07/10/202018:14

Στο AgriBusiness Forum ομιλήτρια η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δρ. Αυγερινοπούλου

Στο AgriBusiness Forum ομιλήτρια η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δρ. Αυγερινοπούλου

Την ανάγκη για ανάληψη περισσότερων δράσεων και νομοθετημάτων για την προστασία της βιοποικιλότητας εξήρε από το βήμα του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας του «AgriBusiness Forum 2020», η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τονίζοντας ότι η φύση βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου μίλησε σήμερα στο πάνελ με θέμα: «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι προκλήσεις για βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα» για την αγροτική παραγωγή και την προστασία της βιοποικιλότητας, εστιάζοντας στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα μετά το 2020.  Στην ομιλία της, η Δρ. Αυγερινοπούλου σημείωσε ότι τόσο η νέα στρατηγική για τη βιοποικιλότητα όσο και η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων είναι αρκετά φιλόδοξες και καλύπτουν την έλλειψη νομοθεσίας, καθώς και στόχων και μηχανισμών για την προστασία της βιοποικιλότητας που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Επισήμανε, δε, ότι η Ελλάδα έχει πλούσια βιοποικιλότητα και ανήκει, μάλιστα, στους «θεματοφύλακες» αυτής, ενώ τόνισε ότι η βιοποικιλότητα βρίσκεται στον «σκληρό» πυρήνα της προστασίας του περιβάλλοντος τόσο από την ανθρωποκεντρική σκοπιά όσο και την οικοκεντρική προσέγγιση, η οποία πρέπει να τονιστεί περαιτέρω. Σε σχέση με την αγροτική παραγωγή, ανέφερε ότι τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα είναι ενισχυμένα στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ενώ οι ζώνες οικολογικής γεωργίας θα πρέπει να καλύπτουν το 25% των γεωργικών εκτάσεων μέχρι το 2030. Ένας από τους βασικούς στόχους της πολιτικής της βιοποικιλότητας είναι η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων και εντός αυτού του πλαισίου συντελείται η προσπάθεια για να φυτεύσουμε 1 τρις δέντρα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Δρ. Αυγερινοπούλου απηύθυνε έκκληση να συμβάλλουν όλοι σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια δενδροφύτευσης.

Το 3ο Διεθνές Συνέδριο Αγροτεχνολογίας διεξήχθη στο Μουσείο Μπενάκη και συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας, υγιεινής, επισιτιστικής επάρκειας, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων για σταθερά, βιώσιμα και ανθεκτικά αγροδιατροφικά συστήματα στην Ελλάδα. Στο πάνελ για τις «Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι προκλήσεις για βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα» συμμετείχαν ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, κ. Κρεμλής, ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Δρ. Χαράλαμπος Κασίμης, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης, Φασματοσκοπίας και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Γεώργιος Ζαλίδης, ο Σεφ, κ. Δημήτρης Σκαρμούτσος, ο Διευθυντής του ΕΠΑΣ Αμαρουσίου «ΕΛΓΟ» Δήμητρα, κ. Νίκος Θυμάκης, και ο δημοσιογράφος του «Agronea», κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης.

 

#Agribusinessforum #davgerinopoulou #biodiversity2020

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα