45 λουκέτα σε ιδιωτικές κλινικές την τελευταία δεκαετία
11/11/201908:27

45 λουκέτα σε ιδιωτικές κλινικές την τελευταία δεκαετία

[ad_1]

Τις 45 έφτασαν οι ιδιωτικές κλινικές σε όλη τη χώρα που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους από το 2008 έως σήμερα, σε σύνολο 160 περίπου κλινικών που λειτουργούν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ψυχιατρικών και των μαιευτικών, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΕΙΚ (Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών). Ο αριθμός των κλινικών που έκλεισαν αντιστοιχεί σε περίπου τρεις χιλιάδες κλίνες.

Όπως αναφέρει επίσης η Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, η τελευταία εξ αυτών, σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, οδηγήθηκε πρόσφατα σε λουκέτο λόγω έλλειψης ρευστότητας, απόρροια των υψηλών επιβαρύνσεων των clawback και rebate (αναγκαστικές επιστροφές για να καλυφθεί η διαφορά στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό και αναγκαστικές εκπτώσεις), ενώ ακόμη δύο στην Κρήτη εξαγοράστηκαν από ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Η μια είναι η “CRETA INTERCLINIC Α.Ε.”, που τον προηγούμενο μήνα πέρασε στο Metropolitan Hospital, μέλος της Hellenic Healthcare Group, που ελέγχεται από τον διεθνή διαχειριστή κεφαλαίων CVC Capital Partners.

Αίτημα για μείωση της φορολογίας

Κρίσιμα ζητήματα για την αγορά των ιδιωτικών κλινικών παραμένει τόσο η αύξηση του δημόσιου προϋπολογισμού για νοσήλια, όσο και η μείωση του ΦΠΑ. Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιωτικών Κλινικών έχει ζητήσει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 24% που είναι σήμερα στο 6%, όπως ισχύει για τα φάρμακα. Είχε προηγηθεί η άνοδος κατά δέκα μονάδες στο ΦΠΑ των ιδιωτικών κλινικών το 2015, που για τον κλάδο σήμανε ένα ισχυρό πλήγμα για τη ρευστότητά του.

Όσον αφορά στα διαθέσιμα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ προς τις κλινικές, την τελευταία εξαετία παραμένουν στα 235 εκατ. ευρώ, με τις υπερβάσεις σε σχέση με το κλειστό κονδύλι να αγγίζουν σε ετήσια βάση τα 150 εκατ. Πρόκειται για χρήματα τα οποία παρακρατούνται από τις επιχειρήσεις του κλάδου με το μηχανισμό αυτόματων επιστροφών.

Όπως εξηγούν εκπρόσωποι της αγορά, οι περικοπές λόγω του clawback είναι τις τάξης του 40% με 45%, τη στιγμή που οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ εξακολουθούν να απευθύνονται στις ιδιωτικές υπηρεσίες έναντι των δημόσιων νοσοκομείων.

Η έλλειψη ρευστότητα μάλιστα είναι πιο εμφανής για τις μικρές ιδιωτικές κλινικές του κέντρου, λόγω και της υψηλής συγκέντρωσης, αλλά και του ανταγωνισμού με τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι υπερβάσεις έναντι του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, με τους εκπροσώπους του χώρου να προειδοποιούν πως τουλάχιστον ακόμη τριάντα μονάδες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο “κόκκινο”.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
[email protected]

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα