05/08/202123:49

Ηλεία: Δεύτερη δύσκολη νύχτα -Σε πύρινο κλοιό το Κολύρι, οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά- Σε συναγερμό οι κάτοικοι και στο Λαμπέτι- Στις φλόγες Λεύκες και Λάλας- Σοβαρές αναζωπυρώσεις σε Μουριά και Κάμενα- Για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού μιλά ο αντιπεριφερειάρχης

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η φωτιά που καίει στην περιοχή ανάμεσα σε Λαμπέτι και Κολίρι μαίνεται με αυξανόμενη ένταση και δυστυχώς δυναμώνει πλησιάζοντας απειλητικά τα σπίτια.

Δείτε φωτος

Μπορεί να είναι εικόνα φωτιά και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα φωτιά και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται, νύχτα και δρόμος

Οι αρχές έχουν προχωρήσει από χθες στην εκκένωση 32 περιοχών – Στις φλόγες οι Λεύκες και το Λάλα στο οποίο κάηκαν το ξενοδοχείο Lalas vilage ένα κατάστημα και μια οικία– Σε μέγιστη υπηρεσιακή ετοιμότητα οι αρχές – Εντοπίστηκε ύποπτος για εμπρησμό – Σοβαρές αναζωπυρώσεις στα χωριά Μουριά και Κάμενα

Νύχτα αγωνίας βιώνει για δεύτερη ημέρα η Ηλεία, καθώς η φωτιά που έχει ξεσπάσει από χθες παραμένει ανεξέλεγκτη, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες. Αναζωπυρώσεις σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στα χωριά Μουριά και Κάμενα, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης μίλησε για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

Οι επόμενες ώρες θεωρούνται δύσκολες, καθώς τα δεδομένα δεν δείχνουν ότι θα υπάρξει βελτίωση. Ήδη, οι φλόγες έπληξαν τις Πεύκες και το Λάλα, καταστρέφοντας σπίτια και επιχειρήσεις και παρά τις προσπάθειες, το πύρινο μέτωπο επεκτείνεται δραματικά, ενώ οι εστίες είναι πολλές και διάσπαρτες.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι η εικόνα είναι βελτιωμένη. Πάνω από 300 πυροσβέστες επιχειρούν, ενώ από αέρος και μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, εκ των οποίων ένα συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, υδροφόρες, μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας.


«Η Ηλεία δοκιμάζεται για άλλη μια φορά»

Στο μήνυμά του για τις φωτιές, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος ανέφερε ότι από τις 4 Αυγούστου καταβάλλεται «μια πραγματικά υπεράνθρωπη προσπάθεια, από το σύνολο των δυνάμεων του Πυροσβεστικού σώματος, της Πολιτικής Προστασίας, της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των δήμων και του στρατού, για να ανακόψουμε το πύρινο μέτωπο». Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει ότι «είναι καθοριστικής σημασίας και η συμβολή των κατοίκων των πληττόμενων κοινοτήτων, οι οποίοι με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, προσπαθούν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες τους».

Ο κ. Γιαννόπουλος καταγγέλλει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού για να πλήξουν «τον τόπο μας, τις ζωές, τον φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». «Οι αρμόδιες αρχές», συνεχίζει, «ήδη ερευνούν τις συνθήκες εκδήλωσης των πυρκαγιών». Παράλληλα, λόγω της έντονης επικινδυνότητας της αυριανής ημέρας, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Έχουν εκδοθεί 32 SMS για εκκενώσεις

Από το μεσημέρι, η πυροσβεστική έδωσε νέα εντολή για την προληπτική εκκένωση 10 κοινοτήτων. Πρόκειται για τις κοινότητες Βασιλάκι, Υψηλό, ‘Ασπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπος, Αμπάρι, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα και Νεμούτα. Από χθες, έχουν εκκενωθεί 29 περιοχές, η Αρχαία Ολυμπία και οι κοινότητες: Φρίξα, Δήλιζα, Πεύκες, Άνω – Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο.

Οι εκκενώσεις έγιναν μετ’ εμποδίων. Πολλές φορές κάτοικοι αρνούνταν κατηγορηματικά να φύγουν από τα σπίτια τους, ενώ στις κοινότητες Λάσδικα και Κλαδέος, η πυροσβεστική χρειάστηκε τη συνδρομή της αστυνομίας. Έγκαιρα εκκενώθηκε και κατασκήνωση στην περιοχή της Φρίξας.
Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές δομές

Οι υγειονομικές δομές της περιοχής (Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, Νοσοκομείο Πύργου, Νοσοκομείο Αμαλιάδας και Κέντρο Υγείας Κρεστένων) και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας διακομίστηκαν δύο πολίτες που βοηθούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή. Ο ένας φέρει ελαφρά εγκαύματα και ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα. Νωρίτερα, στο ίδιο Κέντρο Υγείας είχαν διακομιστεί δύο πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα.

Προβλήματα υπήρξαν και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ αρκετοί οικισμοί έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Πυροσβεστικό όχημα κόλλησε στις λάσπες, με τους πυροσβέστες να αναγκάζονται να το εγκαταλείψουν, καθώς οι φλόγες τους πλησίαζαν.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα