27/09/202011:30

Επιμελητήριο Ηλείας: Επιστολή Κώστα Νικολούτσου στον Υπ. Ναυτιλίας για το λιμάνι Κατακόλου

Κύριε Υπουργέ,

Μετά τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας για τον τουρισμό και ειδικά για την κρουαζιέρα, που η πτώση των αφίξεων ήταν 100% , και την ανάγκη ανασχεδιασμού των τουριστικών υποδομών για ένα νέο ξεκίνημα, το Επιμελητήριο Ηλείας οφείλει να διατυπώσει τις θέσεις του για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου.

Η μέχρι τώρα λειτουργία του σαν δημοτική υπηρεσία δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες  και απαιτείται επανασχεδιασμός με νέο πνεύμα που είναι αμφίβολο αν μπορεί να υλοποιηθεί σε ένα αυτοδιοίκητο περιβάλλον που έχει να αντιμετωπίσει πιεστικά προβλήματα καθημερινότητας.

Ελλείψεις όπως ο κώδικας ISPS, το ISO για τα φορτία, και τα κενά στα θέματα ασφαλείας επιβάλουν την εξέταση μετατροπής σε οργανισμό Λιμένος ή Ανώνυμη Εταιρεία, που εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων, μέσω των ετήσιων ισολογισμών, θα εμφανίζεται και η πραγματική οικονομική εικόνα για την πορεία του και την συμβολή του στην οικονομία της Ηλείας, που είναι και το ουσιαστικό ζητούμενο.

Οι λιμενικές υποδομές του Κατακόλου ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και αργά ή γρήγορα θα ενεργοποιήσει τις δυνατότητες που παρέχει ο νόμος και η σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα.

Συνεπώς η επιτάχυνση των παραπάνω διαδικασιών, μέσω της μετατροπής σε οργανισμό ή ανώνυμη εταιρεία και με κατάλληλο management και διοίκηση, που θα αφίσταται τοπικών μικροτήτων, θα κάνει το Κατάκολο ισχυρά ανταγωνιστικό στο Εθνικό Λιμενικό σύστημα που δε θα στηρίζεται αποκλειστικά στην δημοφιλία της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά θα αναζητήσει και άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες όπως η θεσμοθέτηση του σαν τουριστικό λιμάνι – μαρίνα για την νομιμη υποδοχή των σκαφών αναψυχής.

Η απουσία για χρόνια εκπροσώπων της τοπικής επιχειρηματικότητας από το Διοικητικό Συμβούλιο, στέρησε την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για λειτουργική σύνδεση με την Αρχαία Ολυμπία και την οικονομία του τόπου.

Σας παρακαλούμε να εξετάσετε τις προτάσεις του Επιμελητηρίου για αναβάθμιση του σημαντικού τουριστικού λιμένα του Κατακόλου.

 

 

 

Με εκτίμηση,

Νικολούτσος Κωνσταντίνος

 

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα