03/07/202011:20

Νέα Τηλεδιάσκεψη Θ. Βασιλόπουλου: Στρατηγικό σχέδιο για το καρπούζι …και μπροστά «αναγέννηση» του Ινστιτούτου Κοροίβου

Τα στρατηγικά  βήματα που θα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα ώστε  να μπουν οι βάσεις για την  ολοκληρωμένη διαχείριση της παραγωγής καρπουζιού στην Ηλεία συζητήθηκαν σε μια ακόμα τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου,   ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος με τον αντιπρόεδρο Αντώνη Παρασκευόπουλο ( και με την ιδιότητα και του αντιπροέδρου Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ΠΔΕ) και ο καθηγητής πανεπιστημίου  Βιοτεχνολογίας Φαρμακευτικών Φυτών Άγγελος Κανελλής.

Στην  συζήτηση που διήρκησε περισσότερο από 2 ώρες κατατέθηκαν απόψεις για τον τρόπο που θα πρέπει να κινηθούν επιστημονικοί και θεσμικοί φορείς ώστε να αποκτήσει το Ηλειακό καρπούζι την παγκόσμια αναγνώριση( που καταγράφεται με επίσημα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με περισσότερους από 120.000 τόνους!) με άμεσο οικονομικό αντίκρισμα στους παραγωγούς.

Για μια ακόμα φορά  τέθηκε στην συζήτηση η «αναγέννηση» του Ινστιτούτου Κοροίβου που μπορεί να καταστεί βασικός πυλώνας και επιστημονική βάση με καταρτισμένο προσωπικό για το σύνολο των κηπευτικών προιόντων της περιοχής.

Διατυπώθηκε επίσης η θέση ότι πρωταγωνιστές θα πρέπει να είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί με την δημιουργία Ομάδας Παραγωγών και την σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης  όπως αυτή στα πρότυπα του βαμβακιού.

tilediaskepsi vasilopoulou karpouzi2

Η διασύνδεση με τους επιστημονικούς φορείς θα πρέπει να αποτελέσει  μονόδρομο για να μπουν οι βάσεις της οποιαδήποτε προσπάθειας γι αυτό και συμφωνήθηκε μέχρι τέλος Ιουλίου με πρωτοβουλία  του Αντιπεριφερειάρχη  να υπάρξει συνάντηση με διακεκριμένους καθηγητές πανεπιστημίου.

« Θα κινηθούμε ταχύτητα με στόχο το αποτέλεσμα ώστε το σχέδιο δράσης μας να φανεί σε ένα βαθμό τη νέα καλλιεργητική σεζόν. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας όχι πρόσκαιρα αλλά με σχέδιο για το μέλλον του προιόντος μας στην παγκόσμια αγορά» επεσήμανε ο κ Βασιλόπουλος και πρόσθεσε: « Το μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε είναι επιστήμη και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων παραγόντων , χρειάζεται διαχρονική προσπάθεια όχι προσωρινά μπαλώματα χωρίς αύριο…»

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα