20/11/202020:37

Lockdown: Αυτό είναι το σχέδιο για να κάνουμε Χριστούγεννα – Τι θα κρίνει την άρση των μέτρων

Είναι δεδομένο ότι τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα θυμίζουν σε τίποτα όλα όσα έχουμε συνηθίσει. Ο κορονοϊός έχει εισβάλλει στις ζωές όλων και έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Οι απαγορεύσεις για να περιοριστεί η διασπορά του ιού προκαλούν ζητήματα κι αλλάζουν όλα όσα ξέραμε, σε όλους τους τομείς, υπάρχει ωστόσο… ελπίδα για μια πρώτη άρση κάποιων περιορισμών προκειμένου να κινηθεί η αγορά και να πάρει μια ανάσα η κοινωνία τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπάρχει σχέδιο έτσι ώστε ο Δεκέμβριος να βρει ανοικτή την αγορά και να αρθούν κάποιοι από τους περιορισμούς όχι όμως από τις πρώτες ημέρες του μήνα. «Η 1η Δεκέμβρη δεν είναι ρεαλιστικός στόχος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας που εξήγησε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλά συγκεκριμένες φάσεις που θα φέρουν σταδιακά την επάνοδο σε μια μορφή κανονικότητας μέσα στον Δεκέμβριο κι όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχει σχέδιο επιστροφής στην καθημερινότητα, το οποίο αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα να αρχίσει να αναλύεται από πλευράς κυβέρνησης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο σχέδιο αυτό υπάρχουν τρεις βασικοί άξονες που θα στηριχθεί και θα αποτελούν κριτήριο για το αν θα προχωράμε στην επόμενη φάση κάθε φορά. Οι άξονες αυτοί είναι:

  1. Η επανεκκίνηση της μαθησιακής διαδικασίας
  2. Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων
  3. Η επιστροφή της εστίασης με αυστηρές προδιαγραφές (μόνο με καθήμενους πελάτες, μέχρι 4 άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική)
Πώς θα καταφέρουμε να δούμε Χριστούγεννα και πέραν του στολισμού στους δρόμους;InTime

Θα δίνει το «ΟΚ» η επιτροπή λοιμωξιολόγων

Εξυπακούεται πως για να προχωρήσει το κάθε βήμα από αυτά, θα χρειάζεται το «πράσινο φως» από τους λοιμωξιολόγους. Οι ειδικοί εκτιμούν πως είναι ιδιαίτερα βεβιασμένο να κάνει κανείς εκτιμήσεις για τις ημερομηνίες που θα αρθούν τα μέτρα. Τη στιγμή που το σύστημα υγείας «στενάζει» καθημερινά και υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, ενώ διαρκώς σημειώνονται «μαύρα» ρεκόρ σε διασωληνωμένους και νεκρούς, θεωρείται δεδομένο πως δεν θα υπάρχει άρση των περιορισμών στις 30 Νοεμβρίου.

Το πιθανότερο είναι να φτάσουμε στα μέσα Δεκεμβρίου, λίγο πριν από τις παραμονές των Χριστουγέννων, έτσι ώστε να αρθούν κάποιοι από τους περιορισμούς και να θυμηθούμε – με μέτρα, μάσκες και προστασία από τον κορονοϊό – την εορταστική ατμόσφαιρα. Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, υπενθυμίζοντας και το πως περάσαμε το Πάσχα εν μέσω lockdown. «Είναι πολύ λάθος να έχουμε στο μυαλό μας και να μετράμε αντίστροφα σε σχέση με τις ημέρες των Χριστουγέννων. Θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας ότι το Πάσχα το κάναμε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας», είπε χαρακτηριστικά.

Newsbomb.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα