιορς, δύο ομάδες με τις οποίες μεγαλούργησε ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Μέρα πένθους για όλη την Αργεντινή…

Δείτε πώς τον αποχαιρετούν σε Αργεντινή και Νάπολη:

Fans in Argentina and Naples mourn death of Diego Maradona

Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα clarin.com.

mar2
mar3
mar4
mar5

Το αφιέρωμα της Μπόκα Τζούνιορς στον «Θεό» της

Η Μπόκα Τζούνιορς, η μία απ’ τις τρεις μεγάλες ποδοσφαιρικές «αγάπες» του Ντιέγκο Μαραντόνα, μαζί με τη Νάπολι και την Εθνική Αργεντινής, συγκλονισμένη από τον χαμό του το μεσημέρι της Τετάρτης (25/11), αφιέρωσε τέσσερις λέξεις για να «αποχαιρετίσει» τον μεγάλο Αργεντινό άσο.

«Αιώνια ευχαριστώ. Αιώνιε Ντιέγκο» ήταν το μήνυμα της ομάδας στο Twitter μαζί με μία φωτογραφία του σε πολύ νεαρή ηλικία, στην οποία πανηγύριζε μία μεγάλη νίκη της Μπόκα.

Λίγο αργότερα ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό της και ένα βίντεο από στιγμές του Μαραντόνα με την φανέλα της οποίας ο «Ντιεγκίτο» κατέκτησε το 1981 το πρώτο του πρωτάθλημα. Άλλωστε η Μπόκα ήταν και ο σύλλογός που ο Μαραντόνα έγραψε τον ποδοσφαιρικό του επίλογο στις 30 Οκτωβρίου του 1997 την ημέρα των 37ων γενεθλίων του.

Η Μπόκα Τζούνιορς όταν πληροφορήθηκε την δυσάρεστη είδηση για τον θάνατο του Ντιέγκο βρισκόταν στην Βραζιλία για τον πρώτο αγώνα της φάσης των «16» του Copa Libertadores με την Ιντερνασιονάλ και ζήτησε από την διοργανώτρια αρχή να αναβληθεί ο αγώνας για να θρηνήσει τον χαμό του σπουδαιότερου ποδοσφαιριστή που έχει φορέσει ποτέ την φανέλα της και δηλωμένου οπαδού της

Η Conmebol ανακοίνωσε πως το ματς της Μπόκα Τζούνιορς με την Ιντερνασιονάλ του Πόρτο Αλέγκρε για τους 16 του Copa Libertadores αναβλήθηκε ως ένδειξη πένθους και θα διεξαχθεί στις 2 Δεκεμβρίου.

Το αντίο απο τη Νάπολι

Τη δεκαετία του ’80 η Νάπολι ήταν μία μικρομεσαία ομάδα στην Ιταλία. Η μεταγραφή του Ντιέγκο Μαραντόνα άλλαξε το σκηνικό. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ όχι μόνο της πρόσφερε τη λάμψη του, αλλά την ανέβασε πολλά σκαλοπάτια πιο πάνω, αλλάζοντας την ψυχολογία και την ιστορία της ομάδας.

Ο θάνατος του Ντιεγκίτο έπεσε σαν βόμβα εν αιθρία στον ιταλικό Νότο, καθώς γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν με τη φωτογραφία του, με το είδωλο του σπουδαίου Αργεντινού, ο οποίος πρόσφερε ελπίδα, αυτοπεποίθηση όχι μόνο σε ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ, αλλά σε μία ολόκληρη πόλη, σε μία ολόκληρη περιοχή.

Η Νάπολι αποχαιρέτησε τον Ντιέγκο με δύο αναρτήσεις στο Twitter.

«Για πάντα στην καρδιά μας… Αντίο Ντιέγκο» η πρώτη:

Και η δεύτερη σε ακόμα πιο φορτισμένο κλίμα, αποτυπώνοντας το σοκ που έχουν υποστεί οι παράγοντες, οι παίκτες και οι οπαδοί του ιταλικού συλλόγου:

«Όλοι περιμένουν τα λόγια μας. Αλλά ποιες λέξεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τον πόνο που βιώνουμε; Τώρα είναι η ώρα για δάκρυα. Μετά θα έρθει η ώρα για λέξεις».

Η Νάπολι μετονομάζει το Σαν Πάολο σε Ντιέγκο Μαραντόνα

Μάλιστα, ως φόρο τιμής, έχουν ανοίξει ήδη συζητήσεις ώστε το γήπεδο των Παρτενοπέι, το «Σαν Πάολο», να μετονομαστεί κατά το επίθετο του αείμνηστου «Ντιεγκίτο».

Τα πλάνα αποκαλύφθηκαν από τον πρόεδρο των Ναπολιτάνων, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, με τον δήμαρχο της Νάπολης, Λουίτζι Ντι Μαγκίστρις να φέρεται πως έχει συμφωνήσει ήδη με τον ισχυρό άνδρα του κλαμπ για να ολοκληρωθεί η ονοματοδοσία.

«Θα ήθελα να προβάλω το πρόσωπο του Μαραντόνα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα με τη Ριέκα, για το Europa League (26/11). Θα ήταν μια καλή ιδέα να ονομάσουμε το γήπεδό μας σε Σαν Πάολο-Μαραντόνα, είναι κάτι που μπορούμε να σκεφτούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Παρτενοπέι, ενώ το σύνθημα προς αυτή την κατεύθυνση έδωσε ξεκάθαρα και ο δήμαρχος:

«Ας δώσουμε το όνομα του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα στο Σαν Πάολο!»

Ο κόσμος στους δρόμους για τον «Ντιεγκίτο»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι οπαδοί, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους για να αποχαιρετήσουν τον Μαραντόνα:

Napoli omaggia il suo idolo immortale Diego Armando Maradona

Στη γενέτειρα του χιλιάδες φίλοι της Μπόκα Τζούνιορς έχουν συγκεντρωθεί στο «Λα Μπομπονέρα» και τοποθετούν αντικείμενα του «Ντιεγκίτο» από την εποχή που φόρεσε τη φανέλα της ομάδας τους, ώστε να τον τιμήσουν μετά τον απροσδόκητο χαμό του «Πίμπε Ντ’ Ορο» το απόγευμα της Τετάρτης.

Αρκετοί μάλιστα από τους παρόντες δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Decenas de personas se congregan en la Bombonera para despedirse de Maradona

Ανάμεσα στα πολλά σπαρακτικά στιγμιότυπα, ένας φίλος της Ρίβερ Πλέιτ, μισητής αντιπάλου της Μπόκα, πήγε με το καπέλο της ομάδας του στο «Μπομπονέρα προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στον σπουδαίο Ντιέγκο.

river

Ο ποδοσφαιρικός πλανήτης υποκλίνεται

Πελέ: «Σίγουρα, κάποια ημέρα εμείς οι δύο θα παίξουμε μπάλα εκεί ψηλά στον ουρανό»

«Σίγουρα, κάποια ημέρα εμείς οι δύο θα παίξουμε μπάλα εκεί ψηλά στον ουρανό» ήταν η σύντομη δήλωση που έκανε o Πελέ για το θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο Βραζιλιάνος θρύλος, στα 80 του χρόνια πλέον και με κλονισμένη την υγεία του, αποχαιρέτισε τον Μαραντόνα με λίγες λέξεις, μέσω εκπροσώπου του στο πρακτορείο Reuters. Ο Πελέ και ο Μαραντόνα μοιράζονται τον τίτλο του «Ποδοσφαιριστή του 20ου Αιώνα», έμελλε όμως ο πρεσβύτερος να πληροφορηθεί ζων το θάνατο του διαδόχοπελε του στην κορυφή του αθλήματος.

Εκτός του Πελέ, όπως είναι φυσικό, αστέρια του αθλητισμού, ποδοσφαιριστές και μη, αναρτούν συλλυπητήρια μηνύματα και αποχαιρετούν τον μεγάλο Ντιέγκο, ο ένας μετά από τον άλλον.

Από τους πρώτους που έσπευσαν να αποτίσουν τιμή στον τεθνεώτα Αργεντινό σταρ ήταν ο Γιουσέιν Μπολτ. Ο Τζαμαϊκανός υπερπρωταθλητής του στίβου, παγκόσμιος ρέκορντμαν στα αγωνίσματα των 100, 200 και 4×100 μέτρων ανάρτησε φωτογραφία όπου ο ίδιος και ο Αργεντινός μάγος της μπάλας απεικονίζονται πανευτυχείς και αγκαλιασμένοι, στη χαρακτηριστική πόζα του Μπολτ.

Το μήνυμα του Αγουέρο στον πεθερό του και παππού του γιού του

Για τον Σέρχιο Αγουέρο ο θάνατος του Ντιέγκο Μαραντόνα δεν συνιστά μόνο μια τεράστια απώλεια για το ποδόσφαιρο και την Αργεντινή. Ο εκλιπών ήταν και ο παππούς του γιου του, καθώς είχε αποκτήσει τον εντεκάχρονο πλέον Μπέντζαμιν με την κόρη του «Ντιεγκίτο», Τζανίνα.

«Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Θα είσαι πάντα μαζί μας. Σε ευχαριστούμε, Ντιέγκο. Αναπαύσου εν ειρήνη», έγραψε ο Αγουέρο λίγο μετά τη νίκη της Σίτι επί του Ολυμπιακού (0-1) όπου αγωνίστηκε ως αλλαγή.

Ο Αγουέρο παντρεύτηκε την κόρη του Μαραντόνα, Τζανίνα, το 2008 και στα 4 χρόνια του έγγαμου βίου τους απέκτησαν τον Μπένχαμιν, ενώ ήταν διεθνής όσο ο Ντιέγκο κάθισε στον πάγκο της Εθνικής Αργεντινής. Από το 2012, χρονιά του χωρισμού τους, η σχέση του Μαραντόνα με τον πρώην γαμπρό του, δεν ήταν και η καλύτερη.

Το συγκινητικό αντίο του Κριστιάνο Ρονάλντο

Με έναν διθύραμβο αποχαιρετά μέσω Twitter τον Μαραντόνα ένας από τους ποδοσφαιριστές που θα μπορούσε να θεωρηθεί επίγονός του, ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Σε μια επίδειξη ήθους και ανθρωπιάς, ο CR7 τιμά τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του τέλους. Ο Ρονάλντο έγραψε το μήνυμά του στην μητρική του γλώσσα, τα πορτογαλικά. Μια πρόχειρη μετάφρασή του έχει ως εξής:

«Σήμερα αποχαιρετώ έναν προσωπικό μου φίλο. Και ολόκληρος ο κόσμος αποχαιρετά μια αιώνια μεγαλοφυία. Έναν από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών. Ένας μάγος που δεν είχε όμοιό του. Φεύγει πολύ νωρίς, αλλά αφήνει μια απεριόριστη κληρονομιά και ένα κενό το οποίο δεν θα καλυφθεί ποτέ. Αναπαύσουν εν ειρήνη, μέγιστε. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ».

Το αντίο του Μέσι

Μέσω Instagram απηύθυνε το δικό του αντίο στον Ντιέγκο Μαραντόνα ο Λιονέλ Μέσι. Αμφότεροι Αργεντινοί, βρέθηκαν να συνεργάζονται ως προπονητής και παίκτης στην εθνική ομάδα της πατρίδας τους, στους αγώνες του Μουντιάλ 2010. Το μήνυμα του Μέσι για τον Μαραντόνα είναι το ακόλουθο:

«Ημέρα θλίψης για όλους τους Αργεντινούς αλλά και για τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Μας άφησε, αλλά δεν φεύγει, γιατί ο Ντιέγκο θα ζει αιώνια. Κρατώ όλες τις όμορφες στιγμές που έζησα μαζί του. Με την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου σε όλη την οικογένεια και τους φίλους του. Εύχομαι να αναπαυθεί εν ειρήνη».

Αντίο από τη Μπαρτσελόνα

Ο αποχαιρετισμός του Ολυμπιακού

Τον δικό του αποχαιρετισμό στον Μαραντόνα έγραψε και ο Ριβάλντο



Το «αντίο» των Σεφτσένκο, φαν ντερ Φάαρτ, Ριμπερί και Ρας

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα