01/08/202112:07

Φωτιά στην Αχαΐα: «Μάχη» για να τεθεί υπό έλεγχο – Καλύτερη πλέον η εικόνα της πυρκαγιάς- Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές- 16 άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία- Σχεδόν 20 σπίτια έχουν καταστραφεί

Δορυφορικές εικόνες της πυρκαγιάς στη Ζήρια – Σε επιφυλακή το Λιμενικό – Σχεδόν 20 σπίτια έχουν καταστραφεί από την φωτιά – Πεζοπόρα από όλη την Ελλάδα στην περιοχή – Η Αστυνομία διασφάλισε τον ασφαλή απεγκλωβισμό των κατοίκων – Χρυσοχοΐδης: Άμεση η κινητοποίηση και δεν θρηνήσαμε θύματα – Στην περιοχή ο Χαρδαλιάς

«Σε μία χαράδρα βρίσκεται σήμερα το πρωί το κύριο μέτωπο της φωτιάς στην Ζήρια», ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι «δίνουν μάχη τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής».

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος, «αυτήν την ώρα δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές», ενώ όσον αφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά, σημείωσε ότι «αν και δεν έχει γίνει ακόμα καμία επίσημη καταγραφή, τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς στην περιοχή της Ζήριας, ενώ υπάρχουν ζημιές κυρίως σε περιβάλλοντες χώρους σπιτιών στην περιοχή του Λαμπίρι και σε αποθήκες».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή της Αχαΐας επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 77 οχήματα και επτά πεζοπόρα τμήματα, καθώς και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ενώ το έργο των δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής μετακινήθηκαν από όλη την χώρα στην περιοχή και με ειδική πτήση του ΑΤR της γγΠΠ 30 πυροσβέστες μεταφέρθηκαν από Θεσσαλονίκη και όλο το βράδυ.

Σημειώνεται πως τα εναέρια μέσα παρά τις παράλληλες και εξαιρετικά δύσκολες φωτιές σε Κρανίδι και Αλμυρό στον Βόλο, στις οποίες έπρεπε να συνδράμουν, βρέθηκαν σε χρόνο επιφυλακής πάνω από την φωτιά στην Αχαΐα.

Υπενθυμίζεται πως στην περιοχή μετέβη εσπευσμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Η φυσική και πολιτική ηγεσία της Πυροσβεστικής δια του Αρχηγού και Αντιστρατήγου, ΣΤ. Κολοκούρη, και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ήταν στο πεδίο μπροστά στην φωτιά, μαζί με τους πυροσβέστες για να συντονίσουν, να οργανώσουν, να εξασφαλίσουν μέσα και δυνάμεις.

fotia-axaia-12_2
fotia-axaia-13_2

Σε επιφυλακή το Λιμενικό

Εν τω μεταξύ «σε επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται, λόγω της φωτιάς, σκάφη του Λιμενικού στην θαλάσσια ζώνη στο ύψος της Αιγιάλειας, ώστε, αν χρειαστεί, να παράσχουν βοήθεια», ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής της 5ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού, αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος.

Όπως ανέφερε, «ένα πλωτό σκάφος περιπολεί συνεχώς, ενώ ακόμα δύο βρίσκονται σε ετοιμότητα στο λιμάνι του Αιγίου και στο νησί Τροιζόνια». Επίσης, πρόσθεσε ότι «δύο ακόμη ταχύπλοα βρίσκονται σε επιφυλακή στο λιμάνι της Πάτρας και αν χρειαστεί μέσα σε περίπου 10 λεπτά θα έχουν καταπλεύσει στην θαλάσσια περιοχή της Αιγιάλειας».

Αναφερόμενος στη χθεσινή μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού, για τον απεγκλωβισμό πολιτών από τις παραλιακές περιοχές Μπούκα, Λόγγος και Πεύκη, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εκτός από τα πλωτά σκάφη, στελέχη του Λιμενικού βρίσκονταν στην παραλιακή ζώνη, όπου εντόπιζαν όσους χρειάζονταν βοήθεια και τους οδηγούσαν στα σκάφη, ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια στο λιμάνι του Αιγίου».

Μάλιστα, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κυριακουλόπουλος, «υπήρξε άψογη συνεργασία με την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία και τις τοπικές Αρχές, για τον απεγκλωβισμό των πολιτών».

Επίσης, το πυροσβεστικό πλοιάριο της Πάτρας προσέγγισε από θαλάσσης την περιοχή και συνέδραμε στην επιβράδυνση της εξέλιξης της φωτιάς στον αιγιαλό και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών.

Δορυφορικές εικόνες της πυρκαγιάς στη Ζήρια

Δορυφορικές εικόνες απο τους δορυφόρους της NASA απεικονίζουν την μεγάλη ένταση και έκταση της πυρκαγιάς που ξέσπασε κοντά στη Ζήρια, Αχαΐας το μεσημέρι του Σαββάτου. Λίγο μετα την εκκίνηση της πυρκαγιάς ο πυκνος καπνός είχε καλύψει μεγάλο μέρος του Κορινθιακού κόλπου καθώς οι δυτικοί άνεμοι που έπνεαν καθ’ύψος μετέφεραν τον καπνό προς τα ανατολικά.

doruforikes-eikones-tis-purkagias-sti-ziria__1_
doruforikes-eikones-tis-purkagias-sti-ziria

Επίσης, δορυφορικές εκτιμήσεις των δορυφόρων SUOMI NPP και NOAA-20 αποκαλύπτουν τη μεγάλη έκταση της πυρκαγιάς 3 ώρες περίπου μετά την εκκίνηση της καθώς τόσο η διαθέσιμη καύσιμη ύλη όσο και οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούσαν την ταχεία εξάπλωση αυτής.

Χρυσοχοΐδης: Άμεση η κινητοποίηση και δεν θρηνήσαμε θύματα

Για πολύ βελτιωμένη εικόνα της πυρκαγιάς στην Αχαΐα, η οποία μαίνεται από το μεσημέρι του Σαββάτου έχοντας κάνει στάχτη τουλάχιστον 20 σπίτια ενώ έχει οδηγήσει στο νοσοκομείο 16 άτομα, έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την εξέλιξη του πύρινου μετώπου.

«H σημερινή πολύ βελτιωμένη εικόνα της πυρκαγιάς στην Αχαΐα είναι αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης προσπάθειας της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και όλων των δυνάμεων. Κατορθώσαμε να μη λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Την περιορίσαμε στις χθεσινές της διαστάσεις και είμαστε βέβαιοι ότι με τη μάχη που δίδεται ότι θα περιοριστεί περεταίρω» είπε σε δηλώσεις του για την φωτιά στη Αχαΐα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως είπε, η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα «να σωθούν εκατοντάδες περιουσίες». «Την περιορίσαμε στα χθεσινά της όρια» επεσήμανε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τη μάχη που δίνεται θα περιοριστεί περαιτέρω. «Κυρίως κατορθώθηκε να δοθεί στην κυκλοφορία χθες βράδυ η νέα Εθνική Οδός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αφού πρώτα οι αστυνομικές δυνάμεις διασφάλισαν την ασφάλεια των οδηγών κυρίως στις σήραγγες όπου η ορατότητα ήταν περιορισμένη λόγω του καπνού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσε πως στο σημείο επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρου και 77 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Παράλληλα, επανεκκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρες οι ρίψεις νερού από αέρος, από επτά ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη.

Παράλληλα ενημέρωσε πως στην περιοχή βρίσκεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου σε συνεργασία με την Ασφάλεια της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιείται επισταμένη έρευνα για να βρεθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

16 άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία

Εν τω μεταξύ τους δεκαέξι έχουν φθάσει οι τραυματίες από την φωτιά στην Αιγιάλεια. Στο νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα.

Επτά εξ αυτών -έξι πολίτες και ένας λιμενικός- παραμένουν, σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση της υγείας τους πάντως δεν εμπνέει ανησυχία. Οι υπόλοιποι αποχώρησαν.

Στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας (Πάτρα) διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήριας. Σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση. Νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του. «Το υγειονομικό σύστημα θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και για τις επόμενες ώρες», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Ελληνική Αστυνομία με πειθαρχημένο τρόπο προχώρησε στις απομακρύνσεις πολιτών προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, και στεγανοποίησε με ασφάλεια τόσο την νέα όσο και την παλιά εθνική οδό, έτσι ώστε να μην υπάρχει κυκλοφοριακό κομφούζιο και εγκλωβισμός των οχημάτων πυρόσβεσης.

Περίπου 110 πολίτες απεγκλώβισαν πλωτά σκάφη του Λιμενικού από τις παραλιακές περιοχές της Αιγιάλειας

Χθες, περίπου 110 πολίτες απεγκλωβίστηκαν από τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού από τις παραλιακές περιοχές της Αιγιάλειας, Μπούκα, Λόγγος και Πεύκη, που είχαν αποκλειστεί λόγω της φωτιάς και τους μετέφεραν στο λιμάνι του Αιγίου. Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της 5ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού, αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος«κινητοποιήσαμε από την πρώτη στιγμή όλα τα πλωτά σκάφη του λιμενικού που είχαμε διαθέσιμα και ταυτόχρονα ενεργοποιήσαμε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης».

«Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο», συνέχισε, «κινητοποιήσαμε επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σκάφη, ενώ βρισκόταν σε επιφυλακή ένα φέρι – μποτ της πορθμειακής γραμμής Ρίου – Αντιρρίου, σε περίπτωση που χρειαζόταν να μεταφερθεί μεγαλύτερος αριθμός εγκλωβισμένων» προσθέτοντας ότι «το Λιμενικό παραμένει σε επιφυλακή».

Κάηκαν σπίτια, καλλιέργειες – Κάηκαν καλώδια από κολώνες ηλεκτροδότησης

Δύο από τους προέδρους τοπικών κοινοτήτων του δήμου Αιγιαλείας που επλήγησαν από την φωτιά, ο πρόεδρος της Ζήριας και του οικισμού Λαμπίρι, Βασίλης Γλωσσίδης, και ο πρόεδρος της κοινότητας, Καμάρες, Παναγιώτης Περλέγκας, περιέγραψαν από χθες στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, τα όσα διαδραματίστηκαν.

«Τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί στην περιοχή μας», λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Ζήριας, όπου ανήκει και ο οικισμός του Λαμπίρι, Βασίλης Γλωσσίδης, προσθέτοντας ότι «είναι μεγάλες οι ζημιές, καθώς έχουν καεί και πολλές καλλιέργειες με ελαιόδεντρα». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, αφού η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη».

Επίσης αναφέρει ότι «υπάρχει διακοπή και στην ηλεκτροδότηση, αλλά τα αντλιοστάσια είναι σε λειτουργία», προσθέτοντας ότι «είμαι πολύ στενοχωρημένος, γιατί κάηκε ένα πανέμορφο χωριό, ενώ και ο οικισμός Λαμπίρι, που επλήγη από την φωτιά, είναι ένα υπέροχο μέρος». «Ζήσαμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς η φωτιά έκαιγε με ιδιαίτερο μένος», λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Καμαρών, Παναγιώτης Περλέγκας, για τα όσα βίωσαν οι κάτοικοι, βλέποντας το πύρινο μέτωπο να πλησιάζει τα σπίτια τους.

«Ευτυχώς όλοι έδειξαν ψυχραιμία και υπάκουσαν στις εντολές για απομάκρυνση από τα σπίτια και συγκέντρωση στο δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου», συνεχίζει ο Παναγιώτης Περλέγκας, προσθέτοντας ότι «υπήρχαν συνεχώς σκάφη του λιμενικού στην θαλάσσια ζώνη, ώστε να παράσχουν βοήθεια σε όποιον χρειαστεί».

Επίσης, ο Παναγιώτης Περλέγκας επισημαίνει ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», συμπληρώνοντας ότι «η φωτιά έχει κάψει καλώδια από τις κολώνες ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και υδροδότηση στις δεξαμενές».

Ενεργοποιήθηκε δύο φορές το 112

Μάλιστα δύο φορές ενεργοποιήθηκε το 112 για να ειδοποιήσει όσους πολίτες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή να εκκενώσουν τους οικισμούς τους.

Συγκεκριμένα στις 14:35 του Σαββάτου οι πολίτες που βρίσκονταν στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι Αχαΐας ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν ενώ στις 17:45 στάλθηκε ξανά μήνυμα σε όσους βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή Λόγγου Αχαΐας να εκκενώσουν άμεσα προς Αίγιο.

ptotothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα