09/11/202014:29

Κορωνοϊός: Πάνω από το 90% αποτελεσματικό το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για τον covid-19

Το εμβόλιο κατά της Covid19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και BioΝTech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%», ανακοίνωσαν σήμερα τα δύο εργαστήρια μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3, καθώς η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

Οι δύο εταιρείες πίσω από το σκεύασμα περιέγραψαν τα ευρήματά τους ως μια «υπέροχη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα».

Το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε 43.500 ανθρώπους σε έξι χώρες χωρίς να προκύπτει ανησυχία για την ασφάλεια όσων το έλαβαν, μεταδίδει το BBC.

Οι δύο εταιρείες, μάλιστα, σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτημα για επείγουσα έγκριση χρήσης του εμβολίου μέχρι το τέλος του μήνα.

Η μάχη για την ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς ανά τον πλανήτη καθώς θεωρείται ως ο πλέον ασφαλής τρόπος για την έξοδο των χωρών από τους πολύμηνους περιορισμούς στην καθημερινότητα των πολιτών τους.

Αυτή τη στιγμή περίπου 12 εμβόλια βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών, ωστόσο το συγκεκριμένο είναι το πρώτο που παρουσιάζει αποτελέσματα.

Το εμβόλιο αυτό χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων. Οι δοκιμές που έχουν γίνει σε ΗΠΑ, Γερμανία, Βραζιλία, Αργεντινή, Νότια Αφρική και Τουρκία δείχνουν ότι επετεύχθη προστασία 90% επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Η εταιρεία Pfizer θεωρεί ότι θα είναι σε θέση να προμηθεύσει μέχρι και 50 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς και περίπου 1,3 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2021.

Ωστόσο υπάρχουν αρκετές προκλήσεις, καθώς το εμβόλιο πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασίες κάτω των –80 βαθμών Κελσίου, ενώ υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο διαρκεί η ανοσία που θα παρέχει.

Ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Pfizer, δρ. Άλμπερτ Μπουρλά δήλωσε:

«Είμαστε ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στο να παράσχουμε στους ανθρώπους ανά τον κόσμο αυτήν την τόσο σημαντική ανακάλυψη που θα βοηθήσει στο να τεθεί ένα τέλος σε αυτήν την παγκόσμια υγειονομική κρίση».

Σε αντίστοιχο κλίμα, ο καθηγητής Ουγκούρ Σαχίν, εκ των ιδρυτών της BioNTech, περιέγραψε τα αποτελέσματα ως «ορόσημο».

Σημειώνεται πως η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο ότι ολοκλήρωσαν τις διερευνητικές συνομιλίες τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προτεινόμενη προμήθεια 200 εκατομμυρίων δόσεων του ερευνητικού υποψήφιου mRNA εμβολίου BNT162 κατά του SARS-CoV-2 στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δυνατότητα προμήθειας επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Εφόσον ληφθεί άδεια από τις κανονιστικές αρχές, οι παραδόσεις των εμβολίων θα ξεκινήσουν έως το τέλος του 2020.

cnn.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα