06/11/202014:59

Lockdown: Εγκαταλείπουν την Αττική οι Αθηναίοι – 12.500 αυτοκίνητα πέρασαν από τα διόδια σε 3 ώρες

Η κίνηση στις εξόδους του λεκανοπεδίου παραμένει ιδιαίτερα αυξημένη κάνοντας τα στελέχη της Τροχαίας να μιλούν για έξοδο αντίστοιχη των Χριστουγέννων – Έκτακτα δρομολόγια και στα τρένα- Αυξημένη έξοδος και με τα πλοία – Μποτιλιάρισμα σε όλους τους δρόμους – Ουρές στα καταστήματα

Αισθητά αυξημένη είναι από το πρωί η κίνηση στους εθνικούς δρόμους, καθώς πολλοί Αθηναίοι εγκαταλείπουν άρον άρον την πρωτεύουσα για τα χωριά τους, ενόψει των γενικών απαγορεύσεων λόγω κορωνοϊού, που αρχίζουν από αύριο στις 6.00 το πρωί, έως τις 30 Νοεμβρίου.

Ήδη από τις 6.00 έως τις 9.00 σήμερα το πρωί είχαν περάσει από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών 12.548 αυτοκίνητα (5.388 από την Αθηνών -Κορίνθου και άλλες 7.160 από την Αθηνών – Λαμίας)  ενώ χτες, Πέμπτη, έφυγαν και από τα δύο εθνικά δίκτυα 47.731 αυτοκίνητα έναντι 30.123 που πέρασαν από τα διόδια την περασμένη Πέμπτη. Αντίστοιχα την περασμένη Παρασκευή είχαν περάσει στο τρίωρο 6-9 το πρωί και από τις δύο εξόδους του λεκανοπεδίου 8.248 οχήματα, πράγμα που σημαίνει ότι σήμερα στο ίδιο διάστημα έφυγαν περίπου 4.000 επιπλέον. Η αύξηση στην κίνηση στις εξόδους της πόλης φτάνει το 50%.

Η Τροχαία Αττικής περιμένει μεγάλη αύξηση σήμερα γι’ αυτό είναι σε επιφυλακή για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων. Μάλιστα, στελέχη της Τροχαίας κάνουν λόγο για έξοδο αντίστοιχη εκείνης των Χριστουγέννων.

Όμως, όπως έγινε γνωστό από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ  «λόγω εξαιρετικά αυξημένης ζήτησης και για την αποφυγή συγχρωτισμού στις αμαξοστοιχίες της, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. θα πραγματοποιήσει εκτάκτως όλα τα δρομολόγια Intercity στον άξονα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα, το Σάββατο 07.11.2020 και την Κυριακή 08.11.2020.

Όσοι επιβάτες έχουν δικαίωμα μετακίνησης από νομό σε νομό – βάσει των κανόνων που ισχύουν – μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πέντε αμαξοστοιχίες ανά κατεύθυνση, από σήμερα Παρασκευή και για το Σαββατοκύριακο, τηρώντας πάντα τα πρωτόκολλα ασφαλείας».

Παράλληλα,  αυξημένη είναι και η επιβατική κίνηση στα πλοία που αποπλέουν από το λιμάνι του Πειραιά.

Μποτιλιάρισμα σε όλους τους δρόμους και ουρές στα μαγαζιά

Οι Αθηναίοι έχουν ξεχυθεί όμως στους δρόμους του λεκανοπεδίου για να πραγματοποιούσουν τις τελευταίες τους αγορές πριν το lockdown, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ήδη από χθες το μεσημέρι, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, παρατηρούνται τεράστιες ουρές σε όλων των ειδών τα καταστήματα.

Δείτε φωτογραφίες που κατέγραψε το protothema.gr στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε εμπορικά κέντρα:

ermou__1_
ermou__5_
ermou__6_
ermou__3_
golden2

Στους δρόμους επικρατεί το αδιαχώρητο και οι εικόνες θυμίζουν την κίνηση των Χριστουγέννων. Στους περισσότερους εμπορικούς δρόμους και παρά τον όχι και τόσο καλό καιρό σήμερα, παρατηρείται αυξημένη κίνηση. Αυτή την ώρα, αυξημένη κίνηση και μποτιλιάρισμα καταγράφεται στηn Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία, από Πειραιώς έως Αχαρνών και στο καθοδικό ρεύμα από την Γέρφυρα Καλυφτάκη έως και τον Κόκκινο Μύλο, όπως και στην Αθηνών – Κορίνθου, στην έξοδο, από Ιερά Οδό μέχρι και τα Διυλιστήρια.

kinisi_mesimeri_troxaio_troxaia

Η κίνηση «επιμένει» επί της λεωφόρου Μεσογείων, απο το ύψος της Κατεχάκη και στη λεωφόρο Κηφισίας και στα δύο ρεύματα.

Κίνηση και στο κέντρο της Αθήνας. Χαμηλές ταχύτητες σημειώνονται επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, και στα δύο ρεύματα, αλλά και σε Πανεπιστημίου – Σταδίου. Κυκλοφοριακή συμφόρηση και στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας.  Καθυστερήσεις και στους δρόμους περιμετρικά του λιμανιού του Πειραιά.

LIVE η κίνηση ΕΔΩ

golden1

Ψηλά στις προτιμήσεις για τις τελευταίες αγορές είναι τα καταστήματα με ηλεκτρονικά είδη, παιχνίδια και βιβλία, αλλά και τα καταστήματα με είδη ρουχισμού. Αρκετοί είναι ωστόσο και εκείνοι που, παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα τροφίμων θα παραμείνουν ανοιχτά, σχηματίζουν ουρές και σε σούπερ μάρκετ.

Στα νότια προάστια όπως βλέπετε στις εικόνες του protothema.gr σχηματίστηκαν απίστευτες ουρές έξω από τράπεζες.

trapexa2
trapez1

Ειδικότερα στο Παλαιό Φάληρο, στον Πειραιά και στο Μοσχάτο πολίτες σχημάτισαν ουρές.

Αντίστοιχα αυξημένη είναι και η κίνηση στους δρόμους, όχι μόνο τους κεντρικούς αλλά και τους συνοικισμούς.

kinisi2

Στα δυτικά προάστια και σε περιοχές όπως το Αιγάλεω και το Περιστέρι είναι επίσης αυξημένη η κίνηση.

«Φοβάμαι να κάνω τις δουλειές μου από Δευτέρα, όποτε ήρθα σήμερα στην τράπεζα. Βλέπω εικόνες συνωστισμού αλλά δεν γινόταν», δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» πολίτης από το Αιγάλεω.

«Τα πήγαμε καλά χθες, είναι η τελευταία ανάσα πριν ξεψυχήσουμε» δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αμαρουσίου Γιάννης Νικολαράκος.

Όπως είπε «θέλουμε λίγο αγάπη από τους κυβερνώντες και λίγο ενδιαφέρον» ενώ για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο είπε ότι «είναι σε έναν δρόμο κάπως καλό» ζητώντας ωστόσο «βοήθεια και για ρυθμίσεις από τις ΔΕΚΟ».

Αυξημένη η έξοδος από την Αθήνα

Αυξημένη είναι η έξοδος των οχημάτων από την Αθήνα. Συγκεκριμένα σε από τις 06:00 το πρωί σήμερα Παρασκευή, έως τις 09:00 το πρωί, έφυγαν 12.548 οχήματα, την ώρα που το ίδιο διάστημα την περασμένη Παρασκευή είχαν φύγει 8.248 οχήματα.

Από την Αθηνών – Κορίνθου έφυγαν 5.388 οχήματα, ενώ την περασμένη Παρασκευή είχαν φύγει 3.036 οχήματα.

Από την Αθηνών – Λαμίας, έφυγαν 7.160, ενώ την περασμένη Παρασκευή είχαν φύγει, 5.212 οχήματα.

«Μεγάλη φυγή» για επαρχία φοβάται η ΕΛΑΣ

Την ίδια ώρα στελέχη της αστυνομίας, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, φοβούνται εικόνες αλά Παρίσι και Λονδίνο τις επόμενες ώρες με «μεγάλη φυγή» από την Αθήνα για την επαρχία.

«Δεν αποκλείουμε να δούμε έξοδο παρόμοια με Χριστούγεννα και Πάσχα», έλεγαν χαρακτηριστικά τα στελέχη αυτά.

Ήδη τα στοιχεία δείχνουν ότι την Πέμπτη καταγράφηκε μια αύξηση της τάξης του 9,1% στην έξοδο των οχημάτων από τις εθνικές οδούς Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Κορίνθου με την εκτίμηση να είναι ότι σήμερα μπορεί η αύξηση να πενταπλασιαστεί σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα του 2019.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα