18/09/202014:11

ΔΑΟΚ Π.Ε. Ηλείας: Ενημέρωση των πολιτών για ύποπτες αποστολές σπόρων

Από την Γενική Δ/νση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπήρξε ενημέρωση προς τις φυτοϋγειονομικές αρχές των Κρατών Μελών για την ταχυδρομική αποστολή μικροποσοτήτων σπόρων σε ιδιώτες από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα από Κίνα, Σιγκαπούρη, Ταιβάν, Βανουάτου και Μαλαισία.

Οι συγκεκριμένοι σπόροι αποστέλλονται στους ιδιώτες  χωρίς να τους έχουν παραγγείλει, δεν συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας, το είδος και η προέλευση τους είναι άγνωστα, ενώ στην συσκευασία τους δεν αναγράφεται ότι πρόκειται για σπόρους.

Τονίζουμε ότι οι σπόροι κατά την εισαγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνοδεύονται από

πιστοποιητικό φυτοϋγείας και υφίσταται φυτοϋγειονομικό έλεγχο στα σημεία εισόδου της Ένωσης (Κανονισμός 2016/2031, άρθρα 72 και 73).

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω οι ιδιώτες που τυχόν λαμβάνουν «ύποπτους σπόρους»:

 

  • απευθύνονται άμεσα τις φυτοϋγειονομικές αρχές της περιοχής τους (Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων και Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου) ή στο τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ για επιπλέον οδηγίες.
  • παραδίδουν τα πακέτα των σπόρων στις φυτοϋγειονομικές Υπηρεσίες των περιοχών τους μαζί με την συσκευασία αποστολής τους.

 

Επισημαίνουμε ότι όσοι τυχόν λάβουν πακέτα ύποπτων σπόρων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους φυτεύουν ή να τους πιάνουν με γυμνά χέρια, δεδομένου ότι το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των σπόρων είναι άγνωστο και υπάρχει κίνδυνος διασποράς επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών καραντίνας.

 

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ιδιώτες μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής τηλ. 2621360-140, 145,155.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα