08/11/202014:43

Κ. Τζαβάρας: «Δρομολογείται η ίδρυση Αυτόνομης Μονάδας Διαχείρισης του Κυπαρισσιακού»

Ανοιχτό και το ενδεχόμενο τροποποίησης του ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό

Κ. Τζαβάρας: «Δρομολογείται η ίδρυση Αυτόνομης Μονάδας Διαχείρισης του Κυπαρισσιακού»

Θετικά απάντησε το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας στην ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργού Κώστα Τζαβάρα για την ίδρυση Αυτόνομης Μονάδας Διαχείρισης του Κυπαρισσιακού Κόλπου, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σαφές και ορθολογικό πλαίσιο διαχείρισης της περιοχής, βασισμένο στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη που δεν θα αποκλείει την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Όπως αναφέρει η απάντηση, σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν. 4685/2020, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας μετά από εισήγηση του ΔΣ του ΟΦΥΠΕΚΑ, μπορεί να τροποποιούνται ο αριθμός και η χωρική αρμοδιότητα των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Η επανεξέταση του αριθμού και της χωρικής αρμοδιότητας των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών θα λάβει χώρα, εφόσον απαιτηθεί, μετά τη διαπιστωτική πράξη της παρ. 1 του άρθρου 43 του ως άνω νόμου. Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 2 προβλέπεται ότι μετά την έκδοση του Κανονισμού Λειτουργίας και του Οργανογράμματος του ΟΦΥΠΕΚΑ και των ΜΔΠΠ θα γίνει η πλήρωση των θέσεων ΙΔΑΧ μέσω ΑΣΕΠ και μετά από έγκριση της ΠΥΣ 33/2006. Όλοι οι νυν εργαζόμενοι στους ΦΔΠΠ θα μοριοδοτηθούν για την εμπειρία τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της νομοθεσίας που διέπει τον ΑΣΕΠ.

Όσον αφορά το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, η τροποποίησή του θα εξεταστεί μόνον στην περίπτωση που θα προταθεί από τη νέα Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, η οποία είναι στο στάδιο της εκπόνησης, όπως και όλες οι μελέτες και τα Σχέδια Διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura 2000  της χώρας, και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022.

«Είναι αναγκαία η ίδρυση μιας αυτόνομης μονάδας που θα διαχειρίζεται το οικοσύστημα του Κυπαρισσιακού Κόλπου, καθώς η εξειδίκευση των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγµατος και η έκδοση εφαρµοστικών αποφάσεων συνιστούν πολύπλοκη διαδικασία που ενίοτε προκαλεί συγχύσεις στη Δημόσια Διοίκηση και στους πολίτες. Η διαχείριση του οικοσυστήµατος του Κυπαρισσιακού καθορίζει την περιβαλλοντική προστασία και την οικονοµική ανάπτυξη της Ηλείας, για αυτό θεωρώ ότι το υπουργείο θα υλοποιήσει το αίτημά μου το προσεχές χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα