31/01/202018:38

31 Ιανουαρίου- Ημέρα Μνήμης και Τιμής στους τρεις Αθάνατους Ήρωες Αξιωματικούς των «ΙΜΙΩΝ»

Συμπληρώθηκαν σήμερα 24 χρόνια από το παγωμένο εκείνο και ζοφερό ξημέρωμα της 31ης Ιανουαρίου 1996 στα Ίμια. Στο αίμα των τριών Αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού Έκτορα Γιαλοψού, Παναγιώτη Βλαχάκου και Χριστόδουλου Καραθανάση, οι οποίοι έπεσαν υπέρ Πατρίδος, βαπτίσθηκε η γενιά εκείνη η οποία μέχρι και σήμερα μάχεται για τα ακατάλυτα Ιδανικά και τις Αξίες του Έθνους, η γενιά εκείνη που προκαλεί στους περιθωριοποιημένους συμπατριώτες μας αισθήματα ανακούφισης κι ελπίδας, στους δε αντιπάλους της, αισθήματα μίσους και τρόμου. Όπως και να έχει, η γενιά των Ιμίων αποτελεί μια πραγματικότητα την οποία κανείς πια δεν μπορεί να αγνοήσει.

Πολλοί δυστυχώς ήσαν εκείνοι οι οποίοι έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να σκεπάσει της λήθης η ομίχλη την θυσία των τριών Αξιωματικών μας! Τιμούμε λοιπόν με το Μνημόσυνο, αυτούς που θυσιάστηκαν για τα όσια και ιερά του Έθνους και είναι δοξασμένοι αιώνια. Θυσία εξόχως παράταιρη και ξένη σε ένα κόσμο που κυριαρχούσε και εξακολουθεί να κυριαρχεί η λατρεία του χρήματος και η επιβαλλόμενη δια παντός τρόπου προσήλωση στις ψευδεπίγραφες αξίες του διεθνισμού, ενός διεθνισμού τον οποίο αναμφιβόλως υπηρετούν τόσο οι μαρξιστικές όσο και οι φιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις. Για εκείνους, η θυσία των Καραθανάση, Γιαλοψού και Βλαχάκου υπήρξε μια ατυχής στιγμή, μια «άσχημη» παρένθεση, ένα «vertigo της Ιστορίας».

Για τους παραπάνω λόγους και για όσα βέβαια συμβαίνουν αυτές της ημέρες στην Πατρίδα μας, καθώς επίσης θα συμβούν δυστυχώς αν εμείς δεν αντισταθούμε… Ήδη ξεπουλήθηκε η Μακεδονία μας και σειρά έχουν το Αιγαίο, η Κύπρος και η Ήπειρος. Σε όλα τα ανωτέρω έρχεται να προστεθεί και η πληθυσμιακή αλλοίωση του λαού μας από τα κύματα των λαθρομεταναστών προσφύγων που δέχεται αφειδώς η Ελλάδα. Στις οικογένειες των προσφύγων χορηγούνται  σκόπιμα πλουσιοπάροχα τόσο από το κράτος, όσο και από την Ε.Ε. επιδόματα και άλλες παροχές…

Αντιθέτως στις Ελληνικές οικογένειες αυτά δεν χορηγούνται, με το αιτιολογικό της οικονομικής αδυναμίας του κράτους, αποθαρρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τα νέα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν και λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν το τρομερό δημογραφικό πρόβλημα που ταλανίζει την Ελλάδα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά λοιπόν από πλευράς του κράτους μας. Με όλη αυτή την παρακμή της πατρίδος μας είναι να θλίβεται κανείς. Όμως εμείς ώς Έλληνες Ορθόδοξοι έχουμε την ελπίδα μας στον Ιησού Χριστό, στην Υπεραγία Θεοτόκο και στους Αγίους μας.

Αλλά ας δούμε τα γεγονότα ακριβώς όπως εξελιχθήκαν από την αρχή μέχρι το τραγικό τέλος…

Μπορεί αγαπητοί μας, η κρίση των Ιμίων να κορυφώθηκε το ξημέρωμα της 31ης Ιανουαρίου του 1996, ωστόσο, είχε ξεκινήσει την 25η Δεκεμβρίου του 1995 με το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» να προσαράζει σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και να εκπέμπει σήμα κινδύνου. Τότε ο πλοίαρχός του αρνείται βοήθεια από το Λιμενικό ισχυριζόμενος ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές της χώρας του.

Την 26η Δεκεμβρίου το Λιμεναρχείο Καλύμνου ενημερώνει το Υπουργείο Εξωτερικών και αυτό με τη σειρά του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι αν δεν παρέμβει ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο θα κινδυνεύσει. Την 27η Δεκεμβρίου το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει την Ελληνική Πρεσβεία ότι, ανεξαρτήτως όποιος θα ανελάμβανε τη διάσωση του πλοίου, υπήρχε θέμα γενικότερα.

Την 28η Δεκεμβρίου δύο Ελληνικά ρυμουλκά αποκολλούν το τουρκικό φορτηγό και το οδηγούν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. Το πρωί της ίδιας μέρας ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος συντρίβεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Λέσβου, ύστερα από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά. Με Ελληνική βοήθεια, ο τούρκος πιλότος διασώζεται.

Την 29η Δεκεμβρίου το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εκμεταλλεύεται την κατάσταση και επιδίδει ρηματική διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, στην οποία αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωρισμένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία.

Την 9η Ιανουαρίου 1996 το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά με καθυστέρηση, απορρίπτοντας τη διακοίνωση. Την 15η Ιανουαρίου παραιτείται ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, που νοσηλεύεται στο «Ωνάσειο».

Την 16η Ιανουαρίου το Υπουργείο Εξωτερικών αντιλαμβανόμενο την κατάσταση ζητά αυξημένα μέτρα επαγρύπνησης στην περιοχή των Ιμίων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Την 19η Ιανουαρίου η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκλέγει νέο πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη.

Την 26η Ιανουαρίου ο Δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός της αμφισβήτησης της ελληνικότητας των Ιμίων, υψώνει την Ελληνική Σημαία σε ένα από τα δύο νησιά, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον Ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού. Θα κατηγορηθεί αργότερα από τους συντρόφους του, στο ΠΑΣΟΚ ότι ήταν αυτός που έριξε λάδι στη φωτιά…

Την 27η Ιανουαρίου, δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» στη Σμύρνη μεταβαίνουν με ελικόπτερο στην Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την Ελληνική Σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της «Χουριέτ».

Την 28η Ιανουαρίου το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Αντωνίου» κατεβάζει την τουρκική σημαία και υψώνει την ελληνική. Το βράδυ έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα παραπλέοντα εκεί τουρκικά πολεμικά. Η πολιτική εντολή προς τους έλληνες στρατιωτικούς είναι να αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση της έντασης.

Την 29η Ιανουαρίου ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, στέλνει μήνυμα προς την Τουρκία, ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά. Η Πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ζητά διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των βραχονησίδων του Αιγαίου. Τουρκικά πολεμικά παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησιάζουν τα Ίμια. Γίνονται διαβήματα από την Ελλάδα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Την 30η Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Του εκφράζει την ελληνική θέση ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί την ένταση, αλλά εφόσον προκληθεί θα αντιδράσει δυναμικά. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αποσύρει το άγημα, όχι όμως και την ελληνική σημαία. Στα Ίμια σπεύδουν τα πολεμικά πλοία «Ναυαρίνο» και «Θεμιστοκλής». Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι υπάρχουν και άλλα νησιά του Αιγαίου με ασαφές νομικό καθεστώς και δεν αποδέχεται την ελληνική πρόταση (αποχώρηση του αγήματος, όχι και της σημαίας).

Την 31η Ιανουαρίου, με την Ελληνική κυβέρνηση δυστυχώς να αποδεικνύεται επικίνδυνα κατώτερη των περιστάσεων, την Τουρκία να είναι κυριολεκτικά ετοιμοπόλεμη. Στις 00:00 της 31ης Ιανουαρίου συγκαλείται σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ο τότε Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, φθάνει με μεγάλη καθστέρηση επειδή παίρνει μέρος σε τηλεοπτική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου και επιλέγει να μιλάει στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Στη 01:40 το ΓΕΕΘΑ πληροφορείται ότι Τούρκοι κομάντος αποβιβάζονταιστη Μικρή Ίμια. Στις 04:30 το ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απογειώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Στις 04:50 το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περί τους 10 Τούρκους κομάντος με την σημαία τους. Το σήμα του Αρχηγού ΓΕΝ, ήταν το εξής: «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αν χρειαστεί, όλοι σας θα φανείτε αντάξιοι της ενδόξου ιστορίας του ΠΝ. Καλή τύχη και ο Θεός Μαζί σας».

Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά μεταξύ των βραχονησίδων (Πίτα και Καλόλιμνος) αναφέρει βλάβη και χάνεται… από τα ραντάρ. Αργότερα θα ανασυρθούν νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.

ΕΚΤΟΡΑΣ ΓΙΑΛΟΨΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ «ΑΘΑΝΑΤΟΙ!».

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα