22/09/202023:20

Κορωνοϊός: Τι θα καθορίσει ένα νέο lockdown στην Αττική – Ποια τα νέα μέτρα

 

Κρούσματα και διασωληνωμένοι θα δείξουν το μέλλον της πρωτεύουσας – Κλειστά υπαίθρια θέατρα και… έφοδοι στις πλατείες στο «οπλοστάσιο» των Αρχών για τη μείωση της διασποράς

Για μία ακόμη ημέρα τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική χτύπησαν «κόκκινο» με τις σκέψεις για τοπικά lockdown στις βεβαρημένες περιοχές –ειδικά στο κέντρο της Αθήνας– να αυξάνονται όλο και περισσότερο. Οι εικόνες συνωστισμού σε ΜΜΜ αλλά και σε πλατείες είναι αυτά που οι Αρχές επιθυμούν να «χτυπήσουν» προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κορονοϊού. Ωστόσο, δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι ένα γενικευμένο lockdown τύπου Μαρτίου, είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων,  αλλά και πώς θα… τρέξουν τα νέα μέτρα σε μία εβδομάδα με 10 ημέρες θα καθορίσουν την πορεία των νέων αποφάσεων, που θα παρθούν ως ανάχωμα της διασποράς του κορονοϊού.

Πόσες κλίνες είναι κενές, τι γίνεται στην Αττική

O σταθερά αυξημένος αριθμός κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της χώρας με αποτέλεσμα οι περισσότερες ΜΕΘ να είναι γεμάτες, για τον λόγο αυτό άλλωστε και οι υγειονομικοί έχουν χτυπήσει το καμπανάκι στις Αρχές. Ενδεικτικοί της κατάστασης που επικρατεί ειδικά στην Αττική είναι οι αριθμοί που αναφέρθηκαν στο ρεπορτάζ του Open TV και αφορούν πόσες κλίνες ΜΕΘ, είναι κενές και πόσες μπορούν να υποδεχτούν ασθενείς με κορονοϊό, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.

 Ευαγγελισμός

  • 30 ασθενείς στις ΜΕΘ
  • Σήμερα άνοιξε δεύτερη ΜΕΘ για κορονοϊό

Σωτηρία

  • 23 ασθενείς στις ΜΕΘ
  • 5 κενές κλίνες

Θριάσιο

  • 8 ασθενείς στις ΜΕΘ
  • Γεμάτη

Αττικό

  • 8 ασθενείς στις ΜΕΘ
  • 3 κενές κλίνες

Το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αποσυμφορήσει την κατάσταση, από αύριο, Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ότι προσθέτει 40 νέες κλίνες στην Αττική και την Χαλκίδα, ενώ υπενθυμίζεται ότι, τρία επιπλέον νοσοκομεία μπαίνουν στη μάχη κατά του κορονοϊού. Το Λαϊκό, το Ιπποκράτειο και το Γεννηματάς.

Μέχρι στιγμής, οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr είναι 427 συν οι 79 που είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένοι. Παρότι οι 427 νοσηλευόμενοι δεν αναφέρονται συχνά, είναι ασθενείς που βρίσκονται σε απλές κλίνες covid-19 επί πολλές ημέρες, αφού έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Πρόκειται για άτομα διαφόρων ηλικιών αλλά κυρίως ανήκουν στην ομάδα από 45 έως 65 ετών.

Tα νέα μέτρα από Χαρδαλιά

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού την Τρίτη, ανακοίνωσε επιπρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα περιλαμβάνονται η αναστολή για όλες τις υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις, εκτός των θερινών κινηματογράφων. Το μέτρο θα ισχύει από την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι έχουν καταγραφεί 15.142 κρούσματα συνολικά από την αρχή της πανδημίας, ενώ όπως είπε έχουν γίνει 530.698 στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την 1η Ιουλίου. Όσον αφορά τα πρόστιμα, είπε ότι έχουν καταγραφεί 12.001 παραβάσεις, ενώ έχουν επιβληθεί 13.079 πρόστιμα με συνολικό κόστος 5 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το lockdown, υποστήριξε ότι «ο σκοπός είναι να μην πάμε σε επόμενα μέτρα, να εφαρμόσουμε με συνέπεια αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί όπως είναι η κοινωνική απόσταση, η μάσκα και οι κανόνες υγιεινής». «Δεν υπάρχουν διεθνώς πρωτόκολλα διαχείρισης για τοπικά lockdown σε επίπεδο δήμων», πρόσθεσε. «Εφαρμόζουμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα σε περιοχές ή σε μονάδες που θα μπορούσαν να αποτελούν εστίες με περισσότερα κρούσματα», είπε ακόμη.

«Αν εφαρμόσουμε το τρίπτυχο μάσκα – αποστάσεις – υγιεινή είναι η καλύτερη απάντηση στον ιό», συνέχισε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ συμπλήρωσε ότι το lockdown «είναι η τελευταία λύση, όμως αν τηρηθούν τα μέτρα θα έχουμε αποτελέσματα». Τέλος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ενημέρωσε για τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας για την ενημέρωση της εξέλιξης του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Επιχείρηση lockdown στις πλατείες

Στη δημοσιότητα έδωσε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας το ηχητικό μήνυμα που θα αναπαράγεται από περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική μέχρι και την 4 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για το ηχητικό που θα μεταδίδεται από τα μεγάφωνα των αστυνομικών οχημάτων και θα «ενημερώνει τους πολίτες ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν επιτρέπονται συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε πλατείες, πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους». Τα ηχητικά είναι ένας μόνο από τους τρόπους για να αποτρέψουν οι Αρχές τον συνωστισμό σε πλατείες, πεζοδρόμους, αλσύλλια του αστικού περιβάλλοντος και άλλους χώρους όπου συνωστίζεται κόσμος.

Υπενθυμίζεται ότι οι αστυνομικές περιπολίες έχουν αναπροσαρμοστεί για τον σκοπό αυτόν, ενώ εκπονήθηκε ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα