02/10/202018:53

Η Βυζαντινή και Παραδοσιακή Μουσική στο Ελληνικό Ωδείο Πύργου

Η  ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ

 

Συνεχίζεται η επιτυχημένη λειτουργία της  ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ η οποία ανήκει στις αναγνωρισμένες από το κράτος σχολές, με καθηγητή τον Πρωτοψάλτη του Ι.Ν.Αγίας Κυριακής Πύργου, Καθηγητή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,  τ. Πρόεδρο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ηλείας, εξαίρετο μουσικό Νικόλαο Παπαδημητρίου.

Το μάθημα της Βυζαντινής Μουσικής  εκτός από τη Θεωρία και την Πράξη,  περιλαμβάνει την Ιστορία της Βυζαντινής Μουσικής, τη Λειτουργική, το Τυπικό και την Υμνολογία, καθώς και την Απαγγελία Εκκλησιαστικών Αναγνωσμάτων.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών ο μαθητής μπορεί να αποκτήσει πτυχίο Ιεροψάλτου και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής αναγνωρισμένο από το κράτος,  δίνοντας εξετάσεις σε εγκεκριμένη Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Ωδείου.

Στο Ελληνικό Ωδείο διδάσκονται στα πλαίσια της σχολής ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ τα παραδοσιακά όργανα Βιολί, Σαντούρι, Κλαρίνο, Κρουστά  & Τραγούδι. Οι σπουδαστές έρχονται σε επαφή – γνωριμία  με τον πλούτο της Παραδοσιακής μας μουσικής καθώς η ύλη επιλέγεται με ανθρωπολογικά και εθνομουσικολογικά κριτήρια που συνδέονται άρρηκτα με τα τοπικά μουσικά ιδιώματα, διατηρώντας την εθνική μας μνήμη και συνείδηση.

Την ευθύνη λειτουργίας των τμημάτων έχει ο τ. Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού και καταξιωμένος καθηγητής & σολίστ Παραδοσιακής Μουσικής Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, όπου διδάσκει παραδοσιακό βιολί και τραγούδι. Στο  Σαντούρι η νέα ταλαντούχα μουσικός και σολίστ Παναγιώτα Γεωργοπούλου και στο παραδοσιακό κλαρίνο ο έμπειρος σολίστ Φώτης Τζανέτος. 

Και την νέα σχολική χρονιά ο Μουσικός Σύλλογος «ΟΡΦΕΥΣ» Ελληνικό Πύργου, εμπλουτίζει τις δραστηριότητές του  με δύο νέα ερασιτεχνικά χορωδιακά τμήματα του εργαστηρίου Βυζαντινής-Εκκλησιαστικής μουσικής, το ένα για  παιδιά και εφήβους και το δεύτερο για ενήλικες, καθώς και με τμήμα παραδοσιακής ορχήστρας, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Η συγκρότηση ενός μικρού παιδικού Βυζαντινού χορού θα αποτελέσει τη ζύμη για την προσέλκυση και την παρότρυνση κι άλλων παιδιών για να ασχοληθούν με τη Βυζαντινή μουσική.

Στο τμήμα ενηλίκων θα συμμετάσχουν, όσοι τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη στην Εκκλησιαστική -Βυζαντινή Μουσική και θέλουν να ασχοληθούν με αυτήν, καθώς και στην Παραδοσιακή Ορχήστρα όσοι μπορούν να ανταποκριθούν μουσικά σε αυτό το κάλεσμα.

 

Η ΠΑΤΡΩΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ!

 

Πληροφορίες-εγγραφές στη γραμματεία του Ωδείου   κάθε απόγευμα 17:00 – 21:00 & Σάββατο 10:00 – 13:00, τηλ.: 26210-33179

https://www.facebook.com/ellhniko.odeio.pyrgos

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα