20/09/202011:09

Πύργος- Τάκης Αντωνακόπουλος: Απορρίμματα σε δεκαετή αναμονή στο Ποτόκι- Αναζητούμε τη λύση- μοντέλο διαχείρισης των δεματοποιημένων απορριμμάτων με τα υπουργεία, ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα

Υγειονομική βόμβα, που αποτελείται από 100.000 δέματα στερεών απορριμμάτων, συσκευασμένα με πλαστικό, είναι τοποθετημένη εδώ και περίπου δέκα χρόνια στην περιοχή Ποτόκι, δίπλα στον Αλφειό ποταμό. Ο χώρος όπου έχουν εναποτεθεί τα συσκευασμένα απορρίμματα, βρίσκεται δίπλα από την εθνική οδό Πύργου – Κυπαρισσίας και συγκεκριμένα κοντά σε κατοικημένες περιοχές, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σχολικό συγκρότημα, καθώς και σε προστατευόμενη περιοχή Natura.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλο, «τα δεματοποιημένα απορρίμματα συνιστούν πλέον μια μόνιμη πηγή ρύπανσης και σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία, αφού αποτελούν ένα μάγμα σήψης και ήδη κάποιες μπάλες με απορρίμματα έχουν αρχίσει και σπάνε, με αποτέλεσμα να αναδύεται έντονη δυσοσμία».

Προκειμένου λοιπόν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο δήμαρχος Πύργου λέει ότι «για πρώτη φορά έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες, με σκοπό την εκπόνηση μελέτης, ώστε να αναζητηθεί το μοντέλο διαχείρισης αυτών των απορριμμάτων», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «δεν υπάρχει σε άλλο σημείο της χώρας αντίστοιχο ζήτημα με συγκέντρωση χιλιάδων δεμάτων με στερεά απόβλητα».

Η μελέτη αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο, ενώ το κόστος της εκτιμάται ότι θα φθάσει περίπου τις 25.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, μετά την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης το υπουργείο Περιβάλλοντος θα μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, που είναι η οριστική λύση του προβλήματος.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο υπήρξε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο, ο οποίος, σύμφωνα με τον Τάκη Αντωνακόπουλο, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι στην κορυφή της ατζέντας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξει στενή συνεργασία, ώστε να αποκατασταθεί περιβαλλοντικά ο χώρος».

Σε αυτό το σημείο ο δήμαρχος εκφράζει την αισιοδοξία του ότι «με τη βοήθεια του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, πιστεύω ότι θα βρούμε λύση, διότι δεν μπορεί να μείνει στην περιοχή αυτός ο όγκος των απορριμμάτων». Σχετικά με την εξεύρεση λύσης, ο Τάκης Αντωνακόπουλος τονίζει ότι «προτεραιότητα της δημοτικής αρχής είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, γι’ αυτό και θα αναζητήσουμε μία ασφαλή λύση, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να μεταφέρουμε σε άλλους το δικό μας πρόβλημα». Οσον αφορά τα χρήματα που απαιτούνται για την επίλυση του προβλήματος, ο δήμαρχος Πύργου λέει ότι «θα επιχειρήσουμε να βρούμε οικονομικούς πόρους, είτε από το υπουργείο Εσωτερικών είτε από το “πράσινο ταμείο”, είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα».

Προσωρινή μέθοδος

Να σημειωθεί ότι η μέθοδος της δεματοποίησης των στερεών αποβλήτων έγινε, σύμφωνα με τον δήμαρχο, «τα προηγούμενα χρόνια και για διάστημα περίπου δύο – τριών ετών, όταν υπήρχε τότε έντονο πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων στον Πύργο». Αλλωστε, όπως προσθέτει, «η συγκεκριμένη μέθοδος έχει κριθεί ως προσωρινή, δηλαδή μόνο για περίπου ενάμιση χρόνο και στη συνέχεια τα δεματοποιημένα απορρίμματα πρέπει να απομακρύνονται».

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, «έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηλείας για την παραμονή των δεμάτων στον συγκεκριμένο χώρο, με τελευταίο αυτό των 60.000 ευρώ που επιβλήθηκε από τη διεύθυνση περιβάλλοντος της περιφέρειας».

Οσον αφορά τον ρόλο του Δήμου Πύργου, ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, Γιάννης Αργυρόπουλος, λέει ότι «οι τεχνικές υπηρεσίες θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτού του εγχειρήματος», προσθέτοντας ότι «σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους μελετητές θα δρομολογήσουμε την καλύτερη δυνατή λύση σε οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο».

kathimerini.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα