4o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: 2 έως 4 Φεβρουαρίου 2018 στην Αμαλιάδα

4o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

 2 Φεβρουαρίου έως 4 Φεβρουαρίου 2018 στην Αμαλιάδα

Πιστό στο ραντεβού του για 4η συνεχή χρονιά  είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το οποίο ανοίγει αυλαία στην Αμαλιάδα την ερχόμενη Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018.

Ένα πανόραμα ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας 2ετίας θα προβληθεί στο Cine Cinema με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Φεστιβάλ διοργανώνει το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας με συνδιοργανωτή το Δήμο Ήλιδας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα ο δήμαρχος Ήλιδας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ τονίζοντας πως πρόκειται πλέον για ένα θεσμό που ενισχύει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Από την πλευρά της η παραγωγός ταινιών και υπεύθυνη της οργανωτικής επιτροπής στην Αμαλιάδα Λίνα Γιαννοπούλου, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ Τζίνας Πετροπούλου, αλλά και στη σημαντική συμβολή των υπευθύνων του Cine Cinema, των εθελοντών και των χορηγών που καταβάλλουν τα μέγιστα για την άρτια διεξαγωγή του.

 

 

Προβολές

 

Οι προβολές ξεκινούν την Παρασκευή στις 18.00. Η εναρκτήρια ομιλία του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 18.30, ενώ μισή ώρα νωρίτερα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στη μεγάλη οθόνη τις ταινίες που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων της Αμαλιάδας κατά τη διάρκεια των κινηματογραφικών εργαστηρίων στο πλαίσιο του 2ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Αμέσως μετά την εναρκτήρια ομιλία θα προβληθεί η ταινία «Που είναι ο Σινγκάλ» παρουσία του σκηνοθέτη Άγγελου Ράλλη, ο οποίος θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.

Στη συνέχεια στις 21.00  θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Απαγορευμένη Αγάπη» του Νίκου Θεοδοσίου, παρουσία του σκηνοθέτη.

 

 

 

Παράλληλες εκδηλώσεις

 

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου από τις 14.00-16.00  στο αναγνωστήριο της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης εργαστήριο για εκπαιδευτικούς «Καν’ το σαν εικονογράφος!», η δύναμη της εικόνας και ο εικονογράφος πίσω από αυτή. Ο εικονογράφος και δημιουργός κόμικς Δημήτρης Κάσδαγλης κατά τη διάρκεια του διαδραστικού εργαστηρίου θα μιλήσει για τη δύναμη της εικόνας ως αφηγηματικό εργαλείο, και θα μοιραστεί μυστικά οπτικής επικοινωνίας και δημιουργικής διαδικασίας.

Παράλληλα τις ημέρες του Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στον νέο Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας η έκθεση comics και εικονογράφησης «Εν Αιθρία 8».

Η σειρά εκθέσεων “Εν Αιθρία” είναι πρωτοβουλία του ζωγράφου και δημιουργού comics, Γαβριήλ Τομπαλίδη, να συνδυαστούν σε έναν χώρο έργα γνωστών καλλιτεχνών της εγχώριας σκηνής των comics και της εικονογράφησης, με εκείνα νέων, πρωτοεμφανιζόμενων ταλέντων. Στην όγδοη διοργάνωσή της, η “Εν Αιθρία” παρουσιάζει αδημοσίευτα έργα 76 Ελλήνων δημιουργών. Καλλιτεχνικός Διευθυντής της έκθεσης είναι ο Γαβριήλ Τομπαλίδης και επιμελητές της οι Δημήτρης Σακαρίδης και Μέλανδρος Γκανάς. Με την υποστήριξη της Comicdom Press.

Όλες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια θα είναι και φέτος ελεύθερα για το κοινό.

Όπως κάθε χρόνο, το φεστιβάλ εστιάζει σε μια συγκεκριμένη θεματική με ειδικές προβολές και με προσκεκλημένους έλληνες και ξένους σκηνοθέτες. Το μεγάλο αφιέρωμα του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι «Κινηματογράφος και Υγεία», το οποίο περιλαμβάνει κινηματογραφικές προβολές, θεατρικά δρώμενα, διημερίδα με τη συμμετοχή ειδικών και δημιουργών και εικαστική έκθεση.

«Κινηματογράφος και Υγεία» – Το ντοκιμαντέρ ως καταλύτης για συζήτηση, πρόληψη και αλλαγή

Συνεργάτες – Διοργάνωση

 

Το φεστιβάλ φέτος συνεργάζεται με το Global Health Film initiative στη Μεγάλη Βρετανία, το Φεστιβάλ του Herceg Novi στο Μαυροβούνιο και το φεστιβάλ Cinema for Peace στη Γερμανία.

 

Για δεύτερη χρονιά θα δοθούν 2 βραβεία κοινού (με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ) για το καλύτερο ελληνικό και διεθνές ντοκιμαντέρ.

 

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και έχει την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων. Γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, το Δήμο Καλαμάτας, το Δήμο Άργους – Μυκηνών, το Δήμο Ήλιδας και το πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς.

 

Το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Υγεία» ενισχύεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμισης Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Έχει επίσης την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας.

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ

In Exile: a FamilyFilm /Στην Εξορία: Μια Οικογενειακή Ταινία   (120’)

ΤουJuan Francisco Urrusti Alonso

Το, Στην Εξορία: Μια Οικογενειακή Ταινία, έχει να κάνει με τις ζωές των παππούδων, των γονιών, της θείας, και των φίλων του δημιουργού, οι οποίοι όλοι έφτασαν στο Μεξικό ως πρόσφυγες του λανθασμένα ονομασμένου Ισπανικού Εμφυλίου. Οι ιστορίες τους συνυφαίνονται με της Ισπανίας, και του Μεξικό.

 

Songs birds taught me / Τα τραγούδια που μου έμαθαν τα πουλιά   (50’)

Του AdrianVillaDavila

Το ντοκιμαντέρ δείχνει την καθημερινή ζωή τριών αφρο-κολομβιανών γυναικών, θυμάτων της ένοπλης σύρραξης της χώρας – που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις περιοχές τους και αναζητώντας παρηγοριά κατέληξαν στην Μπογκοτά. Λίγο-λίγο οι φωνές τους μετέτρεψαν τα τραγούδια τους σε φωλιές, σε μια περιοχή όπου μπορούν να αντισταθούν και να αναρρώσουν παρά την παράλογη βία από την οποία το έσκασαν.

The documentary shows the daily life of three afro-colombian women, «cantaoras» and leaders, victims of the country’s armed conflict; they were forced to leave their territories and in search of some solace they landed in Bogotá. Little by little their voices have turned their songs into nests, into a territory where they can resist and heal in spite of the senseless violence they have fled from.

 

 Manic (85’)

ΤηςKalinaBertin

Το ντοκιμαντέρ «Manic» επιλέχτηκε στα HotDocs, στο Φεστιβάλ Ταινιών του Μπρούκλυν όπου κέρδισε το DocSpiritAward, και το οποίο διηγείται την έρευνα της σκηνοθέτιδος για τον πατέρα της, έναν γκουρού και πατέρα δεκαπέντε παιδιών, και την κληρονομιά της πνευματικής ασθένειας στην οικογένειά της.

 

 

Cause of death Unknown  /Αιτίαθανάτου: Αγνωστη (90′)

Της AnnikenHoel

Μια προσωπική έρευνα που εκθέτει τα θανάσιμα μυστικά των Μεγάλων Φαρμακοβιομηχανιών και την δισεκατομμυρίων δολαρίων βιομηχανία της ψυχιατρικής διάγνωσης και φαρμάκων.

 

Balkan roots (83’)

Chris (Rabbitt) &Anthony Fletche

Six musicians from across Europe. A Barcelona melting pot. Music from Roma, Klezmer & Balkan traditions…but with a Barcelona twist?
Local masters + a new generation of Balkan musicians.

Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra

Touring the Balkans, playing with the locals, exploring their Balkan Roots.

 

Nobody knows my songs (91)

του ZoranMaslic

Ένας φωτογράφος μπαίνει στον κόσμο ενός άστεγου πανκ ρόκερ ο οποίος είναι ερωτευμένος, και το πρότζεκτ μετατρέπεται σε φιλία. Γίνεται μια συναισθηματική και πνευματική αναζήτηση για την απάντηση στην ερώτηση του που ανήκει κανείς. Μετά από 37 χρόνια στον Καναδά, αυτός ο Αρμένιος που μεγάλωσε στη Συρία και το Λίβανο αποφασίζει να γίνει ξανά μετανάστης. Εξαιτίας της γυναίκας που αγαπά, μετακομίζει στην Τουρκία

 

 

 

7.15 μ.μ. Απαγορευμένη επίσκεψη (35’)

Νίκος Θεοδοσίου

Ένας οδοιπορικό στις Χούρδες της Ισπανίας αναζητώντας τα χνάρια του Μπουνιουέλ και τα ίχνη των ανθρώπων.

Παρουσία του σκηνοθέτη

 

 

 

Πού είσαι Σινγκάλ (103’)

Άγγελος Ράλλης

Το 2014, το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την πόλη Σινγκάλ και απήγαγε 3.000 γυναίκες Γεζίντι. Σ’ ένα έρημο ορυχείο άνθρακα στα τουρκικά σύνορα, Γεζίντι πρόσφυγες προσδοκούν την ασφαλή επιστροφή τους. Μέσα από τα μάτια ενός ηλικιωμένου, ενός εφήβου και μιας οικογένειας, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα διλήμματα αυτής της διωκόμενης θρησκευτικής μειονότητας. Η οικογένεια Χαβίντ μιλάει στο τηλέφωνο με την απαχθείσα κόρη τους και προσπαθεί απεγνωσμένα να εξαγοράσει την ελευθερία της μέσα από ένα δίκτυο μεσαζόντων. Ο πόνος γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορος όταν επισκέπτονται τη Σινγκάλ, που έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

 


Παρουσία σκηνοθέτη
 


Hell on EarthThe fall Syria and the rise of ISIS / Κόλασηεπίτηςγης: ΗπτώσητηςΣυρίαςκαιηάνοδοςτου ISIS (100’)

Sebastian Junger

 

Ένα χρονικό της πτώσης της Συρίας στο απόλυτο χάος και της ανόδου του ISIS, αυτή η καθηλωτική και διορατική δουλειά αποδίδει την οδυνηρή σφαγή του Συριακού πολέμου, τις πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες, και, το πιο σημαντικό, τις ανθρώπινες απώλειες. Οι υποψήφιοι για Όσκαρ κινηματογραφιστές  SebastianJunger και NickQuested ξεδιαλύνουν αυτά τα πολύπλοκα θέματα για να δημιουργήσουν ένα ενημερωτικό και δυνατό ντοκιμαντέρ, συνυφασμένο από σχεδόν 1000 ώρες αμοντάριστου υλικού.

 


Ballad of a Righteous Merchant (62’)

by Herbert Golder

This film is an intimate portrait of legendary visionary filmmaker, Werner Herzog, at work, filmed during the making of My Son, My Son, What Have Ye Done (2009), shot by that film’s co-writer, a close friend (of 25 years) and long-time collaborator (on 10 films). Unlike other films about Herzog, where he faces the camera and expounds his views, this film provides a behind-the-scenes glimpse of the master at work, but also, because of the trust between Herzog and Golder, a deeply personal portrait of the man and candid view of him at his craft, while at the same time exploring some of the most abiding and deepest themes of his work.

 
Aguagrande in crescento

By Giovanni Pellegrini

Το Βενετσιάνικο ιστορικό θέατρο La Fenice κατά τη διάρκεια της παραγωγής της ‘Aquagranda’, της όπερας που αναπαριστά τις τραγικές ημέρες του 1966, όταν η Βενετία έμοιαζε να εξαφανίζεται για πάντα κάτω απ’τα νερά της. Ακολουθώντας τον συνθέτη Perocco, τον διευθυντή σκηνής Michieletto και την ομάδα τους, το ‘Aquagranda in crescendo’ αφηγείται τη γέννηση της μοντέρνας όπερας και την ιστορία των ημερών που κλόνισαν την καρδιάτηςΒενετίας.

 

 

Scars of ArtCyprus / Κύπρος: Ουλές της τέχνης (64’)

Δυο χρόνια προπαραγωγή, ένας μήνας γυρισμάτων, 12 συνεντεύξεις με καλλιτέχνες.

Οι Ουλές της Τέχνης είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας που ξεκίνησε το 2014: κατα τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Κύπρο, ο AndreaPalamara και η VeronicaWolff συνάντησαν τον Ευθύμιο Συμεού, έναν μοντέρνο καλλιτέχνη που ειδικεύεται στην κεραμική, και ζει στη Λάρνακα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης έγιναν φίλοι και ο Ευθύμιος άρχισε μια ιστορία που θα κρατούσε ως το φθινόπωρο του 2016.

Παρά τις ερωτήσεις μας για την καλλιτεχνική του δουλειά, οι απαντήσεις του πάντοτε επέστρεφαν στην ιστορία της Κύπρου και τη σύγκρουση που ακόμα χωρίζει το νησί στη μέση μεταξύ της Ελληνικής και της Τουρκικής πλευράς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κατανοήσαμε τον ακατάλυτο σύνδεσμο που δένει κάθε καλλιτέχνη με την ιστορία του, ειδικά όταν σημαδεύεται από τραυματικά γεγονότα όπως ο πόλεμος.

Εξ ου και η απόφαση να επενδύσουμε πόρους στην έρευνα και ανάλυση της σχέσης μεταξύ του πολέμου και της σύγχρονης τέχνης, διαίσθηση που ωθήθηκε από το συναίσθημα οτι η τέχνη μπορεί επίσης να ληφθεί ως η διεργασία καθολικού τραύματος.

Η δύναμη της καλλιτεχνικής χειρονομίας, που συχνά παρερμηνεύεται ως μια μόνη ατομική πράξη, είναι η σύνθεση μιας ζωής που εναγκαλίζεται την κοινωνία ως σύνολο και ο καλλιτέχνης είναι η έκφρασή της.

Τι επίδραση είχε ένα γεγονός όπως ένας εμφύλιος πόλεμος ή μια στρατιωτική εισβολή στον καλλιτέχνη; Τι ουλές άφησε στην φαντασία τους; Πώς μετατρέπουν αυτές τις ουλές στην καλλιτεχνική τους χειρονομία, ίσως είκοσι χρόνια μετά τη βία;

Μια τόσο σημαντική και συναρπαστική ερώτηση άξιζε ένα ντοκιμαντέρ.

 

4o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Αφιέρωμα «Κινηματογράφος και υγεία»

Το ντοκιμαντέρ ως καταλύτης για συζήτηση, πρόληψη και αλλαγή

 Στο πλαίσιο του αφιερώματος στην υγεία θα προβληθούν κινηματογραφικές ταινίες, οι οποίες με αφορμή μία διαταραχή υγείας συνθέτουν ένα έργο που οδηγεί σε δημιουργική σκέψη, λειτουργία και αντιμετώπιση. Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ειδικούς σε θέματα υγείας και δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρέχοντας ένα πλαίσιο διαλόγου γύρω από τα παγκόσμια ζητήματα της εκάστοτε θεματικής. Επίσης, στις 27 & 28 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί διημερίδα με ομιλίες ειδικών, προσκεκλημένων ιατρών και σκηνοθετών και συζητήσεις με το κοινό με αφορμή την προβολή επιλεγμένων ντοκιμαντέρ. Συνολικά θα προβληθούν 15 ντοκιμαντέρ διακεκριμένων σκηνοθετών σχετικά με την υγεία.
Στόχος του αφιερώματος, που γίνεται σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, είναι να εγείρει αφορμές για συζήτηση και προβληματισμό, καθώς και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για φλέγοντα θέματα που αφορούν την υγεία, σωματική και ψυχική, και κατ’ επέκταση την ίδια την κοινωνία.

Αναλυτικά τα ντοκιμαντέρ

Μικρού και μεσαίου μήκους

 

Amygdala, Jeannette Louie, 10’

Ένα οπτικό πείραμα για να τονίσει το μικρό τμήμα του εγκεφάλου που ενορχηστρώνει τη συναισθηματική μας ζωή.

I Am Borderline, Betsy Usher, 15’

Πολλαπλοί χαρακτήρες με οριακή διαταραχή προσωπικότητας απεικονίζουν την πραγματικότητα και τους αγώνες της ζωής τους.

Blurred, Fabio Palmieri, 12’

Η Έλενα είναι επαγγελματίας χορεύτρια. Είναι τυφλή από τις συνέπειες ενός συγγενούς αμφιβληστροειδοβλαστώματος. Παρά την αναπηρία της, η Έλενα δεν ξεχνά ότι είναι  γυναίκα. Θέλει να αρέσει στους άλλους και να αρέσει στον εαυτό της. Η ατέλεια είναι ομορφιά.

  

Quiet Zone, David Bryant & Karl Lemieux, 14’

Στην ταινία Quiet Zone, οι κινηματογραφιστές μας εισάγουν στον κόσμο εκείνων που υποφέρουν από ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία. Αυτοί οι «πρόσφυγες των κυμάτων» εγκαταστάθηκαν στη Δυτική Βιρτζίνια γύρω από το παρατηρητήριο της Πράσινης Τράπεζας, σε μια περιοχή γνωστή ως Εθνική Ραδιοφωνία Ήσυχη Ζώνη. Συνδυάζοντας στοιχεία ντοκιμαντέρ, δοκιμίου και πειραματικής ταινίας, η Ήσυχη Ζώνη αψηφά τα είδη, συνδυάζοντας μια ασυνήθιστη ιστορία στην οποία ο ήχος και η εικόνα στρεβλώνουν την πραγματικότητα για να καταστήσουν την αγωνία και την ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων πασίγνωστες.

Bucéphale, Damien Marti & Chloé Seyssel, 35’

Η Celine van Till ήταν αναβάτης στην ελβετική εθνική ιππική ομάδα όταν υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι. Ήταν μόνο 16 ετών. Μετά από αρκετές  εβδομάδες σε κώμα, ξύπνησε χωρίς τη δυνατότητα να μιλάει ή να περπατάει. Η Bucéphale είναι μια ταινία για τη ζωή της, το πάθος της και το πεπρωμένο της. Ανακαλύπτουμε αυτή την όμορφη νεαρή γυναίκα και την απίστευτη θέλησή της όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να φτάσει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Η Celine van Till θα παραβρεθεί στο φεστιβάλ όπου θα δώσει διάλεξη και θα επισκεφθεί τον όμιλο θεραπευτικής ιππασίας στην Καλαμάτα. Μεγάλου μήκους ανά θεματολογία 

  1. Διαβήτης, παχυσαρκία, διατροφή

That Sugar Film, Damon Gameau, 90’

Το ταξίδι ενός ανθρώπου για να ανακαλύψει την πικρή αλήθεια για τη ζάχαρη. Ο Damon Gameau ξεκίνησε ένα μοναδικό πείραμα για να τεκμηριώσει τις επιδράσεις μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε ένα υγιές σώμα, καταναλώνοντας μόνο τρόφιμα που συνήθως θεωρούνται «υγιή». Μέσα από αυτό το διασκεδαστικό και ενημερωτικό ταξίδι, ο Damon τονίζει μερικά από τα ζητήματα που πλήττουν τη βιομηχανία ζάχαρης και όπου η ζάχαρη παραμονεύει στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

 

Journey to a Miracle: Freedom from Insulin, Ted Kay, 57’

Αφορά σε μία εκπληκτική θεραπεία για το διαβήτη και για τις ζωές που άλλαξαν για πάντα.

Ο σκηνοθέτης θα παραβρεθεί στο φεστιβάλ και στην ημερίδα 

 

2.      Φροντιστές και παρηγορητική φροντίδα

Little Stars: Accomplishing the Extraordinary in the Face of Serious Illness, Mike Hill, 52’

Ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στις εκπληκτικές ιστορίες νέων ανθρώπων με ανίατη ασθένεια. Ενάντια στις πιθανότητες, αυτοί οι νέοι αξιοποιούν στο έπακρο κάθε τους στιγμή χάρη στην υποστήριξη των αγαπημένων τους προσώπων.

 

A Certain Kind of Light, Brandon Vedder, 60’

Η ταινία ακολουθεί τον Wil, καθώς φροντίζει μοναδικά τους ασθενείς, χωρίς τη σύγχρονη τεχνολογία ή τις διαδικασίες που καθορίζουν την πλειονότητα των πρακτικών υγειονομικής περίθαλψης. Ο Wil κάθισε στο κρεβάτι των ασθενών για τα τελευταία 40 χρόνια, προσκαλώντας τους να μιλήσουν για τις ιστορίες τους, περπατώντας μαζί τους και βοηθώντας τους στην αναζήτηση για το νόημα της ζωής. Το γεγονός ότι ο Wil στα 93 του πλέον βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με τη δική του θνησιμότητα, ωθεί τους γιατρούς  γύρω του να βρουν έναν τρόπο να κωδικοποιήσουν τις μεθόδους του με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να διδαχθούν και να αναπαραχθούν από νέους γιατρούς, νοσηλευτές και επιστάτες προτού να είναι πολύ αργά για να μεταβιβάσει το έργο της ζωής του.

Θα παραβρεθεί η υπεύθυνη έρευνας του ντοκιμαντέρ  Carla Gober,  διευθύντρια του Κέντρου Πνευματικής Ζωής και Ολότητας στο Πανεπιστήμιο Loma Linda Health Η.Π.Α

 

  1. Ψυχολογική υποστήριξη – Ο ρόλος της κοινωνίας & της οικογένειας

House call- Vika, David Ofek, 60’

Οι ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους στο Ισραήλ μπορούν να επιλέξουν να πεθάνουν στο σπίτι και να έχουν μια ομάδα αποτελούμενη από νοσοκόμα, ιατρό και κοινωνικό λειτουργό που θα κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να στηρίξουν αυτούς και τους αγαπημένους τους. Αυτή είναι η ιστορία της Βίκα, μιας νεαρής μητέρας με καρκίνο.

 

Grey Matter, Jan Louter, 80’

Η ταινία ακολουθεί δύο νευροχειρουργούς και τους ασθενείς τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας  για εγκεφαλικές διαταραχές.

 

Two Worlds, Maciej Adamek, 52’

Μία οικογένεια, 3 άνθρωποι, 2 διαφορετικοί τρόποι αντίληψης της πραγματικότητας. Η ταινία αποτελεί ένα εμπνευσμένο οικογενειακό πορτρέτο των κωφών γονιών και της 12χρονης κόρης τους Λάουρα.

 

Manic, Kalina Bertin, 85’Η ταινία καταγράφει την έρευνα της σκηνοθέτιδος στο παρελθόν του πατέρα της, γκουρού και πατέρα δεκαπέντε παιδιών, ψάχνοντας να κατανοήσει την κληρονομικότητα της ψυχικής ασθένειας στην οικογένειά της. Το Manic επιλέχθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Hot Docs του Μπρούκλιν όπου κέρδισε το βραβείο Doc Spirit.Θα παραβρεθεί η σκηνοθέτις

The faces of Lafora, Denis Bojic, 87’

Το ντοκιμαντέρ Τα πρόσωπα της Λαφόρα πραγματεύεται μια από τις πιο σοβαρές παιδικές ασθένειες στον κόσμο, τη νόσο της Λαφόρα. Αυτή η σπάνια μορφή επιληψίας παίρνει ζωές παιδιών σε όλο τον κόσμο. Παρόλο που έχει περάσει περισσότερο από ένας αιώνας από την πρώτη εμφάνιση της νόσου, οι φαρμακευτικές εταιρείες και τα δημόσια ταμεία δεν ενδιαφέρονται αρκετά για τη χρηματοδότηση της έρευνας, επειδή πρόκειται για σπάνια ασθένεια. Μια οικογένεια αποφάσισε να μην σταματήσει τον αγώνα μέχρι να σβήσει η Λαφόρα από το πρόσωπο της γης. Η οικογένεια Gajic από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη κάνει το αδύνατο, δυνατό για να σωθεί η ζωή των παιδιών τους. Στην άλλη πλευρά του κόσμου, στον Καναδά, ο καθηγητής Minassian και η ομάδα ερευνητών του προσπαθούν να βρουν θεραπεία για αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια πάνω από μια δεκαετία. Η οικογένεια Gajic, με απίστευτη επιμονή και υπεράνθρωπες προσπάθειες, συγκεντρώνει χρήματα για να βρει θεραπεία για τη Λαφόρα, αποτελώντας έτσι έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες στον κόσμο.

Θα παραβρεθεί ο σκηνοθέτης

 

In love as in live, Nathalie Rossetti, Turi Finocchiaro & Nicolas Liguori, 62’

Ο Raymond και ο Raymond αγαπούν ο ένας τον άλλον. Όταν ένας από αυτούς, έχοντας  ήδη HIV τα τελευταία 27 χρόνια, αρρωσταίνει από  καρκίνο, ο αγώνας τους γίνεται κοινός. Εκφράζοντας την αγάπη τους στους φίλους τους, προσπαθούν να διαμορφώσουν μια νέα ζωή μέσα στο άγνωστο. Το ταξίδι τους μας συνεπαίρνει σε μια εκπληκτική συναισθηματική οδύσσεια.

Θα παραβρεθούν οι  σκηνοθέτες Nathalie Rossetti και Turi Finocchiaro και ο Raymond Le Moal

 

Is radiation the asbestos of the 21th century?, Hjalmar Ilmer, 50’

Ένα ντοκιμαντέρ που εξετάζει τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων, των wifi και των πύργων μετάδοσης στους ανθρώπους. Ακολουθούμε τον ηλεκτρικά υπερευαίσθητο (EHS) Dennis Rietbergen στην αναζήτηση απαντήσεων. Πόσο κακή είναι η ακτινοβολία; Πώς αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι τα θέματα της υγείας τους; Τι κάνει η κυβέρνηση; Είναι αναγνωρισμένη ως ασθένεια; Ο Dennis Rietbergen επισκέπτεται και μιλάει με επιστήμονες, γιατρούς, ασθενείς και οργανισμούς υγείας στην προσπάθειά του να επιβεβαιώσει τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στην υγεία. Τον βλέπουμε να προσπαθεί να πάρει μια συνέντευξη με τους μεγάλους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και την ολλανδική κυβέρνηση, αλλά βρίσκει μεγάλη αντίσταση. Θα καταφέρει να αποκτήσει μια ειλικρινή άποψη;

Θα παραβρεθεί ο σκηνοθέτης

 

Sensitive, Alessandro Quadretti, 83’

Τα ακρωνύμια MCS και EHS υποδηλώνουν δύο αμφιλεγόμενες ασθένειες: πολλαπλή χημική ευαισθησία και ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία. Η πρώτη κάνει τους ασθενείς να έχουν δυσανεξία στην έκθεση σε χημικές ουσίες, ενώ η τελευταία στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Επιπλέον, και οι δύο ασθένειες αναπτύσσονται μαζί. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 75% αυτών των περιπτώσεων. Άλλες χώρες έχουν αναλάβει ανεξάρτητες έρευνες για την αντιμετώπιση των ασθενειών. Υπάρχει κάποια αμηχανία  μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με τη φύση και τις τοξικο-περιβαλλοντικές αιτίες αυτών των ασθενειών. Η κατάσταση στην Ιταλία είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, καθώς τα ιδρύματα εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν τις ασθένειες και τα δικαιώματα των ασθενών. Οι ασθενείς που μπορούν να το αντέξουν οικονομικά αναγκάζονται να μεταβούν στο εξωτερικό για θεραπείες που δεν επιτρέπονται στην Ιταλία. Η «εναλλακτική λύση» είναι να εγκαταλείψουμε την ενεργό ζωή, που σημαίνει την εργασία και τις κοινωνικές σχέσεις.

Θα παραβρεθεί ο σκηνοθέτης

 

Ελληνικά ντοκιμαντέρ

Βυζιά  55’ Ανιές Σκλάβου, Στέλλιος Τατάκης

Βυζιά, ιστορίες γλυκές, ιστορίες πικρές, με αρχή, χωρίς τέλος. Ιστορίες έρωτα, ιστορίες ζωής, παιδικές, παλιές. Τις ζούμε, τις σκεφτόμαστε. Σπάνια όμως τις ακούμε.

Θα παραβρεθούν οι σκηνοθέτες

 

Αλέξανδρος Βέλιος: Η τελευταία απόφαση, Αντώνης Τολάκης, 56’

Αντιμέτωπος μ’ ένα θάνατο αναπότρεπτο, ο Αλέξανδρος Βέλιος δεν τρέφει κανένα όνειρο και καμία ελπίδα για τη ζωή. Τις δύο τελευταίες μέρες της ζωής του, διευθετεί την κηδεία του, αποχαιρετά τους φίλους, τη σύζυγο και τα παιδιά του. Η απόφασή του είναι ειλημμένη. Θα βάλει ο ίδιος τέλος στη ζωή του με ευθανασία.

Θα παραβρεθεί ο σκηνοθέτης

 

Οι εκδηλώσεις στην Αμαλιάδα

Πολυχώρος Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας από 2 έως 9 Φεβρουαρίου 2018 : Έκθεση comics και εικονογράφησης «Εν Αιθρία 8» 

Έκθεση comics και εικονογράφησης «Εν Αιθρία 8» στο νέο Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας

Η σειρά εκθέσεων “Εν Αιθρία” είναι πρωτοβουλία του ζωγράφου και δημιουργού comics, Γαβριήλ Τομπαλίδη, να συνδυαστούν σε έναν χώρο έργα γνωστών καλλιτεχνών της εγχώριας σκηνής των comics και της εικονογράφησης, με εκείνα νέων, πρωτοεμφανιζόμενων ταλέντων. Στην όγδοη διοργάνωσή της, η “Εν Αιθρία” παρουσιάζει αδημοσίευτα έργα 76 Ελλήνων δημιουργών. Καλλιτεχνικός Διευθυντής της έκθεσης είναι ο Γαβριήλ Τομπαλίδης και επιμελητές της οι Δημήτρης Σακαρίδης και Μέλανδρος Γκανάς. Με την υποστήριξη της Comicdom Press.

 

Εν Αιθρία 8 – Comics & Εικονογράφηση

H Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Hellenic American College (HAEC), παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση comics και εικονογράφησης “Εν Αιθρία 8”. Στην όγδοη διοργάνωσή της, η “Εν Αιθρία” παρουσιάζει αδημοσίευτα έργα 76 Ελλήνων δημιουργών. Καλλιτεχνικός Διευθυντής της έκθεσης είναι ο Γαβριήλ Τομπαλίδης και επιμελητές της οι Δημήτρης Σακαρίδης και Μέλανδρος Γκανάς.

Η “Εν Αιθρία 8” εγκαινιάζεται την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017, στις 20:00, στη Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι) και θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

Η σειρά εκθέσεων “Εν Αιθρία” είναι πρωτοβουλία του ζωγράφου και δημιουργού comics, Γαβριήλ Τομπαλίδη, να συνδυαστούν σε έναν χώρο έργα γνωστών καλλιτεχνών της εγχώριας σκηνής των comics και της εικονογράφησης, με εκείνα νέων, πρωτοεμφανιζόμενων ταλέντων. Πάντοτε με θέμα απόλυτα ελεύθερο, οι συμμετέχοντες εκπροσωπούν ευρύ φάσμα τεχνοτροπιών και “σχολών”, στην προσπάθεια να αποτυπωθεί η δημιουργικότητα των Ελλήνων καλλιτεχνών και όσα τους κινητοποιούν στον παρόντα τόπο και χρόνο.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γαβριήλ Τομπαλίδης

Επιμέλεια Έκθεσης: Δημήτρης Σακαρίδης, Μάνος Γκανάς

Συμμετέχοντες: Δήμητρα Αδαμοπούλου, Τάσος Αναστασιάδης, Ευάγγελος Ανδρουτσόπουλος, Σπύρος Ευάγγελος Αρμένης, Ευγενία Βερελή, Κορίννα Μέι Βεροπούλου, Λευτέρης Γιακουμάκης, Τόμεκ Γιοβάνης, Μέλανδρος Γκανάς, Μυρτώ Γκιούλη, Βασίλης Γκογκτζιλάς, Γιώργος Γούσης, Νίκος Γραμμενόπουλος, Έλενα Γώγου, Γιάννης Δαλκίδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Γιώργος Δημητρίου, Γιώργος Δουτσιόπουλος, Τριαντάφυλλος Ελευθερίου, Ορέστης Ερμείδης, Τάσος Ζαφειριάδης, Βασίλης Ζήκος, Έφη Θεοδωροπούλου, Αποστόλης Ιωάννου, Αυγή Κανάκη, Δημήτρης Κάσδαγλης, Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, Δανάη Κηλαηδόνη (DaNi), Σταύρος Κιουτσιούκης, Θάνος Κόλλιας, Γιώργος Κομιώτης, Ραφαέλλα Κόνη, Αρινέλα Κοτσίκο, Νίκος Κούτσης, Τάσος Κυριακίδης, Σοφία Κυρίσογλου, Νέαρχος Κωνσταντίνου, Μάνος Λαγουβάρδος, Άρης Λάμπος, Αλεξία Λουγιάκη, Malk, Τάσος Μαραγκός, Γιώργος Μικάλεφ, Εύα Μούρτζη, Αθανάσιος Μπαγγέας, Χαρίτων Μπεκιάρης, Λευτέρης Μαυρογιάννης, Γιώργος Μελισσαρόπουλος, Νίκος Μηλιώρης, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Γιώργος Μπότσος, Δήμητρα Νικολαϊδη, Αλέξια Οθωναίου, Δημήτρης Πανταζής, Σιαδώρα Παπαθεοδώρου, Νέστορας Παπατριανταφύλλου, Θανάσης Πετρόπουλος, Στάθης Πετρόπουλος, Poisoner, Γιάννης Ρουμπούλιας, Αγγελική Σαλαμαλίκη, Harry Saxon, Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, Ειρήνη Σκούρα, Soloup, Στέλλα Στεργίου, Κωστής Τζωρτζακάκης, Θεόδωρος Τόλης, Γαβριήλ Τομπαλίδης, Παναγιώτης Τσαούσης, Γιώργος Τσιαμάντας, Θανάσης Τσίλης, Μάγκυ Τσιοπελάκη, Κώστας Φραγκιαδάκης, Βασίλης Χειλάς, Πέτρος Χριστούλιας

 

Πολυχώρος Πολιτισμού Δήμου Ήλιδας, Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018, 14.00-16.00

Εργαστήριο για Εκπαιδευτικούς: «Κάν’ το σαν εικονογράφος!»

Η δύναμη της εικόνας και ο εικονογράφος πίσω από αυτή

Τα  εικονογραφημένα βιβλία και τα κόμικς παίρνουν σιγά-σιγά τη θέση που τους αξίζει στη συνείδηση πολλών, τόσο ως εκπαιδευτικό εργαλείο όσο και ως ιδανική μορφή ψυχαγωγίας για τα παιδιά κάθε ηλικίας.

Σε αυτό το διαδραστικό εργαστήρι για εκπαιδευτικούς, θα μιλήσουμε για τη δύναμη της εικόνας ως αφηγηματικό εργαλείο, και θα μοιραστούμε μυστικά οπτικής επικοινωνίας και δημιουργικής διαδικασίας, παρέα με τον εικονογράφο και δημιουργό κόμικς Δημήτρη Κάσδαγλη.

Ελάτε με τα υλικά της αρεσκείας σας και μην ξεχάσετε τη φαντασία σας!

Επιμέλεια εργαστηρίου: Δημήτρης Κάσδαγλης,  Δημιουργός κόμικς και εικονογράφος βιβλίων για παιδιά.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΣΔΑΓΛΗ

Ο Δημήτρης Κάσδαγλης γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα.

Tο 1997 ξεκίνησε τις σπουδές του με υποτροφία στο Campus Arts and Sciences στο τμήμα Computer Graphics και Animation.

Το 1998 γίνεται δεκτός στο τμήμα της Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Αγγλίας στο Birmingham, όπου το 2003 με υποτροφία του ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης  ολοκλήρωνει τις σπουδές του με Master στην Εικονογράφηση.

Εργάζεται ως εικονογράφος βιβλίων για παιδιά από το 2000.

Έχει εικονογραφήσει βιβλία και εξώφυλλα για τις εκδόσεις Καστανιώτη, Μίνωα, Κέδρο, ενώ είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου την σειρά παραδοσιακών Ελληνικών παραμυθιών των εκδόσεων Σίρρις.

Παράλληλα, έχει κάνει εξώφυλλα για το περιοδικό 9 της εφημερίδας Ελευθεροτυπία καθώς και γελοιογραφικά πορτραίτα για την εφημερίδα Πελοπόννησος.

Συνεργασίες έχει κάνει επίσης με το Πανεπιστήμιο Πατρών, με δημιουργικά γραφεία και περιοδικά σε Ελλάδα και Αγγλία.

Έχει κερδίσει το 1o βραβείο για τρία συναπτά έτη (1996-1998) στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γελοιογραφίας του Δήμου Πατρέων και πήρε ειδική διάκριση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής του Υπουργείου Παιδείας το 1996.

Το 1999 κερδίζει το 1o βραβείο στο διαγωνισμό «Η ΝΕΜΕΣΙΣ σε ΚΟΜΙΚΣ» του περιοδικού ΝΕΜΕΣΙΣ.

Το 2006 σε συνεργασία με το δημιουργικό γραφείο Animatic Vision κερδίζει το 1o βραβείο στο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας της Νομαρχιακής Επιχείρησης Ανάπτυξης του νομού Αχαΐας.

Το 2008 παίρνει το 3ο βραβείο στο διαγωνισμό για τα 10 χρόνια του πολιτιστικού περιοδικού Ως3.

Το 2010 κέρδίζει το 1ο βραβείο στην κατηγορία νέων δημιουργών στο διαγωνισμό που διοργανώνει το περιοδικό 9 της εφημερίδας Ελευθεροτυπία και ο όμιλος ΑΚΤΟ.

Έχει πάρει μέρος σε εκθέσεις εικονογράφησης και κόμικ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει κάνει σεμινάρια και παρουσιάσει τη δουλειά του στην Ένωση Γραφιστών και στο φεστιβάλ κόμικς Comicdom Con Athens.

Σε συνεργασία με τον φορέα Comicdom, συμμετέχει ως σκιτσογράφος σε δρώμενα και εργαστήρια για παιδιά ενώ παράλληλα κάνει μαθήματα δημιουργίας κόμικ σε εφήβους.

Τίτλοι Βιβλίων:

Οι άθλοι της Μαριάννας και του χαζομπαμπά της

Μπάμπης Χαραλάμπους. 1999. Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο Πλανήτης Σειρήνα και άλλες ιστορίες

Τζιάννι Ροντάρι. 2001. Εκδόσεις Καστανιώτη

Η καλή μεγάλη καφετιά αρκούδα βρήκε την ευτυχία

Έρη Ριτσου. 2002. Εκδόσεις Κέδρος

Ο Σταχτοπούτης

Παραδοσιακό Παραμύθι. 2006. Εκδόσεις Σίρρις

Η Τρισεύγενη ή Τα τρία κίτρα

Παραδοσιακό Παραμύθι. 2006. Εκδόσεις Σίρρις

Ο Μέγας Αλέξανδρος και το Αθάνατο Νερό

Παραδοσιακό Παραμύθι. 2006. Εκδόσεις Σίρρις

Η μικρή καμηλοπάρδαλη που δεν έτρωγε το φαγητό της

‘Ερη Ρίτσου. 2010. Εκδόσεις Κέδρος

Γκαλού, Μπαλού, Νταλού: Τρεις φίλοι παχουλοί που αλλάξανε βιολί

Έρη Ρίτσου. 2016. Εκδόσεις Κέδρος

 

 

 

Αφήστε το σχολιό σας

Σχόλια