15/08/201915:50

Η ορεινή Ολυμπία και η Τριφυλία τίμησαν τους προγόνους τους (Photos)

Η εκδήλωση μνήμης για την Εθνική Αντίσταση

Με μία σεμνή τελετή το πρωί της Κυριακής 11 Αυγούστου 2019 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντιστάσεως της οργανώσεως «Ελληνικός Στρατός» Τριφυλίας και Ολυμπίας στα Περιβόλια του Δήμου Ζαχάρως-Φιγαλείας. Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της Αρχαίας Φιγαλείας και στην προτομή του Λοχαγού Γεωργίου Θεοχαρόπουλου, για τις ψυχές των πεσόντων του χωριού από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, ενώ κατατέθηκε και στεφάνι.

Για την σημασία του Ηρώου μίλησε ο Λογοτέχνης και Αξιωματικός ε.α. κ. Ευάγγελος Γιαννικόπουλος, που ανέφερε και την ιστορία των λοιπών Ηρώων της περιφέρειας Ανδριτσαίνης. Το παρών έδωσαν πολλοί απόγονοι αγνωσιών, που μετέφεραν και τις ανάλογες οικογενειακές τους εμπειρίες από τα χρόνια της δεκαετίας του 1940.

Ανάμεσα τους ο κ. Γ. Μαντζούνης και κ. Σωτ. Μαντζούνης από Πλατάνια Μεσσηνίας, ο κ. Παν. Φωτεινός από Κυπαρισσία, ο Υποπτέραρχος ε.α. κ. Σωτ. Γαραντζιώτης, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παρατάξεως «Αναγένεσις στον Δήμο Πύργου» κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο κ. Θεόδ. Καφίρης από τα Περιβόλια κ.ά.

ΣΤΟ ΗΡΩΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΝ

Με την συμμετοχή του τοπικού εφημερίου πατρός Κωνσταντίνου Τασσόπουλου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της Μάχης των Περιβολίων (6 Αυγούστου 1943) στο χωριό Περιβόλια. Στέφανοι κατατέθηκαν από τον κ. Γεώργιο Γιαννικόπουλο, εκ μέρους των Απογόνων των Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως Ολυμπίας και Τριφυλίας, τον Κ. Γεώργιο Κουρκούτα, εκ μέρους του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας και τον Δημοτικό Σύμβουλο Πύργου κ. Χάρη Μιχαλακόπουλο, εκ μέρους της τοπικής Αυτοδιοικήσεως του Νομού Ηλείας.
Ακολούθως ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Γεώργιος Κουρκούτας παρουσίασε με σύντομη ομιλία του την πορεία των γεγονότων στην περιοχή κατά την Κατοχή και ιδιαίτερα την περίοδο 1943, όταν αναπτύχθηκε αντιστασιακό κίνημα στα όρη της Ολυμπίας και της Τριφυλίας.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στους αρχηγούς του τοπικού αντιστασιακού κινήματος «Ελληνικός Στρατός», που αποτελούνταν από ηγήτορες των Ενόπλων Δυνάμεων και της Χωροφυλακής.
Η όλη εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμην των ηρώων και την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.

IMG 20190811 100713-στο-Ηρώον-Φιγαλείας

IMG 20190811 104757-στο-Ηρώο-Περιβολίων

IMG 20190811 111257-μπροστά-στο-Ηρώον

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα